Elon Musk'ın Mars planı nasıl şekillendi?

Mars ve Ay'da koloni kurmak isteyen Elon Musk için bu peşinden koşulması gereken bir hedef. Çılgın iş insanın planları istediği gibi giderse  2050 yılına kadar 1 milyon insanı Mars'a yerleştirecek.
Elon Musk'ın Mars planı nasıl şekillendi?

Haftanın başında Elon Musk'ın Lex Fridman ile yaptığı röportajda SpaceX'in 10 yıl içinde insanları kızıl gezegen Mars'a indireceğini söylediğini ve yolculuğun yeni nesil uzay aracı Starship ile yapılması hedeflendiğini söylemiştik. Bu, Musk'ın Mars'ı kolonileştirme projesiyle ilgili olan son gelişme olarak kayıtlara geçti. Yani insanların gezegene ne zaman ayak basacağına dair tarih verdi. 

Deli mi yoksa dahi mi olduğu çok defa tartışılan Elon Musk, bu planı bundan yedi yıl önce duyurmuştu. Ama Mars'a gitmeyi hayal etmeye 2002'de Mars ve Ay'a insan taşınmasını mümkün ve uygun fiyatlı hale getirmek için kurduğu SpaceX ile başlamıştı.

Dünya dışında yaşam var mı sorusu uzun yıllardır gündemi meşgul eden konulardan biri... Güneşe en yakın dördüncü gezegen olan Mars'a yerleşme fikri de hem romanlara hem de filmlere ilham olmuş bir tema. Mars'ın kolonileştirilmesi fikri birçokları için hala uçuk bir hayal olsa da bu, Elon Musk için bu peşinden koşulması gereken bir hedef. Çılgın iş insanın planları istediği gibi giderse  2050 yılına kadar 1 milyon insanı Mars'a yerleştirecek. Musk, Time'a  verdiği bir röportajda Mars'ta kendi kendini idame ettiren bir şehir inşa etmek istediğini söyleyerek bunu fütüristik bir Nuh'un gemisi olarak tanımlamıştı.  

Nasıl başladı?

Elon Musk, ilk defa 27 Nisan 2016'da attığı tweet'te Mars'a ilk uzay aracını 2018 yılında göndermeyi planladığını söylemişti. Musk, "İnsanlığın karşısında bugün iki yol var; Dünya'da sonsuza kadar kalıp, soyumuzun kaçınılmaz tükenişini beklemek ya da uzaya yolculuk yapıp, gezegenler arasında hayatta kalabilen bir tür haline gelmek" diyerek projesinin çıkış noktasını anlatmıştı. 

Bu açıklamanın iki ay sonrasında Musk, Vox Media'nın Code Conference adlı etkinliğinde konuşan Elon Musk, 2024'te Mars'a insanlı roketi ateşlemeyi ve 2025'te Mars'a iniş yapmayı planladıklarını açıkladı. İlk planı yedi yıl ileri çekmiş oldu. Yani deyim yerindeyse 'balık baştan' kokmaya başlamıştı.

Üç ay sonra ise bu konuyu ayağı yere basar hale getirmek adına internetten canlı yayınlanan Meksika'nın Guadalajara kentindeki 67'inci Uluslararası Uzay Yolculuğu Konferansı'nda bir konuşma yaptı. Burada "Gezegenlerarası Taşıma Sistemi Projesi" hakkında bilgi verdi. Musk, 10 yıl içinde kamu-özel ortaklığıyla Mars'a insan göndermek ve 200 bin dolarlık bilet ücretini karşılayanlar için bu gezegende kendi kendine yetebilen bir şehir kurmak istediğini söyledi. İmkansız gibi görünen hedef birçok kişinin kafasını karıştırdı.

Mars'ta su bulunması önemli bir eşik

Bir süre sessiz kalan Musk için Ekim 2017'de herkesi şaşırtan bir gelişme yaşandı. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUI) kesintisiz en uzun süre kalan 2. astronot unvanına sahip Kelly, Elon Musk'a destek çıktı. Mars görevini duyduğunda konuya biraz şüphe ile yaklaştığını söylese de zaman içinde Musk'ın bu misyonu gerçekleştirebileceği kanaatına varan isimler arasına girmiş oldu. 

Yıl 2018 olduğunda gündeme 'Mars'ta su bulundu' haberi düştü. Bulunan su kütlesinin Grönland ve Antarktika'da bulunan buz tabakaları altında bulunan su kütleleriyle benzerlik gösterdiği söylendi. Bu oldukça önemli bir keşif oldu. Çünkü su canlıların yaşaması için hayati öneme sahip. Bu gelişme beraberinde Mars'ta yaşam olup olmadığına dair tartışmayı yeniden alevlendirdi. 

Projenin baş araştırmacısı Roberto Orosei "Bu sadece küçük bir çalışma alanı, başka yerlerde de yer altı sularının daha fazla olabileceğini düşünmek heyecan verici bir ihtimal" diyerek bu durumun önemini ortaya koymuştu. Aynı yıl, NASA'nın son uzay aracı Insight, Mars'a iniş yaptı. Insight, NASA'nın kızıl gezegene son 6 yılda indirdiği ilk araç olma özelliği taşıyordu.

Hemen hemen bir yıl sonra Elon Musk, SpaceX'in Mars'a gitmek için tasarladığı bir roket olan Starship'in gelişimini hızlandırdığını açıklayan bir tweet attı. Starship yörüngeden döndükten sonra insanların Mars için yer ayırmaya başlayabileceklerini söyledi. Starship'in SpaceX'in bir gün insanları ay ve Mars'a götürebileceği ve uyduları yörüngeye sokabileceğini belirtildi.

Bir taraftan SpaceX aslında kendinden beklendiği gibi Mayıs 2020'de tarihe geçti. SpaceX'in "Crew Dragon" isimli uzay mekiğiyle ilk insanlı uçuş denemesi başarı ile gerçekleştirildi. Aynı yılın Ağustos ayında şirketin değerlemesi 46 milyar dolara çıktı. 2021'in ilk aylarında bu sayı gelen yeni yatırım sayesinde 74 milyar dolara ulaştı. Görünen o ki Elon Musk'ın planları tutarsa insanlık Mars'a ayak basacak. Şirketin yatırım ve değerlemesindeki yükselişte insanların Musk'a bu konuda güvendiğini gösteriyor.

Peki neden Mars sorusunun cevabı aslında çok basit. Güneş’e 230 milyon kilometre uzaklıkta bulunan Mars bu sayede dünyayla uygun ısı derecesine sahip. Bir taraftan Dünya’da bir gün 24 saat iken, Mars’ta bir gün 24 saat 39 dakika. Dolayısıyla bu gezegen uzayda alternatif yaşam arayanların yakın markajına giriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.