MIT destekli blockchain kimlik platformu Learning Machine

MIT destekli blockchain kimlik platformu Learning Machine

Transkriptler, diplomalar, öz geçmişler ve bunlar gibi birçok belge günümüz dijital dünyasında hala basılı evrak olarak önem arz etmeye devam ediyor.

Learning Machine isimli bir girişim MIT’nin de desteğini alarak bu durumu değiştirmekte kararlı. Girişim, kişinin eğitim hayatını ve notlarının bulunduğu belgeleri blockhain üzerine taşımak istiyor. Geçtiğimiz yıl Learning Machine, MIT Media Lab ve Sloan Yönetim Okulu ile ortaklaşa başlattıkları proje için bu yıl, PTB Ventures’ten Dave Fields’in yönettiği ilk fonlamada 3 milyon dolar fon toplamayı başardılar.

Learning Machine aynı zamanda BlockCerts girişiminin de arkasındaki isimlerden. Kimlik bilgilerinin blockchain üzerinde güvence altına alınması fikri ile hareket eden proje açık kaynak. MIT gibi bir enstitü kriptografik olarak kişinin bilgilerini imzalayıp onaylayabilir ve bilgilere erişmek isteyen bir işveren, BlockCrets uygulaması vasıtasıyla bu bilgilerin gerçek olup olmadığını görüntüleyebilir. Bu proje MIT Media Lab ve Learning Machine tarafından ortaklaşa açık kaynak olarak geliştirildi ve açık kaynak olarak ta geliştirilmeye devam edecek.

Learning Machine’i kuran ve hali hazırda CEO’luk görevini de sürdüren Chris Jages, aynı zamanda adayların özellikle bilim ve teknoloji alanında üniversite başvurularının incelendiği bir platform olan SlideRoom’un da kurucusu. MIT ile uzun süreli bir ilişkileri olduğu aşikâr. Hatta MIT kampüsünde kendi ofisi bile mevcut.

Üniversite başvuruları geçmişe göre günümüzde daha dijitalleşmiş durumda ancak hala basılı evrak, not dökümü ve diploma gibi belgeler elden verilmesi gereken belgeler. Zorluğu birincil elden tecrübe ettiklerini anlatan Jages, başvurular sırasında bazı öğrencilerinin not dökümlerini SnapChat üzerinden gönderdiğini ve başvuru işlemlerinin neden bu kadar kolay yapılamadığına dair konuştuklarını aktardı.

Jages SlideRoom’u 2007 yılında kurdu ve bütün üniversitelerin başvuru departmanları ile çalışarak bu gün büyük bir platform haline getirdi. Bu durum blockchain teknolojisi gelişene kadar devam ediyor ancak bir gün MIT Media Lab’de otururken blockchaini anti merkezcil bir aday onay ağı olarak kullanma fikri doğmuş. Üzerinde çalıştığı 10 yılın ardından SlideRoom’u satan Jages, bütün zamanını Learning Machine’e ayırmaya başlamış.

BlockCerts bir açık standart olarak geliştirilirken, Learning Machine ise blockchain teknolojisini kurmak ve yönetmek için üniversitelerle çalışan kurumsal düzeyde bir platform. Ortaklaşa çalışmanın ve açık standardın avantajları ile blockchain üzerinde kimlik onay girişimleri arasında farklı bir noktaya geleceklerine inanan Jages, bir süre sonra kayıtların kimlik işleyici kurumlara ihtiyaç olmadan blockchaine aktarılabilir olacağından bahsediyor.

Üniversitelerde yıllık bir ücret alan platform, geleneksel token tabanlı ICO şirketleri yerine daha geleneksel bir kurumsal yapıyla hareket ediyor. Bu durumun satışlara olumlu yansıdığını belirten Jages, pilot bölgelerde ilk tur denemelerini yaptıklarını belirli okullar ve bir hükümetle çalışmaya başladıklarını anlattı.

Şimdilik odaklanılan konu öğrencilerin not dökümleri olsa da, Learning Machine’in teknolojisi sadece bununla sınırlı değil. Diploma, sürücü belgesi hatta sağlık geçmişi gibi bütün kayıtların bu teknolojiye uygulanabileceği belirten Jages, şirketin belirli kimlik tiplerini standardize edecek şemalar üzerinde çalıştığını ve müşterilerden gelen talepler doğrultusunda olabildiğince esnek yapılı modeller çıkartmaya çalıştıklarını açıkladı.

Uzun soluklu hedeflerinin ise blockchain üzerine taşınmış kimlik bilgilerini akıllı bilgiler olarak hareket etmesi. Bir dersi bitirip onun notlarının eklenmesi transkript üzerinde başka derecelerinde otomatik olarak çıkmasını sağlayacak. Bu şekilde kişinin eğitim hayatı boyunca edindiği dereceleri üst üste ekleyerek birikimi tek bir yerde güvenle görüntülenebilecek. Bu sistem, eğitim sistemi içerisinde sırf ders notları ve diplomalar için kullanılan yığınla kâğıt evrak işini ve bu evrak işlerini yapan kişileri de ortandan kaldıracak.

Dünyanın yavaş yavaş blockchain teknolojisinin kayıt yönetimi ve kimlik bilgileri alanında neler getirebileceğini anlamaya başladığını belirten Jages, aynı zamanda kamu bilincinde yer etmeye çalıştıklarını ve üç yılın sonunda tamamen blockchain üzerinde kişi kimlik kayıtları görmeye başlayacağımızı aktardı. Ancak şu anda sadece ilk tur pilot uygulamalarda başarılı olmayı hedeflediklerini belirten Jages’e göre, blockchainin bu alanda işe yaraması için gereken formül; açık standartlar, derin uzmanlık ve geleneksel iş modelleri.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.