Apple ve Epic Games davasında yüksek mahkeme kararı neticesinde App Store ödeme kuralları değişmeyeceğini sizlere aktarmıştık. Bu kararın ardından dava temyiz mahkemesine taşındı. Ancak Temyiz Mahkemesi, Apple ile Epic Games arasındaki antitröst anlaşmazlığının görüşülmesi talebini reddetti. Mahkeme, dün her iki şirketten gelen birer dilekçeyi reddetti. Böylece dava, ağırlıklı olarak Apple'ın lehine sonuçlandı.
Epic Games ve Apple davası nasıl başladı?
Hatırlarsanız, geçtiğimiz yıllarda Epic Games'in oyunu Fortnite, oyun içinde direkt ödeme seçeneği eklemiş ve bu nedenle hem App Store hem de Google Play'den atılmıştı. Tüm bu detayları ise 2020 yılının Ağustos ayında sizlere aktarmıştık. Bu olayın ardından Epic Games, şirkete dava açmış, uygulama mağazalarının bu tavrından sıkılan teknoloji şirketleri ise örgütlenerek bir koalisyon oluşturmuştu.
Özellikle 2020 yılında gündemi epey meşgul eden App Store'da bitmek bilmeyen komisyon kavgasından 2021 yılında Epic Games galip çıkmıştı. Apple'ın Epic Games davasını kaybetmesi, uygulamalar için mağaza dışı ödeme yolunun resmen açılmasını sağlamıştı. Yargıç Yvonne Gonzalez Rogers Apple'ın iddialarının çoğunu reddetti ve Dokuzuncu Devre Temyiz Mahkemesi de kararı büyük ölçüde onayladı.
Yine de her iki kararda da Apple'ın, geliştiricilerin kullanıcılara diğer ödeme yöntemlerinden bahsetmesini engelleyerek rekabete aykırı davrandığı tespit edildi.
Tüm bu gelişmelere rağmen, Yüksek Mahkeme'nin kararı, Epic Games'in galibiyetini gölgede bıraktı. Yüksek Mahkeme, Epic Games'in Apple'ın App Store kurallarını gevşetmesi yönündeki talebini reddetti. Bu kapsamda yargıç Elena Kagan, Apple'ın yönlendirme karşıtı kurallarıyla ilgili Dokuzuncu Daire Temyiz Mahkemesi'nin kararının yürütmesini durdurmayı reddetti. Söz konusu yönlendirme karşıtı kurallar, iOS uygulama geliştiricilerinin kullanıcıları alternatif ödeme yöntemlerine nasıl yönlendirebileceğini sınırlıyor.
Neticede Epic, Apple'ın App Store'a geri dönmesine izin vermesi için yaptığı girişimde başarısız oldu. Aynı şekilde Apple'ın geliştiricilerin üçüncü taraf mağazalar aracılığıyla uygulama dağıtmasına izin verme ihtimali de ABD için rafa kalkmış oldu.
Epic Games ve Google davasında sonuç farklı
Bununla beraber Epic ve Google davasında ise kaybeden Google oldu. Jüri, Google'ın Google Play uygulama mağazasını ve Google Play Faturalama hizmetini yasa dışı bir tekele dönüştürdüğü kararını verdi. Google da kararı temyize götürmeye hazırlanıyor.
App Store'un AB yasalarıyla mücadelesi
Bu arada dava sonucunda Apple, ABD'de App Store'un mevcut halini koruyabilir. Ancak Apple Avrupa'da iOS'u üçüncü taraf mağazalar ve geliştiricilerin ödeme başka yöntemlerine açması için daha fazla baskıyla karşılaşabilir. Şirket, 7 Mart'ta yürürlüğe girecek olan Avrupa Birliği'nin Dijital Piyasalar Yasası kapsamında App Store'un yeniden düzenlenmesine karşı bir mücadele veriyor. Bu esnada Japonya da Avrupa Birliğinin adımlarını takip ederek yeni bir mevzuat hazırlıyor. Mevzuata göre; şirketler, Android ve iOS için kendi uygulama mağazalarını yayınlayabilecek.
The Supreme Court denied both sides’ appeals of the Epic v. Apple antitrust case. The court battle to open iOS to competing stores and payments is lost in the United States. A sad outcome for all developers.
— Tim Sweeney (@TimSweeneyEpic) January 16, 2024
Epic CEO'su Tim Sweeney sosyal medya paylaşımlarında iOS'u rakip mağazalara ve ödemelere açmak için verilen mahkeme savaşının ABD'de kaybedildiğini söyledi. Sweeney, bu durumu tüm geliştiriciler için üzücü bir sonuç olarak nitelendirdi.
Bununla beraber Sweeney, geliştiricilerin diğer ödeme seçenekleri sunmasını engelleyen "anti-steering" kurallarının sona ermesini kutladı. Epic CEO'su, geliştiricileri ABD'li müşterilere web'deki daha iyi fiyatları anlatmak için mahkemece belirlenmiş haklarını kullanmaya başlamaya davet etti. Yani geliştiriciler uygulama kullanıcılarını, web sitelerindeki daha uygun fiyatlı ödeme seçeneklerinden haberdar edebilecek. Bu esnada Apple, Temyiz Mahkemesi'nin kararına ilişkin yorum taleplerine karşın sessizliğini korudu.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap