İşletmeniz için YouTube pazarlama rehberi

YouTube markalar ve şirketler için sanılanın aksine oldukça faydalı ve ROI getirisi yüksek bir platform olmakla birlikte iyi bir stratejiyle sizlere yüksek erişim-dönüşüm ve marka bilinirliği de sunuyor.
İşletmeniz için YouTube pazarlama rehberi

YouTube, kuruluşundan bu yana internetin yükselişinde öncülük etmekte. Başlangıçta YouTube, komik skeçler ve viral videolar izlemek için bir yer olarak işlev görse de reklamcılık geliştikçe, sosyal medya pazarlama stratejilerini geliştirirken pazarlamacılar için yeri doldurulamaz bir araç haline geldi.

Eğer “Pekala, YouTube popüler olabilir, ancak kitlem çoğunlukla Facebook, Instagram ve Twitter'da." şeklinde bir düşünceye sahipseniz, bu kalıpların artık çok da doğru olmadığını size belirtmemiz gerek.

Video pazarlama şu anda son derece popüler ve medyayı tüketmenin en etkili yollarından biri haline gelmeye devam edecek. Video içeriği hemen hemen her platformda çalışabilir, ancak YouTube her zaman bir adım önde olacak. Binlerce işletme zaten YouTube'da harika içerikler yayınlıyor ve size sunulan reklamcılık seçeneklerinden yararlanıyor.

Hubspot'a göre, insanların yüzde 54'ü pazarlamacılardan daha fazla video içeriği görmek istiyor ve dünya çapındaki tüketicilerin yüzde 83'ü diğer herhangi bir video platformu üzerinden video içeriği izlemek için YouTube'u kullanmayı tercih ediyor.

YouTube (Google'ın hemen arkasında) ikinci en büyük arama motoru ve aylık 1,9 milyar kullanıcıya sahip. Bunu akılda tutarak, siteyi pazarlama, tanıtım ve reklam aracı olarak kullanmanın marka varlığınızı artırmanıza ve mümkün olan en geniş kitleye ulaşmanıza yardımcı olabileceği bir gerçek.

Herhangi bir sosyal medya platformunda gezinmek zaman zaman kafa karıştırıcı olabilir, son zamanlarda birçok uygulama birbirine benzemek için bir yarışa girmiş gibi gözüküyor. YouTube'u pazarlama stratejinizde kullanmaya yeni başlamış olsanız da, bunu zaten çoktan  uygulamış olsanız da, YouTube pazarlaması hakkında bilmeniz gereken her şey sizi diğer sosyal medya hesaplarından öne çıkarabilir.

İstatistiklerin kanıtladığı gibi, YouTube’un erişimi geniş ve küresel:

  • 1,3 milyar insan YouTube kullanıyor.
  • Her gün 5 milyar video izleniyor.
  • 18-49 yaş arası kişilerin yüzde 80'i YouTube izliyor.
  • YouTube, Google ve Facebook'tan sonra dünyanın en çok ziyaret edilen üçüncü sitesi.
  • YouTube'a her dakika 400 saatlik video yükleniyor.
  • 10 kişiden 6'sı canlı yayın yapmak için YouTube gibi çevrimiçi video platformlarını tercih ediyor.

Çevrimiçi işletmeler, küçük çevrimdışı işletmeler, hatta serbest çalışanlar ve hizmetlerini sunan danışmanlar dahil olmak üzere hemen hemen her tür işletme bu kanaldan yararlanabilir.

Bir YouTube videosunu yüklemenin maliyeti ücretsiz, ancak karşılığında videolarınızın tanıtım içeriğine sahip olacağını kabul etmeniz gerekiyor. Bu, rakibinizin ürünlerine yönelik reklamlardan, şarkı söyleyen bir video sırasında PR hizmetleri reklamı gibi pazarlama kampanyanıza hiç uymayan ürünlerin promosyonlarına kadar değişebilir.

Ek olarak, web sitenizle çalışması için şirketinizin markasını göstermek üzerine kurulu bir sayfanız varsa, şansınız azalabilir çünkü YouTube kişiselleştirme konusunda çok az şey sunuyor.

YouTube pazarlamasını kullanmasının nedeni, çok etkili olması. Yalnızca son derece geniş bir kitleye ulaşmanın bir yolu değil, aynı zamanda en uygun maliyetli çevrimiçi pazarlama kanallarından biridir.

