Drive.ai, Teksas'ta ilk otonom araç paylaşım programını başlatıyor

Drive.ai, Teksas'ta ilk otonom araç paylaşım programını başlatıyor

Bugünün birçok araç üreticisi, sektörde artık üretici modelinden müşteri modeline geçerken, teknoloji şirketlerinin de otonom araç dünyasında önemli kilometre taşları dizdiklerine tanık oluyoruz. İsviçre merkezli International Institute for Management Development'ın küçük bir analizi de geleneksel araç üreticilerinin, sürücüsüz araçlar yarışında nasıl geri sıralarda kaldıklarını göstermişti.

Değişen sadece teknolojik boyutta değil, tüketim alışkanlıklarımız ile birlikte araç üreticilerinin  iş modelleri de yenilerine adapte oluyor. Milenyum kuşağının, önceki nesillere göre bir araca sahip olma fikrine daha az sıcak bakmaları araç paylaşımı sistemleri gibi yeni iş  modellerinin artmasına vesile oluyor.

Biz sürücüler ise direksiyon başına geçen son nesil olabiliriz. Çocuklarımız, gelecekte bir araç sürmenin ne derece eski moda olduğu fikrini belki de akıllarına bile getiremeyecekler. Bir araca sahip olmak, bugün pikap ve plaklara sahip olmak kadar sadece tutku verici, çok daha pahalı bir hobiye dönüşebilir.

Teknoloji şirketi Drive.ai, geleceği biraz daha günümüze taşıyarak otonom sürüşlü bir araç-kiralama hizmetini sunmaya hazırlanıyor. ABD'nin Teksas eyaletinde başlatılacak uygulamada amaç; bölge halkına araçların trafikte ne kadar iyi çalıştığını göstermek ve halktan gelen tepkiyi ölçümlemek.

Altı aylık bir pilot programdan 10.000 kişinin faydalanması bekleniyor. Proje, Texas'ın Frisco kentinde hayata geçerken bu arada şirket, kentin ulaşım yönetimi ajansı ile de işbirliği yaptı. Bu sayede kamu-özel sektör iş birliği de sağlanarak halkın bu konuda eğitilme süreci hızlandırılacak.

Drive.ai'nin projesi otonom araçlara güvenin sağlanmasında, kentsel yaşama adaptasyon sürecini göstermede büyük bir rol oynayacak. Zira, proje kamu yollarında giden otonom araçların ciddi kazalara maruz kaldığı bir dönemde hayata geçiriliyor. Bildiğiniz üzere, geçtiğimiz hafta  bir Waymo aracı, ABD'de bir kazaya karışmıştı. Yine geçtiğimiz Mart ayında, Uber’in otonom bir test aracının bisikletli bir kadına çarparak ölüme sebep olması otonom araçların güvenliği konusundaki tartışmaları beraberinde getirmişti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.