804 milyon hissesi daha serbest kalan Facebook yüzde 10 değer kazandı

804 milyon hissesi daha serbest kalan Facebook yüzde 10 değer kazandı

Facebook çalışanlarının elinde bulunan ‘sınırlandırılmış hisselerin’ alım satımına başlandığını ve Facebook'un değer kaybetmeye başladığını paylaşmıştık. Bugün itibariyle çalışanların elinde bulunan çoğunluk hisse satışa çıktı. Ancak bu kez Facebook borsada kaybetmek yerine değer kazandı.

Facebook'ta çalışmış olan veya hala çalışmakta olanların elindeki hisseler şirketi yeni bir sınava sokmuştu. İlk olarak Ağustos ayında 271 milyon hissenin sınırını kaldıran Facebook, o dönemde değer kaybetmişti.

İkinci tur sınır kaldırma hamlesiyse 29 Ekim'de yani Sandy Kasırgası sonrası geldi ve şirket, 179 milyon hissesinin üzerindeki sınırı daha kaldırdı. Şirket bu hamle üzerine yine borsada değer kaybetti. Ancak asıl önemli olan Sherly Sandberg başta olmak üzere birçok yönetim kurulu üyesinin elinde bulunan hisselerin nakite çevirmesiydi.

Ve tarihler bugüne geldiğindeyse asıl önemli pay olan 804 milyon adet hisse, alım satım için serbest hale geldi. Ancak bu sefer korkulan olmadı ve Facebook hisseleri güne yüzde 10 civarında değer kazanarak başladı. Bu artışın özellikle analistleri şaşırttığını paylaşalım.

Salı günü borsayı 19.86  dolardan kapatan şirket, Çarşamba günü sabahı yüzde 10 değer artışıyla 21.85 dolara kadar değer kazanmış oldu. Bu artışın şirkete 5 milyar dolar civarında değer kazandırdığını ifade edebiliriz.

Bugün 804 milyon adet hissenin üzerindeki alım-satım yasağının kalkmasıyla beraber toplamda 1.3 milyar dolarlık hisse serbest kalmış oldu. Ancak bu hisselere Facebook CEO'su Zuckerberg'ün hisseleri dahil durumda değil. Zuckerberg'ün elindeyse toplamda 504 milyon adet hisse bulunuyor ve bu hisseleri gelecek seneden önce satması beklenmiyor.

Şu ana kadar Facebook hisselerini satanlar arasında Accel Partners, Meritech Capital Partners ve Greylock Partners gibi yatırım şirketleri bulunuyor. Andreessen Horowitz, Microsoft ve Kleiner Perkins gibi devler de hala şirketin yönetim kurulunda bulunuyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.