Coinbase, dördüncü çeyrek raporunda öne çıkan rakamlar

Coinbase'in dördüncü çeyrekte 590 milyon dolar gelir elde etmesini beklenirken, şirket 629 milyon dolar gelir elde etti. Önceki dönemde 8.5 milyon işlem yapan aylık kullanıcıya (MTU) sahip olan Coinbase'in dördündüncü çeyrekte işlem yapan aylık kullanıcı sayısı 8.3 milyona düştü
Coinbase, dördüncü çeyrek raporunda öne çıkan rakamlar

Coinbase dördüncü çeyrek gelirlerinde analistlerin beklentilerini aştı. Refinitiv analistleri, Coinbase'in dördüncü çeyrekte 590 milyon dolar gelir elde etmesini beklerken, şirket 629 milyon dolar gelir elde etti. Aynı şekilde hisse başına 2.55 dolar kayıp beklenirken, Coinbase'in hisse başına kaybı 2.46 dolar oldu. 

İşlem yapan aylık kullanıcı adedi düştü

Coinbase'in dördüncü çeyrekte gelir artışına rağmen aktif kullanıcı işlemlerinde düşüş yaşadığını söylemek mümkün. Önceki dönemde 8.5 milyon işlem yapan aylık kullanıcıya (MTU) sahip olan Coinbase'in dördündüncü çeyrekte işlem yapan aylık kullanıcı sayısı 8.3 milyona düştü. Öte yandan Coinbase bu alanda da tahminleri aştı. Zira analistler işlem yapan aylık kullanıcı sayısının 8.22 milyon olacağını öngörmekteydi.

Önceki çeyreğe kıyasla Coinbase'in ticaret hacminin yüzde 9 düşerek 145 milyar dolar olduğunu belirtmekte fayda var. İşlemlerden elde edilen gelirler ise  önceki çeyreğe kıyasla yüzde 12 düşüş gösteri ve 322 milyon dolar olarak öne çıktı. Analistlerin tahmini ise  bu metriğin 327 milyon dolar olacağı yönündeydi. 

Bu gelişmelerin akabinde hisse senedi gün içinde yüzde 4,8 düştükten sonra genişletilmiş işlemlerde yüzde 2'den fazla yükseldi.

Coinbase'in sunduğu hedeflere göre 2023'ün ilk çeyreği için abonelik servisleri gelirleri 300 milyon dolar ile 325 milyon dolar arasında olacak. Yeniden yapılandırma gideri ise 150 milyon dolar olacak. 

Hatırlarsanız 2022'nin Haziran ayında Coinbase kurucu ortağı ve CEO'su Brian Armstrong, yeni bir kripto kışının kapıda olduğunu söyleyerek çalışanlarını işten çıkarmıştı. O dönemde Coinbase ekibinin yüzde 18 oranında küçülmesi ve şirketin en büyük gelir kaynağı olan alım-satım (trading) gelirlerinde durağanlık görülmesi bekleniyordu. Şirket, bu yüzde 18 küçülmeye ek olarak geçtiğimiz ay işgücünün yüzde 20'sine veda etti. 

Coinbase'in kripto piyasasındaki konumunu koruma mücadelesine bir de güvenlik problemleri eklendi. “0ktapus” isimli hacker grubu, Coinbase'deki çalışanlardan birinin giriş bilgilerine erişerek, Coinbase'in sistemlerine uzaktan erişmeye çalıştı. 

Kimlik avı kurbanı olan Coinbase çalışanı, platforma giriş bilgilerini kaptırsa da, Coinbase'in güvenlik ekibi hacker grubunun müşteri verilerine ya da fonlarına erişimini önledi. Her ne kadar tehlike geçmiş olsa da Coinbase'in güvenlik yetkilisi Jeff Lunglhofer, müşterilerin donanım güvenlik anahtarları kullanmasını önerdi. 

Bu arada ABD menkul kıymetler ve borsa komisyonu (sec)'nun kripto para piyasasındaki çöküşlerin ardından belirli kripto paraları ve kripto hizmetlerini menkul kıymet olarak yönetmeyi planladığını hatırlatalım.

Bu durumda Coinbase'in faaliyetleri, SEC'in  atacağı adımlardan da etkilenebilir. Coinbase CEO'su Brian Armstrong ve şirketin Baş Hukuk Sorumlusu Paul Grewal tarafından atılan tweetler, şirketin bu tür bir eylem karşısında mahkemede mücadele vereceğini gösteriyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.