Microsoft, Google'dan geri kalmaktan korktuğu için OpenAI'a yatırım yaptı

Microsoft'un, Google ile rekabetinde geride kalma korkusuyla 2019 yılında OpenAI yatırımını gerçekleştirdiği ortaya çıktı.
Microsoft, Google'dan geri kalmaktan korktuğu için OpenAI'a yatırım yaptı

Microsoft'un Google ile rekabetinde geride kalma korkusuyla 2019 yılında OpenAI yatırımını gerçekleştirdiği ortaya çıktı. ABD adalet Bakanlığı tarafından Google'a karşı yürütülen antitröst davası kapsamında paylaşılan e-posta yazışmaları bunu göstermekte.

Microsoft CTO'su Kevin Scott, CEO Satya Nadella ve kurucu ortak Bill Gates arasında gerçekleşen OpenAI'a Dair Düşünceler başlıklı bir yazışma yatırım fırsatı etrafında yapılan üst düzey tartışmalardan bazılarını gün yüzüne çıkarıyor. Söz konusu yazışma, Microsoft'un ortaklığı açıklamasından önceki aylarda gerçekleşiyor.

12 Haziran 2019 tarihli bir e-postada Kevin Scott şu ifadeleri kullanıyor: 

"Makine öğrenimi ölçeği açısından rekabetin birkaç yıl gerisindeyiz"

Scott sözlerini devam ettirerek Microsoft mühendislerinin Google'ın BERT dil modelini kopyalayıp eğitmesinin altı ay sürdüğüne dikkat çekiyor. Scott'ın aktardıklarına göre bunun nedeni ise şirketin altyapısının buna uygun olmaması. Scott rekabetin ne kadar gerisinde olduklarını şöyle aktarıyor:

"Google bundan en az altı ay önce BERT'e sahipti, yani bizim 340 milyon parametreli bir modeli eğitme kabiliyetini hackleyebilmemiz için geçen sürede, onların bunu üretime nasıl geçireceklerini bulmak ve daha büyük ölçekli, daha ilginç modellere geçmek için bir yılları vardı."

Scott, OpenAI ve Google DeepMind'daki yapay zeka çalışmalarını başlangıçta küçümsediğini belirtiyor. Google DeepMind'ın AlphaGo Zero demolarına gönderme yapan Scott'a göre o dönemde şirketler en etkileyici oyun oynama numarasını kimin yapabileceğini görmek için yarışıyor. Ancak şirketlerin doğal dil işleme modellerine yönelmesi Scott'ı etkisi altına alıyor:

"Model eğitimi konusunda Google ile aramızdaki tüm yetenek farklarının nerede olduğunu anlamaya çalıştıkça çok ama çok endişelendim."

Scott, yazışmalarda Google'ın ilk yapay zeka modellerinden bazılarının Bing'e karşı rekabet avantajı elde etmesine yardımcı olduğunu ifade ediyor. Ayrıca Kevin Scott, Google'ın Gmail'deki otomatik tamamlama özelliklerinin 2019'da korkutucu derecede iyi hale gelmesini bile övgüyle karşılıyor.

Satya Nadella ise Kevin Scott'ın OpenAI hakkındaki düşüncelerini Microsoft CFO'su Amy Hood'a yönlendirip yatırımı kastederek "İşte bunu bu yüzden yapmak istiyorum" ifadesini kullanıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi Amy Hood, şirketin mali kararlarında kilit rol oynuyor. 

2020 yılında bir çalışanıyla olan ilişkisine yönelik soruşturma nedeniyle Microsoft yönetim kurulundan istifa eden Bill Gates, paylaşılan bilgilere göre, Microsoft'un OpenAI ile devam eden ilişkisinin büyük bir parçası. 

Paylaşılan e-posta dizisi esasında Satya Nadella ya da Bill Gates'e yanıt niteliği taşıyor. Ancak kurumsal yazışmaları içeren bu e-posta bizlere 2019'da OpenAI hakkındaki tartışmayı kimin başlattığını göstermiyor. Yine de Business Insider tarafından paylaşılan bilgiler; Bill Gates'in 2016'dan beri OpenAI ile düzenli olarak görüştüğünü ve anlaşmaya aracılık ettiğini öne sürmekte. 

Microsoft'un OpenAI yatırımı 13 milyar doları aştı. Ayrıca şirket, Office uygulamalarından Windows işletim sistemine, hatta Edge ve Bing tarayıcılarına kadar yapay zeka ekledi. Yapay zeka teknolojileri ile birlikte yükselişe geçen Microsoft, yılın üçüncü finansal çeyreğinde de yükselişini sürdürdü. Şirket, yılın üçüncü finansal çeyreğinde 61,9 milyar dolar gelir elde etti. Yapay zeka yarışında Google'dan geride kalma korkusunun Microsoft'un yapay zeka devriminin öncülerinden biri olmasına yol açtığını söylemek mümkün. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.