OZN'nin e-ticaret yapılanması Bitir.com ile güçleniyor

OZN'nin e-ticaret yapılanması Bitir.com ile güçleniyor

2007 yılında ReklamStore.com ile internet girişimciliğine soyunan Ali ve Şencan Özen'in 2010 sonunda Evim.net ile e-ticarete adım attığını hatırlarsınız. Evim.net'in ardından Aksesu.com'u açan (ve kısa süre sonra kapatan) OZN Medya, Bebekbezi.com ve Mobilyalar.com'u hizmete sunmuştu. Şimdi ise yeni bir girişim ve yeni bir kimlikle yeniden karşımızda.

Öncelikle Özen Kardeşler'in tüm hizmetlerini OZN Elektronik Ticaret adı altında yeniden yapılandırdığını paylaşalım. Bu yenilikle birlikte e-ticaret siteleri arasında tek sepet uygulamasına başlanmış ve Bitir.com da bu sistemin yeni parçası olmuş.

Bitir.com, Ali Özen'den aldığımız bilgiye göre 'satın alması keyifli olmayan gündelik tüketim ürünlerine' odaklanıyor. Şimdilik temizlik ürünlerine odaklı görünse de yakında gıda ürünlerine de girecek ve marketlere rakip olacak.

Bu yıl ki E-ticaret'12 toplantımızın konuğu Ali Özen, Bebekbezi.com'da ilk 2 ayda aylık 100 bin dolar kazanca ulaştıklarını söylemişti. Özen bu yeni işte de yüz milyon dolarlara ulaşacak bir potansiyel gördüklerini söylüyor ama bu işin de düşük marjlı olduğunu ve aksi takdirde yürümeyeceğini aktarıyor.

Amiral gemisi Evim.net

Diğer girişimlere dönecek olursak, OZN'nin amiral gemisi konumundaki Evim.net 1,2 milyon üye ile yoluna devam ediyor ve OZN e-ticaret ekosisteminin yüzde 70'inden fazlasını (Reklamstore buna dahil değil) taşıyor. 23 Ağustos'ta açılan ortak sepet uygulaması da OZN'nin tek noktadan dağıtım yapmasının bir artısı olarak iyi geri dönüşler almaya başlamış ve müşteri memnuniyeti tarafında hedefleri yükseltmiş.

Ali Özen, E-ticaret'12'de de pazarlama bütçelerinin oldukça düşük olduğunu açıklamıştı ve bu oranı daha da düşürmek istediklerini aktarıyor. Özen Kardeşlerin kafalarında bir iki yeni dikey sitenin daha olduğunu öğrenince bu konuda da gereken bilgiyi almadan edemedik. :)

Yeni bir girişim yolda

Giderek büyüyen Evim.net ve kardeşlerine baktığımızda ilk aklımıza gelen Amazon'un satın aldığı Soap.com ailesi ki bunlara sonradan oyuncak satışına odaklanan Yoyo.com da katılmıştı. Dolayısıyla OZN'nin bu alandaki açılımını sorduk ve şimdilik evcil hayvan ürünleri konusunda bir adım atmadıklarını, makyaj ürünleri tarafını bitir.com'a ekleyebileceklerini öğrendik. Oyuncak tarafını ise OZN'nin ayrıca açmayı planladığı bir kategori olduğunu öğrendik.

Son yıllara baktığımızda OZN'nin e-ticaretteki dalgalanmalardan etkilenmeyen ve isabetli dikey açılımlarla yaptığını söyleyebiliriz. Keza Reklamstore tarafının özellikle iş ortaklığı tarafında büyüdüğü de öğrendik. Kısacası OZN'nin Türkiye pazarına kafasını uzatan Amazon.com ve potansiyel yatırımcıların dikkatini çekmesi muhtemel ama söz konusu kategorilerde fiziksel pazarın çok küçük bir parçasının internete taşındığı da bir gerçek. Bakalım önümüzdeki dönem OZN için neler getirecek...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.