Hisseleri yüzde 60 oranında düşüş yaşayan Silicon Valley Bank, para gönderim işlemlerinde sorun yaşıyor

ABD'de girişim sermayesi (venture) destekli şirketlerinin desteklediği teknoloji girişimlerinin yarısı, SVB ile çalışıyor.
Hisseleri yüzde 60 oranında düşüş yaşayan Silicon Valley Bank, para gönderim işlemlerinde sorun yaşıyor

Teknoloji hisselerine odaklanan Silicon Valley Bank (SVB) dün artan faiz oranları nedeniyle yatırım yaptığı ABD hazine tahvilleri ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin satışında 1.8 milyar dolar kaybettiğini açıkladı. Bununla beraber, banka daha fazla sermaye toplamaya devam ettiğini belirtirken, daha yüksek getirili ürünlere yatırım yaptığını da dile getirdi. 

Mektupta yer alan bilgilere göre yatırım fonu General Atlantic, SVB'yi desteklemek üzere 500 milyon dolar ayırmış durumda. Ancak bu bilgiye rağmen, özellikle geçtiğimiz hafta Silvergate'in tasfiye planlarını paylaşması, Silicon Valley Bank'e dair endişeleri daha da artırdı. Bankanın hisse değerinde yüzde 60 düşüş yaşandı.

Tüm bu yaşanan olayların ardından sermayelerini Silicon Valley Bank'de tutan girişimlerin kurucuları, sermayelerini taşımak üzere harekete geçse de, bekledikleri sonuca ulaşamadıklarını belirtiyor.

Bu konuda açıklama yapan kaynaklardan biri, sermayesini taşımak için farklı tarayıcılar ve uygulamalar kullandığını, ancak tüm bunlara rağmen SVB sitesinin bazı bölümlerinin kapalı olduğunu belirtti. Aynı kaynağın paylaştığı bilgilere göre müşteri destek telefonlarından biri de kapalı. 

Başka bir kaynak; hesap erişim kontrollerinin artık sadece görüntülemeye açık olduğunu ifade etti. Buradan anlaşılacağı üzere kullanıcılar, para çekme ya da havale işlemlerini görse de bu işlemleri gerçekleştiremiyor. Twitter'daki paylaşımlara bakıldığında pek çok kullanıcının online bankacılık portalına giriş yapamadığı görülüyor. 

Konu hakkında deneyimlerini paylaşan bir başka kaynak ise yerel bir temsilciyi aradığını ve böylece SVB'den müşteri desteği alabildiklerini aktardı. Kaynak, temsilcinin kendilerine web sitesine gelen yüksek trafik nedeniyle, sitenin stabil çalışmadığını söylediğini belirtti.  

SVB'nin sitesinde yer alan bilgilere göre ABD'de girişim sermayesi (venture) destekli şirketlerinin desteklediği teknoloji girişimlerinin yarısı, SVB ile çalışıyor. Buradan hareketle, SVB'de yaşanan gerilimin silikon vadisindeki girişimlerin neredeyse yarısını etkilediğini söylemek mümkün. 

Bütün bu gelişmelere ek olarak milyarder yatırımcı Bill Ackman, eğer özel yatırımcıların SVB'yi bu durumdan kurtarmak için harekete geçmemesi durumunda ABD hükümetini SVB'yi kurtarmaya davet etti. Ackman, bankanın batması ihtimalinin, bankacılık sektörünün geri kalanı üzerinde domino etkisi yaratabileceğini öne sürüyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.