Dilixiri: Kendi algoritmasıyla çalışan mobil İngilizce çeviri aracı

Dilixiri: Kendi algoritmasıyla çalışan mobil İngilizce çeviri aracı

Google gibi dev internet şirketlerinin yatırım gerçekleştirdiği alanların başında dil çeviri araçları bulunuyor. Buna küresel anlamda en çok kullanılan araçlardan biri olan Google Translate'i örnek gösterebiliriz. Büyük şirketler kadar yeni girişimciler de çeviri mevzusuna odaklanmış durumda.

Türkiye'deki girişimcilerin dikkatini çeken alanlar arasına çeviri araçlarının girdiğini söyleyebiliriz. Daha önceden sözlük uygulamaları ve web siteleriyle bu alana giren girişimciler, Google Translate gibi cümle ve paragraf bazlı girişimlere yönelmiş durumda.

Dilixiri uygulaması da tam olarak yukarıda bahsettiğimiz konu üzerine odaklanan girişimler arasında. Bir iPhone uygulaması olarak App Store'daki yerini alan Dilixiri, kendi veritabanı ve çalışma prensipleriyle Türkçe-İngilizce ve İngilizce-Türkçe çeviri gerçekleştiriyor.

İlk sürümlerden itibaren kendi algoritmasıyla çalışan Dilixiri, hem rakip uygulamalarından farklıklaşmış, hem de Google Translate'ten bağımsızlaşmış durumda. Yani Dilixiri, kullanıcıların yazdığı cümleleri kendi algoritmasıyla analiz ederek çeviriyi gerçekleştiriyor.

  

Uygulamada dikkat çeken özellikleriden biri 'Improve'. Diğer çeviri uygulamalarından farklı olarak 'improve' özelliğini bulunduran Dilixiri, benzeşen kelimeleri bularak, kullanıcıya hangisini seçmesi konusunda seçenekler sunuyor.  Örnek vermek gerekirse,  kullanıcılar 'yapamam' fiilinin benzer kelimelerini kullanıcıya seçenek olarak sunuyor.

Ayda 7 bin civarında çeviri yapıyor

Uygulama App Store'da Eğitim kategorisinde bulunuyor. Bunun nedeniyse uygulama geliştiricilerinin Dilixiri'ni benzer fiilleri gösterme gibi özelliklerinden dolayı kullanıcılara kısmen de olsa eğitim verdiğine inanıyor.

Gelelim Dilixiri'nin rakamlarına. Uygulama geliştiricilerinden Taha Doğan Güneş'ten aldığımız bilgilere göre 2010 yılından beri App Store'da bulunan uygulam 500'e yakın kullanıcı tarafından indirilmiş durumda. Uygulama üzerinden günlük 220 - 280, aylıksa 6 bin - 7 bin civarında çeviri yapılıyor.

Uygulama 2010 yılında ilk olarak App Store'daki yerini aldığı zaman ücretsizdi. 3.0 sürüme kadar yükselen uygulamanın gelişen algoritmasıyla beraber test diyebileceğimiz aşaması bitti ve daha profesyonel olarak kullanıcılara hizmet verdiğini söyleyebiliriz. Dilixiri'nin şu anki fiyatıysa 4.99 dolar.

Kullanıcılar uygulamanın fiyatını biraz yüksek bulabilir, ama kendi algoritmasını kullanan Dilixiri, ücretsiz olması da beklenmemeli. Bizim gerçekleştirdiğimiz testlerde uygulamanın diğer çeviri uygulamalarına göre kötü sayılmayacak sonuçlar verdiğini ifade edebiliriz.

Dilixiri'ni buradan iPhone'unuza indirebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.