YouTube'da hangi içerikler çalışıyor?

Sunduğunuz içeriğin öyle ya da böyle belirli değeri olmadıkça, başarılı olamazsınız. YoTtube Pazarlamasının en basit gerçeği bu. 

YouTube'daki içerikler genel kapsamda üçe ayrılıyor:

Eğitim üzerine kurulu videolar

Nasıl yapılır videoları, belgeseller, ürün incelemeleri ve daha pek çok video, YouTube'daki eğitim içeriğini oluşturuyor. Duymuş olabileceğiniz en popüler YouTube kanallarından bazıları VSauce, Ted, Seeker, Mindvalley, National Geographic ve Sick Science'dır.

En düşük ortak paydaya ya da oldukça teknik bir şeye hitap eden eğitici bir YouTube kanalınızın olması bu konu üzerinden birçok izleyici toplayabileceğiniz anlamına geliyor. Çünkü eğitim nişi platforma çok sayıda abone çekiyor.

Eğlence içerikli videolar

Bu son derece öngörülemeyen bir niş. Neyin işe yarayıp yaramayacağına dair bir taslağınız olabilir, ancak bu alandaki başarı, genel olarak konuşursak, eğitimden çok daha az garanti ile gelir. PewDiePie, T-Series ve WWE gibi kanalların tümü tamamen farklı eğlence biçimleri sunuyor, ama en çok abone olunan 10 YouTube kanalı listesinde değiller.

Neredeyse müzik, vlog, dövüş, seyahat, komedi, dans ve resim arasındaki her şey “eğlence” kategorisine girebilir. Bu kategoriler daha sonra pek çok biçime ayrılabilir ve bu da eğlenceyi YouTube'daki içerik tüketiminin en yaygın nedeni haline getirir.

Kişisel tanıtım videoları

İşletmeniz için içerikler, yalnızca satmaya çalıştığınız ürün veya hizmetle doğrudan ilgili şeyler hakkında konuştuğunuz zaman kendi kendine reklam yapmaya başlayabilir. Bu tür içerikler sınırlı bir kitleyle sınırlı. Bu videoları izleyen kişiler ya onların müşterileri ya da dönüşüm hunisinin en altında.

Örneğin, Hubspot, satış ve müşteri hizmetleri için yazılım ürünleri geliştiricisi olmanın ötesinde, YouTube'da CRM araçlarından Pazarlama Merkezi'nden sosyal medya ve e-posta pazarlama stratejilerinde uzmanlaşmanıza yardımcı olmaya kadar her şeyden bahseden 136 bin aboneden oluşan bir kitleye sahip.

Etkili bir Youtube Pazarlama planı için ipuçları

Kitlenizi tanımalısınız

Ve şimdi asıl işin başladığı yerdeyiz! Video içeriğine nasıl karar verebilirsiniz? Bunun için iki şeyi belirlemeniz gerekiyorr:

Kitleniz kim?

Halihazırda çalışan bir kanalınız varsa Youtube Studio'nuzdaki Analizler sekmesi, kitleniz ve tercihleri ​​hakkında size bilgi verebilir.

Ayrıca, rakip kanallarınızı ziyaret ederek, hangi içeriğin izleyicilerden daha fazla kabul gördüğünü ve hangilerinin almadığını bileceksiniz.

Rakipleriniz neler yapıyor?

YouTube'da daha hızlı büyümenin hızlı yolu, rakiplerinizin ne yaptığını bulmak. Rakipleriniz hakkında analiz etmeniz gereken bazı noktalar şunlar:

  • Abone sayısı
  • Video başına görüntüleme sayısı
  • Yorumlarda izleyici geri bildirimi
  • Video kalitesi
  • Hakkında yayınladıkları içerik konuları
  • Yükleme sıklığı

Kendi öz analiziniz için stratejinizi planlamanıza yardımcı olabilecek bazı sorular da sorabilirsiniz.

  • Videolarını izleyiciler arasında popüler yapan neydi?
  • Kendilerini nasıl sunuyorlar?
  • Arka plan ve video ayarları nedir?
  • Kanalınızı benzersiz kılmak için neler yapabilirsiniz?
  • Kanallarından çıkarabileceğim içerik fikirleri neler?

Daha geniş bir erişim için YouTube Reklamlarından yararlanmalısınız

Organik büyümenizin beklendiği gibi olmadığını düşünüyorsanız ve daha geniş bir erişim istiyorsanız, YouTube reklamları bir sonraki en iyi seçeneğiniz.

