Ford, otonom araç geliştirmeye 4 milyar dolar yatırım yapıyor

Ford, otonom araç geliştirmeye 4 milyar dolar yatırım yapıyor

Otomotiv sektöründeki hızlı dönüşüm yeni bir dünyaya kapılarını açıyor. Araç üreticileri otonom araçlara, mobilitiye, elektrikli araçlara ve bağlanabilirlik unsurlarına odaklanırken, yeni stratejiler ve yatırımlarla da karşımızdalar.

Amerikan araç üreticisi Ford da bu dönüşüme mümkün olduğunda hızlı ayak uydurmak isteyen şirketlerden. Geçtiğimiz günlerde elektrikli araç yatırımlarını hızlandırdığını açıklayan Ford, şimdi de otonom araç yatırımları ile adından söz ettiriyor.

Otonom araç teknolojilerine yönelik çalışmalarını hızlandırmak isteyen Ford, pazar fırsatlarından yararlanmak üzere Ford Autonomous Vehicles LLC'yi kurduğunu açıkladı. Otonom araçların geliştirilmesinde önemli bir rol oynayacak birime 4 milyar dolarlık bir kaynak ayrılması planlanıyor.

Üçüncü şahıs yatırımını üstlenecek şekilde yapılandırılan yeni LLC, esas olarak Ford’un Detroit'teki Corktown kampüsünde bulunacak. Ford'un sahip olduğu şirket hissesini, şirketin otonom sürüş sistemi geliştirmesi için Pittsburgh merkezli ortağı Argo AI’da tutacak. Ford, Argo AI'ya 1 milyar dolarlık yatırımı da dahil olmak üzere 2023 yılına kadar otonom araç yatırımlarına 4 milyar dolar kaynak ayıracak.

Öte yandan şirketin basın bülteninden paylaştığı yukarıdaki görsel de, Ford'un bu konuda nasıl bir iş stratejisi çizdiğine yönelik de ipuçları veriyor. Zira konuya bütünsel olarak yaklaşan şirket, araştırma ve mühendislikten, UX tasarıma, iş stratejisi ve iş geliştirmeden, otonom araç hizmet ağı geliştirmeye kadar tüm birimlerini işin içine katmış durumda. Daha yatay bir yönetim şekli ve ekipler arası iş birliği ile gerçekleştirilecek projede, partnerlikler, insan odaklı bir strateji, verinin kullanımı gibi önemli detaylar da var.

İnsan odaklı tasarıma odaklanan Ford'un, pazarlama 4.0'ın da tüm gereksinimleri yerine getireceği şimdiden net bir biçimde görülebiliyor.  Öyle ki şirket CEO'su Jim Hackett de konuya yönelik,  “Aldığımız her hareketin, müşterilerimize performansımız ve performans hedeflerimizi destekleyecek bir şekilde sunacağı yönlerden hareket etmesini sağlıyoruz” diyor.

2020 yılına gelindiğinde, Ford tüm otomobil üreticilerinin en yeni serisini sunmayı planlıyor. Ortalama vitrin yaşının 5.7 ile 3.3 yıl arasında değişmesi beklenirken, şirket ürün portföyüne dört yeni kamyon ve SUV ekleyecek. Ford, Avrupa ve Asya da dahil olmak üzere diğer bölgelere de yeni ürünler getirmeyi planlıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.