GEP'te Türkiye'nin en başarılı 6 girişimi belirlendi

GEP'te Türkiye'nin en başarılı 6 girişimi belirlendi

Küresel Girişimcilik Programı Türkiye (GEP) girişimcilik ekosistemini güçlendirmek adına 32 finalist belirlediğini paylaşmıştık. 32 girişim arasından kazananlar Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın katıldığı bir toplantıyla duyuruldu.

Yarışma, 'Erken dönem' ve 'Büyüme dönemi' girişimcileri olmak üzere iki kategoride gerçekleşti. Yarışmayı kazanan girişimler arasında internet ekosisteminin yer alması önemli bir gelişme. Sözü çok uzatmadan kazanan girişimleri sıralayalım.

Erken dönem girişimciler sıralaması

  1. Green Age Tech: Mehmet Enes Kutluca ve Damla Paşalar tarafında geliştirilen girişim, atık suyun işlemden geçirilerek kullanılabilir hale gelmesini sağlıyor. Gre
  2. Antropi: Abdullah Erdoğan'ın kurucusu olduğu şirket, 'Akıllı Tahtaya Yazılım Projesi'yle ödüle layık görüldü. Antropi'nin LabX, Girişim Fabrikası ve KOSGEB tarafıdan desteklendiğini hatırlatmak istiyoruz.
  3. Exa Tech: Şirketin geliştirdiği 'Sporda Performans Yönetimi İçin Görüntü Algılama Projesi' girişime ödül getirdi. Serdar Alemdar tarafıdan geliştirilen yazılım, spor alanında analitik yönetimi sağlıyor.

Büyüme dönemi girişimcileri

  1. Hemenkiralık.com: Kısa dönemli daire kiralama hizmeti sunan girişimi daha önce paylaşmıştık. Remi Onur tarafından kurulan ve 2012 yılı başında açılan Hemenkiralık.com, 212 Capital Partners'tan aldığı yatırımla dikkat çekiyor.
  2. İnfodif: Kerem Çalışkan tarafından geliştirilen proje, gerçek zamanlı arttırılmış gerçeklik (augmented reality) ile çalışan bir uygulama. İnfodif'in daha önce Etohum 15'te yer aldığını hatırlatmak istiyoruz. Girişimde Bora Uygun'un da yatırımı var.
  3. Hediyemo: SMS, e-posta ve Facebook tabanlı bir hediye platformu olan girişim, daha önce Mobil Hediyem olarak biliniyordu. Altuğ Acar'ın kurucusu olduğu Hediyemo, Turk Tech Net etkinliğine katılmıştı.

Yukarıda açıklanan girişimler Silikon Vadisi’nin ünlü isimlerinden, ABD’li yatırımcılardan ve Türk melek yatırımcılardan destek alma şansı yakalayabilecek. Yarışmayı kazananlar ayrıca ABD’ye giderek, YoutubeTwitter ve Instagram gibi ünlü girişimcilerin kurucularıyla tanışabilecek.

Melek yatırımcıya yüzde 100'e kadar vergi teşviki geliyor

Ödül töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, girişimcileri ve yatırımcıları yakından ilgilendiren melek yatırımcılara vergi muafiyeti konusuna değindi. Babacan, Hazine Müsteşarlığı'nda akreditasyona tabi tutulan yatırımcıların yeni bir şirkete veya yeni bir girişime sermaye koyduklarında, sıfır koydukları sermayenin yüzde 75 veya yüzde yüzü gelir vergisi matrahından düşüleceğini ifade etti.

Vergi muafiyetinin yüzde yüz seviyeye kadar çıkabileceğini belirten Babacan sözlerine şu şekilde devam etti: "Eğer bu girişim bizim kuruluşlarımız tarafından desteklenmiş bir proje ise, işte araştırma geliştirme inovasyon var ise, o zaman olay yüzde yüze kadar çıkıyor. Üstelik buna ilave olarak en az iki yıl yatırımını hissesini orada tutmak şartıyla bu bireysel katılım yatırımcısı hissesini sattığında alış fiyatıyla satış fiyatı arasındaki kazançtan yine vergi ödemeyecek. Hem parayı koyduğu anda direkt bir vergi avantajı var, hem de hisseyi satıp çıktığı anda bir vergi avantajı var" dedi.

Garanti Bankası, MicrosoftIntelGeneral Electric ve Pegasus sponsorluğunda gerçekleştirilen yarışmaya think-tank kuruluşu TEPAV da destek vermişti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.