Project Z: Zynga Bağımsız Sosyal Oyun Platformu Olmak İstiyor

Project Z: Zynga Bağımsız Sosyal Oyun Platformu Olmak İstiyor

Facebook ile sosyal oyun dünyasının 1 numaralı ismi haline gelen Zynga, baba evinden ayrılıyor. Project Z adı verilen yeni platform Zynga'nın kendi ayakları üzerinde durmasını sağlayacak. Zynga oyunlarını tek platformda sosyal oyun severlerle buluşacak.

Yeni Zynga platformu henüz hizmete açılmadı ama Ztag adlı kullanıcı adınızı oluşturarak beklemeye başlayabilirsiniz. Profil oluşturmanız için halen Facebook Connect kullanan Zynga Google Plus ile olan işbirliğini de sürdürüyor ama görünen o ki başarılı bir halka arz için cesur bir adım atarak kendini sosyal oyun platformu haline getiriyor. Zynga ilerleyen zamanda geliştiricileri de kendi platformuna çekebilir.

Zynga'nın bu ayrılığı düşünmesinde kazancının yüzde 30'unu (2010) Facebook'a veriyor olması ciddi bir sebep. Diğer yandan Facebook tamamen kendi kredi sistemine geçmişti. Zynga ise alternatif ödeme metodlarını direkt olarak kullanmayı ve EA'nin çıkışlarına karşı durmak istiyor.

Popüler oyunlar geliştirmekten daha fazlasını yapmak peşinde olduklarını söyleyen Zynga kurucusu Mark Pincus, San Francisco'daki etkinlikte CastleVille, Hidden Chronicles ve Zynga Bingo gibi yeni oyunlarını da tanıttı ve Facebook'un hamlelerini de göz önüne alarak HTML5 tabanlı oyunların da sinyalini verdi.

Dünyanın en büyük genel ve özel bulut sunucu kullanıcı sayısına sahip olduklarını söyleyen Zynga CTO'su Cadir Lee, 1 hafta içinde 1000 yeni sunucu daha ekleyeceklerini  söylüyor. Şirketin geldiği konumu teknik açıdan bir göz dağı vererek açıklıyor. Zynga'da 1700 kişi (yarısı yazılım mühendisi) çalışıyor.

Dün Facebook dışı sosyal oyunların 5,6 milyar dolarlık bir pazar oluşturacağını paylaşmıştık. Tamamen bağımsız olması zor ama Zynga'nın bu pazara dahil edilmesi büyük bir patlama getirebilir. Söz  konusu raporda Facebook dışı sosyal oyun dünyasının büyümesinde önde gelen ülkeler arasında Brezilya, Almanya, Rusya, İspanya ve Türkiye bulunuyordu. Bakalım Activision'ın sosyal oyun şirketleri için yapılan değerlemeleri gerçekçi bulmaması doğru çıkacak mı.

Mafia Wars 2'yi çıkarmaya hazırlanan ve Farmville'i Hollywood'a gönderecek olan Zynga'nın sıradışı şirket yerleşkesine şuradan göz atabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.