'Veri tabanı' cephesindeki değişimler ve gelecekte bizi neler bekliyor?

'Veri tabanı' cephesindeki değişimler ve gelecekte bizi neler bekliyor?

Cloud Database1 milyar dolara satın alınan Instagram, onu satın alan Facebook, ayrıca Youtube, Twitter, Tumblr, Pinterest, mobil oyunlar, sosyal medya... Aslında kullandığımız tüm uygulama ve web siteleri, bizzat kullanıcılarından veya başka kaynaklardan topladığı verileri bizlere aktaran araçlar olarak tanımlanabilir.

Uygulama ve web siteleri veri tabanlarının sahip olduğu kısıt ve engelleri bizlere arayüzleri vasıtasıyla taşıyorlar, biz de farkında olmadan veri tabanı üzerinde yeni bir kayıt oluşturuyor, varolan kayıtı güncelliyor veya siliyoruz. Örneğin Instagram'da yeni bir fotograf çekip linkini Twitter'da paylaştığımızda aslında yaptığımız şey 2 farklı veri tabanı sorgusundan ibaret.

Kuşkusuz gelişen teknoloji ve farklılışan ihtiyaçlarla birlikte veri tabanı teknolojilerinde de ciddi bir değişim söz konusu. Bu değişimi 3 ana başlıkta incelemek gerekirse: veri tabanlarına yardımcı teknolojiler, bulut bilişim ve veri tabanları, gerçek zamanlı servis ve uygulamalar.

Veri tabanlarına yardımcı teknolojiler

Zynga'nın OMGPOP satın almasında kısaca değindiğimiz, günümüzde veri tabanı dünyasını sarsan en önemli yenilik kuşkusuz NoSQL. Kısaca bahsetmek gerekirse geleneksel veri tabanlarında kayıtlar ilişkisel olarak tutuluyor, NoSQL'de ise bir kayıdın diğer bir kayıt ile herhangi bir bağlantısı yok. Her kayıt, birbirinden bağımsız ve istenildiğinde üzerinde kolayca işlem yapılabilen ayrı birer parça.

NoSQL henüz ilişkisel veri tabanlarının sahip olduğu stabilite ve geliştirici alışkanlığına sahip olmasa da Oracle ve Amazon gibi devlerin yatırım yaptığı oldukça önemli bir konu. Şimdiden Foursquare ve Pinterest gibi gözde startup'ların kullandığı NoSQL teknolojisinin en büyük avantajlarından biri de önemli yüklerle boğuşan şirketlerin, veri güvenliğinin üst düzeyde olmadığı ve çok sık transaction/işlem yaşanan noktalarda NoSQL'i kullanarak önemli performans katkısı alabilmeleri. Bu açıdan baktığımızda yakın gelecekte birçok şirketin daha NoSQL kullanmaya başlayacağını, sistemlerinin tamamını değilse bile belirli bir bölümünü NoSQL'e emanet edeceğini tahmin etmek güç değil.

Bulut bilişim ve veri tabanları

Geçtiğimiz hafta Turkcell'in düzenlediği Turkcell Bilişim Konferansı'na da damga vuran bir diğer önemli konu başlığı ise bulut bilişim. Bulut bilişimin teknolojinin her noktasına olduğu gibi veri tabanlarına da etkisi büyük. 2010 yılının Aralık Ayı'nda Salesforce tarafından 212 milyon dolara satın alınan Heroku haricinde  Google, Microsoft ve Amazon gibi devlerin de bulunduğu pazarda rekabet oldukça fazla.

NoSQL'e nazaran günlük hayatımızda kullandığımız neredeyse tüm uygulama ve web sitelerinin bulut bilişimi yoğun bir şekilde tercih ettiğini söyleyebiliriz.

Gerçek zamanlı servis ve uygulamalar

Veri tabanları hakkında söylenebilecek en önemli konulardan biri de gerçek zamanlı uygulamalar. Yazının başında verdiğimiz örneklere bakacak olursanız tamamında kullandığınız servis ve uygulamanın veri tabanına sorgu yaparak aldığınız veriyi görüntülüyorsunuz. Skype veya Dropbox gibi servislerin bize sunduğu ise başka cihazlar veya kişilere bağlanarak gerçek zamanlı bir iletişim gerçekleştirmek.

Gerçek zamanlı iletişim konusunda ortaya çıkan yeni programlama çözümleriyle (örneğin node.js) birlikte yakın gelecekte bu tarz servis ve uygulamaların sayısının artması oldukça muhtemel.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.