Mars yüzeyinde ilk defa büyük bir su kütlesi keşfedildi

Mars yüzeyinde ilk defa büyük bir su kütlesi keşfedildi

İtalyan bilim adamlarının yaptığı araştırmaların sonuçlarına göre Mars'ta su bulundu. Geçtiğimiz gün Science dergisinde yayınlanan araştırma sonuçları, 2012 - 2015 yılları arasında yapılan radar ölçümlerine dayanıyor. Mars'ın Güney Kutup bölgesinde bulunan buzullara gönderilen radyo dalgalarının nasıl geri yansıdığı ölçülmüş ve yansıma şeklinin sonuçlarına göre o bölgede buzulların altında yaklaşık 20 km'ye kadar uzanan sıvı halde su bulunduğu tespit edilmiş.

Bulunan su kütlesinin Grönland ve Antarktika'da bulunan buz tabakaları altında bulunan su kütleleriyle benzerlik gösterdiği de paylaşılan veriler arasında. (Radarın yansımasından yola çıkarak benzerlik tespiti yapılmış diyebiliriz.)

Geçtiğimiz yıllarda Mars yüzeyinde yapılan ölçümlerde dönemsel olarak Mars'ta su olabileceğine dair kanıtlar tespit edilmiş olsa da ilk defa bu büyüklükte bir akışkan su kütlesinin bulunduğu tespit ediliyor. Bu da Mars'ta yaşam olup olmadığına dair oldukça önemli ipuçları verebilir.

Buzulların altındaki sıvı tabakasının donmadan nasıl kaldığı bir soru işareti olarak dursa da içerisinde yer aldığı tahmin edilen tuzlardan dolayı donma noktasının bu kadar yükselmiş olabileceği tahmin ediliyor. Dünyada da buzul tabakalarının altında göllerin bulunduğu ve bu göllerde yaşayan mikro organizmaların olduğu biliniyor.

MARSIS deneyinin baş araştırmacısı Roberto Orosei "Bu sadece küçük bir çalışma alanı, başka yerlerde de yer altı sularının daha fazla olabileceğini düşünmek heyecan verici bir ihtimal" diyor.

Bu buluş her ne kadar heyecan verici olsa da henüz Mars üzerinde araştırmalar yapan diğer araştırma ekiplerinin ve radar cihazlarının bulduğu bir başka kanıt bulunmuyor. Bir başka yöntem ile bu bulgunun desteklenmesi umutları daha da artıracaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.