Silicon Valley Bank'in çöküşü, Silikon Vadisi'ndeki şirketleri derinden etkileyebilir

Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) yaptığı bir açıklama ile mali düzenleyicilerin Silicon Valley Bank'i kapattığını duyurdu.
Silicon Valley Bank'in çöküşü, Silikon Vadisi'ndeki şirketleri derinden etkileyebilir

Hisseleri yüzde 60 oranında düşüş yaşayan Silicon Valley Bank'in para gönderim işlemlerinde sorun yaşadığını sizlere aktarmıştık. Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) yaptığı bir açıklama ile mali düzenleyicilerin Silicon Valley Bank'i kapattığını duyurdu. Bu kapatma ile birlikte düzenleyiciler, SVB'nin mevduatlarını da kontrol altına aldı.

FDIC, bu kapsamda Santa Clara Mevduat Sigortası Ulusal Bankası'nı kurdu. SVB'nin sigortalı mevduatları, Santa Clara Mevduat Sigortası Ulusal Bankası çatısında yer alacak. Federal Mevduat Sigorta Kurumu, paylaştığı açıklamada yaşanan bu durumu, 2008 küresel mali krizinden bu yana ABD'de yaşanan en büyük banka iflası olarak tanımladı.  

SVB'nin sitesinde yer alan bilgilere göre ABD'de girişim sermayesi (venture) destekli teknoloji girişimlerinin yarısı, SVB ile çalışıyor. Buradan hareketle, SVB'de yaşanan gerilimin silikon vadisindeki girişimlerin neredeyse yarısını etkilediğini söylemek mümkün. 

Bu iflastan etkilenen şirketlere örnek vermek gerekirse; Roku, ABD menkul kıymetler ve borsa komisyonuna sunduğu bir doküman ile 487 milyon dolarlık nakdinin Silicon Valley Bank'te yer aldığını açıkladı. Bu da Roku'nun toplam nakdinin yüzde 26'sına denk gelmekte. 

Girişimler ve VC'lerin paralarına erişememesi, yaklaşan maaş ödemelerini gerçekleştirmeleri önünde bir engel yaratmakta. 

FDIC tarafından yapılan açıklamaya göre; sigortalı mevduat sahipleri, en geç Pazartesi sabahına kadar mevduatlarına erişebilecek. SVB'nin şubeleri de, düzenleyici kurumun kontrolü altında o tarihte yeniden açılacak. Ancak SVB'nin resmi çekleri karşılıksız çıkmaya devam edecek.

FDIC'nin standart sigortası, her bir hesap sahipliği kategorisi, mevduat sahibi ve banka için 250 bin dolara kadar teminat sağlıyor. Yapılan açıklamaya göre, Aralık sonu itibariyle SVB'nin toplam varlıkları yaklaşık 209 milyar dolar iken, toplam mevduatı 175.4 milyar dolar idi. FDIC'nin belirttiğine göre; bu mevduatların ne kadarının sigorta limitinin üzerinde olduğu, şu an için belirsizliğini koruyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.