Instagram'ın kodunda gizlenen müzik çıkartmaları özelliği

Instagram'ın kodunda gizlenen müzik çıkartmaları özelliği

Yakın zamanda yayınlanan Spotify ve Instagram hikayeler entegrasyonundan sonra Instagram, Hikayeler'e müzik katmaya devam edecek. Instagram'ın Android uygulamasında bulunan koda göre yayınlanacak olan “müzik çıkartmaları" özelliği, içerikleriniz için şarkı araması yapmanızı ve şarkıları içeriklere yerleştirmenizi kolaylaştıracak.

Bu arada bu özelliğin sorunsuz bir şekilde yayınlanması için gerekli olan lisans probleminin Facebook tarafından çoktan çözüldüğünü belirtelim. Geçen Aralık ayında Facebook, Universal Group ile bir anlaşma imzalayarak Facebook, Instagram ve Oculus mecralarında oluşturulan gönderilerde Universal Linsansı’na sahip müzikleri kullanabilir hale gelmişti. Bu anlaşma sayesinde Facebook'un Messenger dahil olmak üzere platformlar arası “müzik temelli ürünler” çıkarmasının da yolu açılmıştı.

Sanırız bu nedenle Instagram, müzik çıkartmaları özelliğinin yanı sıra otomatik olarak dinlediğiniz şarkıyı tespit etmenin ve sanatçı ile şarkı ismini görsel bir etiket halinde yayınlamanın yeni yollarını da test ediyor. Dinlenebilen müzik çıkartmalarının Instagram Hikayeleri çok daha çekici kılacağı kesin. Bu yeni çıkartma ile birlikte içerikler daha albenili bir hale bürünürken, Instagram da gençlere daha fazla hitap etmeye başlıyor.  Bu esnada Instagram'ın müzik alanında gençler arasında ciddi popülariteye sahip Musically'den rol çaldığını  söylemek mümkün.

İlk olarak sosyal ağlarda gizli özellikleri keşfetmesiyle ünlü Ishan Agarwal farkedilen bu kod, sonrasında benzer bir üne sahip olan Jane Manchun Wong tarafından da test edildi. Instagram henüz bu özellik hakkında konuşmayı redd etse de özelliğin prototip tasarımı internette konuşulmaya başlandı.

Wong bu özellik üzerinden paylaşım yapmaya çalıştığında uygulamanın çötüğünü belirtirken, Instagram'ın otomatik olarak telefonunda çalan şarkıyı tespit edebildiğini ve bunun için bir çıkartma yarattığını söyledi. Bu noktada özelliğin, Shazam'ın ses tanıma mekanizmasından farklı bir şekilde çalıştığı söylenebilir.

Instagram Müzik Çıkartmaları Nasıl Çalışıyor?

 Instagram'ın kodunda yer alan ve henüz piyasaya sürülmemiş olan "Müzik Ara" özelliği, konum ara ve bahset çıkartmasının yanında yer alıyor. Kod içinde "music overlay stickers” ismiyle yer alan bu özellik, müzikleri türlere (genres), ruh hallerine (moods) ve kullanım oranlarına (trending) göre aramanızı sağlıyor. Bu arada Instagram'ın çıkartmayı yayınlarken bazı özellikleri kaldırabileceğini ya da değiştirebileceğini de belirtelim.

Görünen o ki; özellik üzerinde bir şarkıyı seçip Hikayenize müzik çıkartması olarak eklediğinizde, şarkının bir kısmı insanlar hikayeyi izlerken çalacak. Çıkartmaların ilk versiyonunda ise dinlenebilir bir fon müziği yerine sadece sanatçı ile şarkı ismini görsel bir etiket halinde yayınlanması muhtemel.

Genellikle videolara ekleneceği düşünülen bu çıkartmaların fotoğraflara eklenme ihtimali de mevcut. Şimdilik bu yönde bir çalışma olmasa da hikayelere bakan kişilerin etiketlere basarak şarkıları dinlemesi ya da şarkının yayınlandığı müzik uygulamasına yönlendirilmesi Instagram'ın en sevilen özelliklerinden biri olarak öne çıkabilir. Ancak bu hamlenin Instagram'ı MySpace'e dönüştürebileceğini söylemekte de fayda var. Instagram henüz kodda bu yönlendirme ve dinleme konusundaki çalışmalara yer vermiş değil. Öte yandan şirketin attığı bu adımlar, Hikayelerin geleceğinin müzik paylaşımında gizli olduğunu düşündürtüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.