Google vs. Epic Games: Kaybeden Google oldu

Epic ve Google davasında jüri, dün Google'ın Google Play uygulama mağazasını ve Google Play Faturalama hizmetini yasa dışı bir tekele dönüştürdüğü kararını verdi. 
Google vs. Epic Games: Kaybeden Google oldu

Epic Games'in uygulama mağazalarındaki tekelleşmeye yönelik Google ve Apple'a açtığı davalar yaklaşık 3 yıldır devam etmekteydi. Ağustos ayında Apple ve Epic Games davasında verilen yüksek mahkeme kararı kapsamında App Store ödeme kuralları değişmeyeceğine hükmedilmişti. Epic ve Google davasında ise jüri, dün Google'ın Google Play uygulama mağazasını ve Google Play Faturalama hizmetini yasadışı bir tekele dönüştürdüğü kararını verdi

Jüri kararının detayları 

Jüri oy birliğiyle Google'ın Android uygulama dağıtım pazarlarında ve uygulama içi faturalandırma hizmetleri pazarlarında tekel gücüne sahip olduğuna, Google'ın bu pazarlarda rekabete aykırı şeyler yaptığına ve Epic'in bu davranıştan zarar gördüğüne karar verdi.

Bununla birlikte Jüri, Google'ın Google Play uygulama mağazası ile Google Play Faturalandırma ödeme hizmetleri arasında yasadışı bir bağ olduğuna karar verirken, karar kapsamında şirketin dağıtım anlaşmasının, oyun geliştiricileriyle yaptığı Project Hug anlaşmalarının ve OEM'lerle yaptığı anlaşmaların rekabete aykırı olduğunu dile getirdi. 

Google ve Epic Games'in açıklamaları

Google'ın kamu politikalarından sorumlu başkan yardımcısı Wilson White yaptığı açıklamada şirketin temyize başvurmayı planladığını söyledi. Wilson White'ın ifadesine göre dava Google'ın hem Apple ve App Store ile hem de Android cihazlar ve oyun konsollarındaki mağazalar ile kıyasıya rekabet ettiğini açıkça ortaya koydu. 

Epic Games ise paylaştığı bir blog gönderisiyle söz konusu kararın tüm uygulama geliştiricileri ve dünya genelindeki tüketiciler için bir kazanç olduğunu vurguladı: 

Google'ın uygulama mağazası odağındaki uygulamalarının yasa dışı olduğunu ve tekel olma durumunu, fahiş ücretler almak, rekabeti bastırmak ve inovasyonu azaltmak için kötüye kullandıklarını kanıtlıyor.

Son söz Yargıç James Donato'nun...

Ortalıkta bir zafer havası esse de Epic'in gerçek kazanımları henüz açıklığa kavuşmuş değil. Bunun için Yargıç James Donato'nun kararı bekleniyor. Bu arada Epic'in hiçbir zaman maddi tazminat davası açmadığını belirtelim. 

Epic Games, mahkemenin Google'a her uygulama geliştiricisinin Android'de kendi uygulama mağazalarını ve kendi faturalandırma sistemlerini sunma özgürlüğüne sahip olduğunu söylemesini talep ediyor. 

Bu bağlamda yargıcın bu taleplerin hayata geçmesini sağlayacak bir karar verip vermeyeceği ise şu an için bilinmiyor. Google ve Epic Games'in olası çözüm yollarını görüşmek üzere Ocak ayının ikinci haftasında Yargıç Donato ile bir araya gelmesi bekleniyor. 

Geçmişten günümüze Epic Games'in mücadelesi

Hatırlarsanız, geçtiğimiz yıllarda Epic Games'in oyunu Fortnite, oyun içinde direkt ödeme seçeneği eklemiş ve bu nedenle hem App Store hem de Google Play'den atılmıştı. Tüm bu detayları ise 2020 yılının Ağustos ayında sizlere aktarmıştık. Bu olayın ardından Epic Games, şirkete dava açmış, uygulama mağazalarının bu tavrından sıkılan teknoloji şirketleri ise örgütlenerek bir koalisyon oluşturmuştu. Koalisyonda Epic Games'in yanı sıra Basecamp, Blix, Deezer, Spotify, Match Group ve Tile da yer almaktaydı.

Özellikle 2020 yılında gündemi epey meşgul eden App Store'da bitmek bilmeyen komisyon kavgasından 2021 yılında Epic Games galip çıkmıştı. Apple'ın Epic Games davasını kaybetmesi, uygulamalar için mağaza dışı ödeme yolunun resmen açılmasını sağlamıştı.

Tüm bu gelişmelere rağmen, Yüksek Mahkeme'nin kararı, Epic Games'in galibiyetini gölgede bıraktı. Yüksek Mahkeme, Epic Games'in Apple'ın App Store kurallarını gevşetmesi yönündeki talebini reddetti. Bu kapsamda yargıç Elena Kagan, Apple'ın yönlendirme karşıtı kurallarıyla ilgili Dokuzuncu Daire Temyiz Mahkemesi'nin kararının yürütmesini durdurmayı reddetti. Söz konusu yönlendirme karşıtı kurallar, iOS uygulama geliştiricilerinin kullanıcıları alternatif ödeme yöntemlerine nasıl yönlendirebileceğini sınırlıyordu. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.