Yerel Reklamcılık Yarışını Kim Kazanacak?

Yerel Reklamcılık Yarışını Kim Kazanacak?

Amerika'da online reklam harcamaları gazetelere ayrılan reklam bütçesini geçti ve 26 milyar dolara ulaştı.  Sosyal mecraların bu reklam pastasından 2015'te 8 milyar dolardan fazla alacağını öngören BIA/Kelsey, daha büyük bir noktaya işaret ederek ABD yerel reklam pazarının 2011'de 136 milyar doları bulacağını öngörüyor.

Peki nakit akışının yönelmesiyle reklam sektörünü üzerine çeken internet dünyasında bu büyük yerel reklamcılık pastasını kim, nasıl paylaşacak?

Arama motoru reklamcılığı ile rüzgarı arkasına alan online reklam pazarı, artık yenilikçi ve farklı modellere kucak açıyor. Mobil cihazlar ve sosyal ağlar online reklamlara hem daha kişisel hem de daha yerel bir şekil veriyor. Bu da satıcılar ile alıcılar arasındaki mesafeyi kısaltıyor. Küçük işletmeler de ister istemez bu sisteme ayak uydurmaya başlıyor. Yerel reklam işletmelerin önündeki fırsatlara bir göz atıp, kısaca değerlendirelim.

Arama Motoru Reklamları: Online reklamların büyük bölümü halen bu alanın hakimiyetinde ve yerel reklam verenlere de kolayca ulaşıyor. Lider konumdaki Google, yerel pazarlardaki Adwords pazarlamasını ciddi şekilde sürdürse de, yerel reklamcılığın geleceğinin bu alanda saklı olmadığını biliyor.

Görsel Reklamlar: Bu masanın sahibi artık Facebook. Yakın ilişkili reklam gösterimleri hızla artıyor. Yeni reklam modelleri potansiyel müşterilerin yakalamasını son derece kolaylaştırıyor. Bu alanda Google'ı geride bırakan dünyanın 2 numaralı sosyal ağ devi, bu yükselişe rağmen yerel reklamcılığın altın yumurtasını daha zengin alternatiflerde arıyor. Twitter ise bu alanda henüz yolun başında. Eğer ipleri eline alabilirse mobil tarafta daha parlak bir gelecek vaadediyor.

Grup Alışveriş Fırsatları: Bu alan yerel işletmeleri online dünyaya taşımanın en çok göze batan tarafı. Google bu alanda gözünü karartmıştı ama Groupon kendine paha biçilmesini pek uygun bulmadı.

Groupon'un 70 milyon üyesi potansiyel reklam kitlesi konumunda ve Groupon'u 5 yıllık sürede en yüksek kazanca ulaştıran internet şirketi yapabilecek durumda. Chicago merkezli şirket 2010'da 760 milyon dolar kazanmıştı. Andrew Mason'ın 2011 hedefi ise milyar dolarlar seviyesinde. Amazon'u arkasına alan en yakın rakibi Livingsocial'ın üye sayısı ise 30 milyon civarında ve bu yıl 1 milyar dolar kazanmayı umuyor. Kısacası bu alan hızla büyüyor ve sıcak bir para akışı var.

Bu alanda kendi yolunu çizen Facebook ise ABD'de işe koyuldu. Yerel reklamcılıktan önemli bir pay almaya hazırlanıyor.

Bu pazarda kendine yer arayan bir diğer isim de Google Offers ancak Google, ışığın olduğu tarafa yöneleyim derken kendi stratejisini gölgeliyor. Çünkü bu pazar da evrim geçirecek ve olgunluk çağına mobilde ulaşacak.

Konum Tabanlı Uygulamalar: İhtiyaçlarımızın bizi yönlendireceği bir çağda değiliz. Aksine ihtiyacımız olmayan, kolay erişilebilir ve eğlenceli şeylere yönelmekten kendimizi alamıyoruz. Burada da konum tabanlı uygulamaların, anlık isteklere cevap vermesi ciddi bir potansiyel oluşturuyor.

Bugün çoğunlukla bir paylaşım aracı olarak kullandığımız uygulamalar gelecek için çok büyük bir potansiyel barındırıyor. 400 bin işletme bugün Foursquare'daki 10 milyon kişiyi, mağazına çekmek için çalışıyor. Yelp'te 50 milyon üye mobil dönüşümün eşiğinde bekliyor, 5 milyon üyeli Loopt, Groupon ile yerel reklamcılığın mobil dönüşümünü tetikliyor.

Bu gelecekte büyük bir sahibi olması beklenen en büyük isim yine Facebook oluyor. Facebook Places ile Foursquare'ı tehdit eden sosyal ağ devi, Check-in Deals ile de gelecekte yerel işletmeler için önemli bir reklam mecrası olmaya hazırlanıyor.

Yerel reklamcılık eğiliminin sıraladığım şekilde evrileceğine inanıyorum. Yakın gelecek gelir anlamında bu sıralamayı doğrulamasa da karlılık/dönüşüm anlamında daha zengin modellerin başarılı çıkacağını teknoloji ve dürtülerimiz doğruluyor olacak.

Görsel Kaynak: Local 34

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.