YouTube, görüntülemek istediğiniz reklam türünü seçme seçeneği sunuyor ve sizden buna göre ücret alıyor. Reklam yayınlamak da sağlam bir strateji gerektiriyor ve bu stratejik planlama yapılmazsa, bu sizin için sadece para kaybı olur.

Favori kanallarınızdan ipuçları alabilirsiniz

Bazı kanallar, aşağıdaki nedenlerden dolayı favoriniz olabilir:

  • İçerik çeşitliliği ve konusu
  • Video küçük resmi akılda kalıcı ve dikkat çekici
  • Kanal resminin yaratıcı olması
  • Video görsel efektleri ve düzenlemeleri dikkat çekici

Ancak, onları sevmenize neden olan şey, kanalınızın başkaları tarafından da tercih edilmesini sağlayabilecek bir faktör olabilir. Bu nedenle, favori kanallarınızı "favoriniz" yapan şeyin ne olduğunu belirlemek çok önemli!

Takipçi çekmek için kanalınızı optimize etmelisiniz

Videonuzu optimize etmek, kitleyi çekmek için yeterli değil. Kanalınızı da optimize etmelisiniz. Kanal resmi, banner ve profil fotoğrafı markanızı ve videolarınızın bağlamını yansıtmalı.

Daha fazla abone nasıl çekilir sorusu, YouTube pazarlaması stratejisinin asıl sorusudur.

İlgili videolarınızı bir oynatma listesi altında gruplayın

  • İzleyicilere kanalınızın ne hakkında olduğuna dair bir ipucu vermek için bir kanal fragmanı kullanın
  • Kitlenizden kanalınıza abone olmalarını, videonuzu beğenmelerini, yorum yapmalarını ve paylaşmalarını isteyin
  • Kitlenizle etkileşim kurun
  • Videolarınıza altyazı ekleyin

YouTube Shorts gibi güncellemelerden mutlaka yararlanın

Bilmeyenler için YouTube Shorts, Eylül 2020'de başlatılan ve Instagram makaraları ve TikTok'a rakip olan bir YouTube özelliği. YouTube kısa video süreleri ideal olarak 15 saniye ile 1 dakika arasında değişiyor.

2021 yılının Şubat ayının sonlarında, Google ve Alphabet CEO'su Sundar Pichai, Hindistan merkezli Shorts kısmındaki videoların günlük 3.5 milyar kümülatif görüntüleme aldığını duyurdu.

Böylesine büyük bir potansiyele ve erişime sahip olan YouTube kısa filmleri, pazarlamacılar ve kullanıcılar tarafından daha geniş bir kitleye hitap etmek için kullanılıyor.

YouTube Shorts’u optimize etmek, YouTube videolarını optimize etmeye benziyor. Shorts'un en umut verici özelliği, varsayılan olarak 24 saat içinde silinen Instagram Stories ve TikTok makaralarının aksine sonsuza kadar kalması.

YouTube'da Influencer Marketing'i Kullanabilirsiniz

Hootsuite.com'a göre, izleyicilerin yüzde 70'i YouTube'da gösterilen ürünü satın aldı. Ve bu, etkileyici pazarlamanın gücü. Influencer marketing, kanalı ve videoları aracılığıyla ürün/hizmetinizin reklamını yapan geniş bir abone tabanına sahip bir YouTube içerik üreticisinden başka bir şey değil.

Etkileyici pazarlama, pazarlama için mükemmel bir seçenek olsa da, içerik üreticilerle ortaklık kurmadan önce kontrol edilmesi gereken birkaç hususu bu yazımızda anlattık.

Artık hazır olabilirsiniz

Basit başlamalısınız. İşletmeniz için YouTube pazarlamasını kullanmaya başladığınızda, bir öğrenme süreci sizi bekliyor olacak.

Daha fazla video oluşturdukça, çekimde daha iyi olacak, kullandığınız stilleri ve biçimleri iyileştirecek ve anahtar kelime kullanımınızı iyileştireceksiniz. Sosyal medya ve diğer yöntemlerle videolarınız hakkında bilgi almayı unutmayın. Ve tutarlı olun; düzenli olarak yeni videolar yükleyin.

Zamanla, kitlenizi büyüteceksiniz ve YouTube pazarlaması işletmeniz için önemli bir reklam kanalı haline gelecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.