Microsoft'un 10 milyar dolarlık OpenAI ortaklığı, Avrupa Komisyonu tarafından mercek altında

Avrupa Komisyonu, ortaklığın Avrupa Birliği şirket birleşmelerine yönelik yasal düzenlemeler kapsamında gözden geçirilip geçirilmeyeceğini değerlendiriyor. 
Microsoft'un 10 milyar dolarlık OpenAI ortaklığı, Avrupa Komisyonu tarafından mercek altında

Microsoft'un yaklaşık 10 milyar dolarlık OpenAI ortaklığı AB'nin yasa koyucuları tarafından mercek altına alındı. Üstelik Microsoft ve OpenAI'a bu ortaklık sebebiyle dava açılması olası. 

Bugün yapılan basın açıklamasına göre; Avrupa Komisyonu, ortaklığın Avrupa Birliği şirket birleşmelerine yönelik yasal düzenlemeler kapsamında gözden geçirilip geçirilmeyeceğini değerlendiriyor. Bu değerlendirme çerçevesinde eğer şirketlerin kuralları ihlal ettiği tespit edilirse, komisyon geniş kapsamlı bir soruşturma başlatabilir. 

Bu arada Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Kurumu'nun (CMA) Aralık ayında yaptığı açıklamayı hatırlatmakta fayda var. CMA, ortaklığın Microsoft'un yapay zeka girişimi üzerinde herhangi bir güce sahip olup olmadığını gözden geçireceğini ve değerlendireceğini ifade etmişti. 

Avrupa Komisyonu'nda rekabet politikasını yöneten Margrethe Vestager ise kurumun piyasa dinamiklerini gereksiz yere bozmadıklarından emin olmak için yapay zeka ortaklıklarını yakından izlediğini dile getirdi. 

Komisyon, ilgili taraflara piyasa rekabetini nasıl etkileyebileceği konusunda yorum yapmaları için 11 Mart'a kadar süre verdi. Microsoft ve OpenAI henüz konuyla ilgili bir yorum yapmadı. 

OpenAI ve Microsoft'un yasal süreçlerle yüzleştiği bir dönemden geçtiğini söyleyebiliriz. The New York Times'ın, telif hakkı ihlali nedeniyle OpenAI ve Microsoft'a dava açtığını sizlere aktarmıştık. OpenAIThe New York Times tarafından açılan telif hakkı davasına kamuoyuna açık bir şekilde yanıt verdi. Davayı haksız olarak nitelendiren OpenAI, medya kuruluşuyla hala bir ortaklık kurmayı umduğunu ifade etti. Şirket ayrıca , Times'ın komutları (prompt) manipüle ederek makalelerden alıntılar yaptığını öne sürdü.

OpenAI ve Microsoft'un hem The New York Times davasında hem de Avrupa Komisyonu karşısında nasıl bir yaklaşıma sahip olacağını hep birlikte izleyip göreceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.