Web3 ile Web2.0'ı birbirine bağlayan Chainlink Functions, geliştiricilere neler sunuyor?

Chainlink'in yeni self servis, sunucusuz platformu Chainlink Functions, geliştiricilerin merkeziyetsiz uygulamalarını (dApps) ya da akıllı kontratlarını herhangi bir Web 2.0 API'sine bağlayabilmelerini sağlıyor. 
Web3 ile Web2.0'ı birbirine bağlayan Chainlink Functions, geliştiricilere neler sunuyor?

Web3 projelerini Web2.0 sistemleriyle bir araya getirmek, Web3'ün geniş kitlelere ulaşması için kritik. Akıllı kontratları zincir dışı veri ve hizmetlerle buluşturan Chainlink, yeni self servis, sunucusuz platformu Chainlink Functions'ı tanıttı. Chainlink Functions, geliştiricilerin merkeziyetsiz uygulamalarını (dApps) ya da akıllı kontratlarını herhangi bir Web 2.0 API'sine bağlayabilmelerini sağlıyor. 

Chainlink Functions, geliştiricilerin Web 2.0 API'leri üzerindeki özelleştirilebilir hesaplamalarını kendi ağı üzerinden hızlıca çalıştırmasına da imkan tanıyor. Böylece şirket, Web3 akıllı kontratlarıyla Web 2.0 API'lerinin gücünü birleştiriyor. 

Chainlink Functions, Web 2.0 API'lerine erişemediği için akıllı kontratların sınırlamalarına takılan Web3 geliştiricilerinin sorunlarını çözerken, kendi servislerine Web3 özellikleri eklemek isteyen ancak alt yapılarını yeni baştan zincir üstünde yaratmaktan çekinen geliştiricileri de Web3'e davet etmiş oluyor. 

Programlama dili ve entegrasyonlar

Programlama dili olarak JavaScript'i tercih eden Chainlink Functions, Amazon Web Services (AWS) ve Meta ile entegrasyon kuruyor. Bu entegrasyonlar, milyonlarca geliştiricinin Web3'e adım atmasını sağlayabilir. Aynı zamanda Web3 geliştiricilerinin de AWS Data Exchange ve AWS Lambda ürünlerini kullanarak, merkeziyetsiz uygulamalarının kabiliyetlerini artırabilir. 

Özellikle Meta entegrasyonu, Web3 geliştiricilerinin akıllı kontratlar ile sosyal medya aktivitelerine ve küçük e-ticaret işletmelerine bağlanmalarını sağlayabilir. Ayrıca zincir dışı aktiviteleri temel alan zincir üstü aktivitelerin otomatik olarak tetiklenmesi sağlanabilir. 

Gelecek planları

Platform şu an için Ethereum ve Polygon test netlerinde özel beta modunda. Şirket, Chainlink Functions'ın yakın zamanda mainnet'e geçmesini hedefliyor. Bununla beraber platformun daha fazla blockchainde çalışabilmesi, platforma yeni entegrasyon ve araçlar eklenmesi de planlanıyor. 

Şirketin bu yeni ürün ile daha geniş kitlelere ulaşmak için önemli bir adım attığını belirtelim. Chainlink Chief Product Officer'ı Kemal El Moujahid'in aktardıklarına göre, dünyada toplamda 30 milyon geliştirici bulunmasına rağmen günümüzde yalnızca yüz binlerce Web3 geliştiricisi mevcut.

Web3'ün geniş kitleler tarafından benimsenmesinin yolu, tüm uygulamayı zincir üstünde geliştirmeye gerek duymadan, uygulamalara Web3 katmanları ekleyebilmekten geçiyor. Kemal El Moujahid bu kapsamda uygulamaların bir spektrum halini alacağını düşünüyor. Böylece uygulamaların bir kısmı akıllı kontratlardan oluşurken diğer kısmı Web 2.0 API'lerini kullanıyor olacak. 

Chainlink, Şubat ortasına kadar 7 trilyon dolarlık etkinleştirilmiş işlem değeri (TVE) yarattı. Chainlink Functions'ın mainnet'e geçişiyle birlikte şirketin, kullanıcı tabanı genişlerken etkinleştirilmiş işlem değeri de buna bağlı olarak artış gösterecektir. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.