2013 yılında yazılım ekosistemini neler bekliyor?

2013 yılında yazılım ekosistemini neler bekliyor?

Yıl sonuna yaklaştıkça 2012 değerlendirmeleri ve 2013 tahminleri de bir bir ortaya çıkıyor. Bugün de sizlerle 2012'nin yazılım ekosistemi için nasıl geçtiğini ve 2013'te nelerin beklendiğini konuşup, yazılım alanında global çapta dikkat çeken konu başlıklarını, şirketleri, programlama dillerini ve teknolojileri değerlendireceğiz.

2012'ye damga vuran konuların başında kuşkusuz big data -büyük veri- geliyor. Big data konusunda hizmet veren birçok şirket yıl içinde önemli yatırım haberlerine konu oldular. Hatırlarsanız biz de sizinle son olarak Cloudera'yı paylaşmıştık. Big data konusunun kendi içinde birçok alt başlığı bulunuyor ve bunların başında da e-ticaret, veri sanallaştırma, sosyal medya ve veri analizi geliyor diyebiliriz. Önümüzdeki yıl içinde de bu alt başlıkların her birinin gündemde olacağını söylemek şimdiden mümkün.

gartner-big-data

Bir diğer üzerinde durulması gereken konu da bulut bilişim. Amazon ve Dropbox haricinde 2012'de iCloud ile Apple ve Drive ile Google da zaten içinde oldukları pazarda büyük adımlar attılar. 2013 yılında internet sektöründeki büyük oyuncuların bulut bilişim yatırımlarının devam edeceğini, bu konuda satın almaların olacağını ve dikey olarak farklı modellerin türüyeceğini söyleyebiliriz.

Bulut bilişim konusuna paralel olarak PaaS (Platfrom as a Service) servislerin -örneğin Heroku, Engine Yard- de önemini devam ettireceğini ve Webrazzi'de de yer verdiğimiz Koding gibi modellerin yükselişe geçeceğini ekleyebiliriz.

Ayrıca bu yıl da birçok yazılım odaklı şirket dikkatleri üzerine çekti. Yıl içinde ilk yatırımını alan kaynak kod yönetimi aracı Github, geliştiriciler için mobil uygulama geliştirme platformu Parse ve sunucu yönetimi ile izleme konularında çözümler sunan New Relic 2013 yılında da hakkında konuşulmaya devam edecek 3 yazılım şirketi konumundalar.

Programlama dilleri ve teknolojiler

PHP-Ruby-PythonÖzellikle Silikon Vadisi'nde yer alan internet girişimlerine baktığımızda 2013'de de Ruby, Python ve Node.js gibi teknolojilerin kullanımının hızla yaygınlaşacağını, aynı zamanda bu teknolojilerin Silikon Vadisi ve ABD dışında yer alan girişimleri de hızla ele geçireceğini söyleyebiliriz. Diğer bir konu da Freelancer.com ve oDesk gibi platformlar. Bu platformlar da değişen ihtiyaçlar doğrultusunda global olarak önemli bir alternatif konumuna gelecekler.

Programlama teknolojileri haricinde konuşulması gereken bir diğer konu da Responsive Design. Aynı projenin farklı platformlara -web, mobil, tablet, yüksek ve düşük çözünürlükler- uyumlu olarak çalışması anlamına gelen bu terim bir süredir hayatımızın içindeydi. 2013 yılında da responsive design'ı ve konu hakkında yardımcı araçları sıkça duyacağız gibi.

Gelelim mobile!.. Hatırlayacağınız gibi 2012 yılına damga vuran gelişmelerden biri de iOS 6'nın çıkışı oldu. Her ne kadar iOS 6 penetrasyonunda henüz ciddi bir yayılma olmamasına ve özellikle harita konusunda yaşanan sıkıntılara rağmen Apple'ın iOS platformu hala geliştiricilere en çok para kazandıran ve "üst" seviyenin tercih ettiği mobil platfrom konumunda. Android ile Apple'ın savaşına Windows'un Windows Phone 8 ile katılıp katılamayacağı ise 2013 içerisinde yanıt bulacak en önemli sorulardan biri gibi duruyor.

Tabii ki sizler de yorumlarda düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz. Son olarak yıl içerisinde yazdığımız şu 3 yazıyı bir kez daha hatırlatalım: Türkiye IT sektörü ve işgücü durum raporu, ‘Veri tabanı’ cephesindeki değişimler ve gelecekte bizi neler bekliyor? ve IT’de nitelikli işgücü krizi ve çözümü.

Grafik: Gartner

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.