Çalışanların elindeki hisselerin satışa açılması Facebook'a değer kaybettirdi

Çalışanların elindeki hisselerin satışa açılması Facebook'a değer kaybettirdi

Halka açıldıktan sonra borsada zorlu sınavlar veren Facebook, yeni sınavla karşı karşıya. Facebook çalışanlarının elinde bulunan ‘sınırlandırılmış hisselerin’ alım satımına başlandı ve Facebook borsada zorlanmaya başladı.

Facebook, 29 Ekim Pazartesi günü çalışanların elinde bulunan 'sınırlandırılmış hisselerin' alım satımına başlanması kararını almıştı. Ancak Sandy Kasırgası yüzünden Pazartesi ve Salı günleri de kapalı kalan ABD borsaları, bugün açıldı ve Nasdaq Endex'in işlem gören Facebook hisseleri güne yüzde 5 düşüş ile başladı.

Facebook çalışanlarının elinde toplamda 234 milyon adet hisse bulunuyordu. Söz konusu hisselerin değeriyse yaklaşık 5 milyar dolara denk geliyor. Ancak bu hisseler sınırlandırılmış yani alım satımı engellenmiş olduğu için Facebook çalışanları kağıt üzerinde zengin durumdaydı. Bugün itibariyle söz konusu hisselerin üzerinde sınır kalktı ve isteyen hissedarlar satış işlemi gerçekleştirmeye başladı.

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, içinde üst düzey yöneticilerinde olduğu Facebook çalışanlarının elinde bulunan hisselerin alım satımına karşıydı. Şubat ayında yani halka arz öncesi ilk defa gündeme gelen konuya Zuckerberg karşı çıkarak, çalışanların elinde bulunan hisselerin alım satıma çıkışını ertelenmesini istemişti.

Ağustos ayında benzer senaryo yaşandı

Biraz geriye gidecek olursak, Facebook bu sınavın benzerini Ağustos ayında vermişti. O dönemde de bazı Facebook yatırımcıları ve yöneticileri hisselerini satma hakkına kavuşmuştu. Ancak işler yolunda gitmemiş ve satış işlemlerinden sonra Facebook yüzde 6 değer kaybıyla günü kapatmıştı.

Cuma gününü hisse başı 21.94 dolardan kapatan Facebook hisseleri, bugüne 20.98 dolardan başladı. Hemen hemen yüzde 5'lik düşüşe denk gelen bu oran gün ortasında toparlanmışa benziyor. Facebook hisselerine şu anda baktığmızdaysa yüzde 3.52'lik düşüşle 21.18 dolara gerilemiş durumda olduğunu görüyoruz.

Vergi oranları korkutuyor

Facebook çalışanlarının hisse satışı dile kolay bir kavram. Hisselerini satmak isteyen Facebook çalışanları yüklü bir vergi oranıyla karşılaşıyor. Yüzde 35-45 arası değişen vergi oranları, elindeki Facebook hisselerini satmayı düşünen çalışanları caydırabileceğini ifade edebiliriz.

Çalışanların elinde bulunan sınırlandırılmış hisselerin alım satıma açılmasından sonra Facebook'un borsa değerindeki değişimlerin uzun vadede nasıl etkileyeceğini gelecekte daha net bir şekilde göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.