2022'de teknoloji dünyasının varlıklı isimleri ne kadar kaybetti?

Dünyanın en zengini 500 iş insanı servetlerinde sert kayıplar yaşadı, milyarderlerin serveti eridi. Bloomberg verilerine göre toplamda 1,4 trilyon dolar para kaybetti. Listede teknoloji dünyasının en yakından tanınan isimleri dikkat çekiyor.
2022'de teknoloji dünyasının varlıklı isimleri ne kadar kaybetti?

2022 yılına küresel piyasalarda sıkı para politikaları damga vurdu. Küresel finans piyasaları yüksek faiz oranlarının ve enflasyon kaygısının ağırlığı altında ezildi. Dünyanın en zengini 500 iş insanı servetlerinde sert kayıplar yaşadı, milyarderlerin serveti eridi. Bloomberg verilerine göre toplamda 1,4 trilyon dolar para kaybetti. Listede teknoloji dünyasının en yakından tanınan isimleri dikkat çekiyor.

Servetinde en büyük kaybı yaşayan isim Space X, Tesla ve Twitter'ın sahibi Elon Musk oldu. Musk'ın serveti 133,3 milyar dolar eridi. Elon Musk, 2022'nin en çok konuşulan iş insanları arasındaydı. Ekim ayında Twitter’ı 44 milyar dolara satın aldı. Bu satın almayı gerçekleştirmek için 23 milyar dolarlık Tesla hissesini elinden çıkarmıştı. Musk'ın diğer şirketi Tesla için bu yıl pek iyi gitmedi. Bir sene içinde şirket hisselerinde düşüş yüzde 70’lik bir düşüş yaşandı. Elon Musk, artık dünyanın en zengin insanı ünvanına sahip olmasa da 137 milyar dolarlık servetiyle ABD'nin en zengin insanı olmaya devam ediyor. 

Jeff Bezos da kaybetti

2022'de serveti en çok eriyen milyarderler arasında Amazon’un ve uzay turizmi şirketi Blue Origin’in sahibi Jeff Bezos da var. Bezos, bu yıl 85,4 milyar dolar para kaybetti. 107 milyar dolarlık servetle dünyanın 6'ıncı en zengin insanı olan Bezos'un servetindeki kayıplar Temmuz 2021'de başladı. Temmuz 2022'de Jeff Bezos, CNN International ile yaptığı röportajda servetinin çoğunu hayır kurumlarına bağışlamayı planladığını söylemişti. Bezos, parasını ‘üst düzey fayda’yla bağışlamak istediğini kaydetti.

Bezos, aslında ilk kez 2017'de Microsoft'un kurucusu Bill Gates'i geride bırakarak dünyanın en zengin insanı olmuştu. O zamanlar net varlığı 90 milyar dolardan fazlaydı. 2017'den bugüne Bezos'un serveti kabaca 100 milyar dolar artmıştı. Bloomberg mevcut varlığını 193 milyar dolar olarak belirlenmiş ve bu sayı onu, Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk'tan sonra dünyanın en zengin ikinci kişisi yapmıştı. Bezos, 57 yaşında Amazon'dan emekli olmuş, Blue Origin’in faaliyetlerine odaklanacağını açıklamıştı. 

Listenin üçüncü sırasında dünyanın en büyük kripto borsası Binance'in kurucusu olan Chanpeng Zhao var. Zhao, bu yıl 83,3 milyar dolar kaybetti. Chanpeng Zhao'nun şu anki serveti 12,6 milyar dolar oldu. Bitcoin piyasasından 85 milyar dolar eridi. Chanpeng Zhao, Haziran ayında konuyla ilgili verdiği röportajda servetine dair rakamları nasıl bulduklarına dair bir fikri olmadığını söylemiş. Sarkastik bir tavırla "Cüzdanıma baktığımda, o kadar çok varlığım yok. Bu sayıların hiçbirine yakın bile değilim" diye konuşmuştu. 

Mark Zuckerberg de servetinin yarısından fazlasını kaybetti

Listenin dördüncü sırasında son yıllarda hakkında çokça konuşulan bir diğer isim yer alıyor. Meta yani Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg... Ünlü iş insanı bu sene 79,9 milyar dolar kaybetti. Net serveti 45,6 milyar dolar oldu. Kaynaklar, Zuckerberg'in Eylül 2021'den bu yana servetinin yarısından fazlasını kaybettiğini belirtiyor. Bu kaybın nedeni Meta hisselerin düşmesi olarak gösteriliyor. 2015'ten beri yer aldığı en zengin ilk 10 kişisi listesinden düştü. 

Google'ın kurucuların da serveti eridi

Listenin beşinci sırada Google’ın kurucularından Larry Page yer alıyor. Page’in 2022 yılındaki toplam kaybı yaklaşık 45,5 milyar dolar kaybetti. Page'in net serveti 82,9 milyar dolar oldu. Altıncı sırada Google'un diğer kurucusu Sergey Brin yer alıyor. Brin'in serveti 44,2 milyar dolar eridi. Serveti  79,4 milyar dolar oldu.

Page ve Brin, 2019'un Aralık ayında çatı şirket Alphabet'ten istifa ettiklerini açıkladı. İkili Alphabet'teki CEO'luk görevlerini bırakacak ama şirketin yönetim kurulundaki varlıklarını sürdürecekleri söylendi. Page ve Brin’in 1998’de kurduğu Google, 2015 yılında kurumsal bir yapılanma içerisine girerek Alphabet bünyesine girmişti. İkili Alphabet ile birlikte yeni girişimlere odaklanmak istediklerini söylüyorlardı, ancak dün yayınlanan bir blog yazısında her ikisi de kurucu ortaklar şirketten ayrıldıklarını açıkladı.

MacKenzie Scott servetinin önemli bir kısmını kaybetti

Amerikalı roman yazarı ve Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un eski eşi MacKenzie Scott da serveti eriyen isimlerden biri... Scott'un serveti 37,4 milyar dolar eridi. Şu anki net servetinin değeri 18,9 milyar dolar oldu. Temmuz 2019'da  Jeff Bezos boşanma tazminatı olarak MacKenzie Bezos'a 38 milyar dolar değerinde Amazon hissesi vermişti. Dava sonucunda Mackenzie Bezos, Amazon'un yüzde 4'ünü almaya hak kazandı.

Bill Gates servetinden 28,9 milyar dolar kayıpla listeye ilk 10'dan giren isimlerden biri. 109 milyar dolarlık servetiyle Bloomberg Milyarderler Endeksi'nde 4'üncü sırada bulunuyor. Bill Gates para kaybetti, çünkü 2022'nin Temmuz ayında  tüm servetini, kendisinin ve eski eşinin hayata geçirdiği bir hayır kurumu olan Bill ve Melinda Gates Vakfı'na vermeyi planladığını açıkladı. Gates, Ukrayna'daki savaşın ve diğer faktörlerin neden olduğu aksiliklere atıfta bulunarak, bu ay vakıf için 20 milyar dolar bağışladığını duyurdu. Ünlü milyarder, gelecekte tüm servetini Bill ve Melinda Gates Vakfı'na bağışlayacağını ve bunun kendisini dünyanın en zengin insanları listesinden çıkaracağını söyledi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.