Coinbase’in "Wallet as a Service" çözümü neleri değiştirecek?

Coibase, bu hafta geliştiricilere sunduğu servisler arasında yer alan "Wallet as a Service" çözümünü duyurdu. Gelin, bu çözümün detaylarını ve Web3 alanında yaratacağı değişimi birlikte inceleyelim. 
Coinbase’in

Dördüncü çeyrekte gelirleri artış gösterirken, aktif kullanıcı sayısında düşüş yaşayan Coinbase'in, geçtiğimiz günlerde 2. katman ağı Base'i duyurduğunu sizlere aktarmıştık. Şirket, bu hafta geliştiricilere sunduğu servisler arasında yer alan "Wallet as a Service" ürününü duyurdu. Gelin, ürünün detaylarını ve Web3 alanında yaratacağı değişimi birlikte inceleyelim. 

"Wallet as a Service" geliştiricilere neler sunuyor? 

Her şeyden önce Web3 alanındaki tüm tanınmış girişimlerin ortak hedefinin 1 milyar kullanıcı barajını aşmak olduğunu belirtelim. Coinbase de kullanıcı kazanımını artırmak için birbirinden farklı çözümlerle, geliştiricilerin elini güçlendiriyor. 

Wallet as a Service (WaaS) ürünü, cüzdan altyapısı sunan bir API seti olarak konumlanıyor. Şirketler bu sayede son kullanıcılar için tamamen kişiselleştirilebilir zincir üstü cüzdanlar geliştirebiliyor. WaaS'ın ölçeklenebilir ve güvenli bir yapıya sahip olması önemli bir avantaj. 

WaaS ile şirketler, kendi uygulamaları üzerinden kullanıcılara cüzdan kullanımı seçeneği sunabilecek. Üstelik cüzdan oluşturma süreci, kullanıcı adı ve şifre oluşturma gibi gibi basit bir adım ile tamamlanabilecek. Bu da hem şirketlerin Web3'e adım atmasını hızlandıracak, hem de Web3 odaklı kullanıcı kazanımı ivme kazanmış olacak. 

Şirketler açısından bakacak olursak, token ya da NFT tabanlı yeni sadakat programlarının hayata geçmesinin kolaylaşacağını söylemek mümkün. Hatırlarsanız Metamask ve Unity iş birliğiyle oyun geliştiricilerinin oyunlarına Web3 katmanı eklemesinin nasıl kolaylaşacağını sizlere aktarmıştık. Benzer bir süreç WaaS ile de hayata geçebilir. Oyuncular oyun içi varlıkların ticaretini kolayca gerçekleştirebilirken, kripto para alım - satım ve gönderim süreçleri de kolaylaşabilir. 

Anahtar güvenliği 

WaaS, akıllı kriptografik bir teknoloji olan Multi-Party Computation (MPC)'den faydalandığı için kullanıcıların 24 kelimelik kurtarma ifadesine ihtiyacı kalmayacak. Bu noktada MPC'nin nasıl çalıştığından bahsetmekte fayda var. MPC, bir "anahtar"ın son kullanıcı ve Coinbase arasında dağıtılmasını sağlıyor. Böylece kullanıcıların cihazı, güvenlik açısından sorun yaşasa da anahtarları güvende kalmış oluyor. MPC aynı zamanda gelişmiş ve otomatik yedekleme de sunuyor. Bu bağlamda kullanıcılar, cihaza erişimde bir problemle karşılaşsa da Web3 anahtarları güvende oluyor. Bununla birlikte anahtar sahipliğinin tamamen kullanıcılara ait olduğunu da belirtelim. Hatta kullanıcılar, anahtarlarını diledikleri zaman platformdan dışarı taşıyabiliyor.

WaaS kullanımıyla gelen cüzdan entegrasyonu, kullanıcı deneyimi açısından da Web2 uygulamalarının Web3 ile buluşması için güzel bir örnek teşkil ediyor. Şirketler, kullanıcılarını cüzdan entegrasyonu için başka platformlara yönlendirmek zorunda kalmıyor. Bu da Web3'e geçişteki sürtünmeyi azaltıyor. 

"Wallet as a Service" hangi ürünlerde kullanılıyor? 

WaaS şu an için FloorMoonraythirdweb ve tokenproof platformlarında kullanılıyor. Bu platformlara yakından baktığımızda, Web3'ün farklı alanlarında WaaS'ın sağlayabileceği faydaları da görebiliyoruz. 

Floor, sunduğu ürünler ve topluluk desteğiyle NFT yatırımcılarını hedefleyen bir uygulama. Moonray ise kazanmak için oyna (P2E) modeline sahip bir RPG (role playing) oyunu. 

Thirdweb'in oluşturduğu platform üzerinden akıllı kontratlar, DAO'lar, tokenlar ve pazar yerleri inşa etmenizi kolaylaştırdığını sizlere aktarmıştık. Hatta 2022'nin Ağustos ayında Thirdweb, Haun Ventures'ın liderliği üstlendiği A serisi yatırım turunda 24 milyon dolar yatırım aldı. Tura Coinbase Ventures ve Shopify da katıldı.

Son olarak tokenproof da, token tabanlı deneyimler oluşturulması için markaları, hayranlar ve topluluklar ile buluşturuyor. 

Coinbase’in "Wallet as a Service" ürünü Web3 alanında nasıl bir değişim yaratabilir? 

İlerleyen dönemde bu 4 örneğin giderek çoğaldığına şahit olacağız. Bu da her bir Web3 dikeyinin kullanıcı kazanımını artıracak. Özellikle Coinbase'de 110 milyon onaylanmış kullanıcı ve 80 milyar dolar değerinde varlık bulunduğunu düşünürsek, WaaS'ın geniş çapta bir dönüşüm yaratmaya hazırlandığını söyleyebiliriz. 

Üstelik sadece Coinbase değil, Chainlink'in Web2'yi Web3'e bağlayan Chainlink Functions ürünü de, kullanıcı kazanımı ve Web3'e geçişi hızlandırmada önemli bir rol üstleniyor. Şirket, Web3 akıllı kontratlarıyla Web 2.0 API'lerinin gücünü birleştiriyor. 

Gerek Metamask'in attığı adımlar, gerek Chainlik ve Coinbase'in sunduğu servisler olsun, görünen o ki; yavaş yavaş Web2 arayüzünün hakim olduğu Web3 pratikleri öne çıkmaya başlayacak. Bu arada bildiğiniz üzere Web3'ün kullanıcı deneyimine dair eksikleri sık sık dile getiriliyor. Bu tarz entegrasyonlar ile Web3'te daha eksiksiz ve kapsamlı bir kullanıcı deneyimi sunulmasını mümkün. 

Ayrıca Web2 geliştiricilerinin de ürünlerine Web3 katmanları eklemesinin kolaylaşmasıyla, yalnızca Web3 geliştiricilerinin ortaya koyduğu merkeziyetsiz uygulama ve protokollerin ötesinde bir çeşitlilik sağlanacak. Bu da Web3 için daha geniş bir geliştirici kitlesi, daha fazla ürün ve daha geniş kullanıcı tabanı demek. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.