Instagram, istatistiklerine uygulama içinde "harcanan süre"yi ekliyor

Instagram, istatistiklerine uygulama içinde

Uygulamalar da dahil olmak üzere cihazda geçirdiğiniz vakti gösteren Android P’nin yeni panelinin ardından Instagram'ın da uygulamasına bu alanda yeni istatistikler eklemesi dikkat çekti. Instagram'ın Android uygulamasında gizlenen bir kod “Kullanım İstatistikleri" özelliğini ortaya çıkardı. Bu özellik, kullanıcıların uygulama içinde geçirdiği zamanı gösteriyor.

Şimdilik bu gösterilen sürenin uygulamada geçirilen toplam süreyi mi yoksa gün, hafta ya da ay gibi belli bir zaman zarfını mı kapsadığı bilinmiyor. Ancak Instagram CEO'su Kevin Systrom paylaştığı bir tweet zinciri ile  “Kullanım İstatistikleri" özelliğini test ettiklerini doğruladı. Systrom'un açıklaması şöyle:

Bu doğru... Instagram Topluluğunun Instagram'da geçirdiği vakit hakkında daha fazla bilgi alması için araçlar inşa ediyoruz. Uygulamada geçirdikleri her bir an olumlu ve maksatlı olmalı. Çevrim içi zamanın insanları nasıl etkilediğini anlamak önemli ve bu konuda dürüst olmak tüm şirketlerin sorumluluğudur. Çözümün parçası olmak istiyoruz. Bu sorumluluğu ciddiye alıyorum.

Bu özelliğin yayınlanmasının ardından Instagram, reklam ve içerik görüntülenmelerinde bir düşüş yaşayabilir. Buna rağmen şirketin CEO'sunun Kullanım İstatistikleri özelliğinin arkasında durması, bu özelliğin topluluk odaklı ve çok daha uzun vadeli bir stratejinin bir parçası olduğunu gösteriyor.

Google'dan sonra Instagram'ın da bu alanda adım atması, teknoloji devlerinin son dönemde kullanıcıları akıllı cihaz bağımlılığına karşı bilgilendiren makaleleri dikkate aldığını gösteriyor. Bu özellikler kullanıcı tarafında belli bir ihtiyaca cevap verirken, teknoloji şirketlerinin de bir anlamda PR'ına katkıda bulunuyor. Öte yandan Kullanım İstatistikleri özelliği ebeveynler tarafından çocuklarını kontrol etmek amacıyla da kullanılabilir.

Bu arada Kullanım İstatistikleri ekran alıntısı ve harcanan süre kodu ilk olarak  Jane Manchun Wong tarafından ortaya çıkarıldı. Wong, geçtiğimiz haftalarda da Instagram'ın kodunda gizlenen farklı özellikleri keşfetmişti. Instagram'ın Android uygulama paketinde veya “APK”sinde keşfettiği bu özllik hakkında Wong, şu cümleleri kullandı:

Instagram bağımlılığı için utanç duymaya ya da farkındalık kazanmaya hazır olun.

Özelliğin çalışma şekliyle ilgili ipucunu ise kodda yer alan "slideout_menu_time_spent” elementi veriyor.

Instagram Yorumlar Emoji Çubuğu

Wong'un yakın zamanda keşfettiği özelliklerden biri de Instagram'ın yeni Yorumlar arayüzü. Bir emoji çubuğuna sahip olan bu yeni yorum arayüzünde, tek bir dokunuşla yorum kısmında  popüler emojilere ulaşabiliyor ve dilediğiniz birini seçerek kullanabiliyorsunuz. Bu çubuğun yan tarafında bulunan @ dümesiyle de arkadaşlarınızı etiketleyebiliyorsunuz.

Wong'un keşfettiği başka bir gizli özellik deInstagram'ın Android sürümündeki bildirim eylemleri oldu. Daha önce bir benzerini  WhatsApp'ta gördüğümüz bu özellik ile kullanıcılar uygulamayı açmalarına gerek kalmadan bildirim üzerinden yorumlara cevap verebiliyor.

Instagram'ın sürekli olarak yeni özellikleri test etmesi ve ardından hayata geçirmesi, etkileşimi oldukça yüksek olan bu platformu güncel tutmasının en iyi yolu. Ancak Kullanım İstatistikleri özelliği bu anlamda diğerlerinden daha fazla öne çıkabilir. Google'ın bu özelliğe yaklaşımına baktığımızda ise cihazda geçirilen vaktin dışında, telefonun kilidinin kaç kez açıldığı ve ne kadar bildirim alındığı gibi bilgilere de yer verildiğini görüyoruz. Google'ın bu özellik çerçevesinde dikkat çeken yaklaşımlarından biri de uzaklaşmak istenilen her bir uygulama için ayrı ayrı zaman kısıtlamaları getirilebilmesi.

Instagram'ın Google ile aynı şekilde bir yaklaşıma sahip olmayacağı tahmin edilebilir. Ancak asıl soru bu Kullanım İstatistikleri'nin Facebook'ta hayata geçip geçmeyeceği. Zira Mark Zuckerberg, Ocak ayında açıkladığı yeni yıl kararlarında kullanıcıların Facebook'ta geçirdiği zamanı anlamlı hale getirmek istediğini belirtmişti. Bu anlamda Instagram'dan sonra Facebook'ta da bu özelliği görmemiz olası.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.