Apple ve Epic Games davasında yüksek mahkeme kararı: App Store ödeme kuralları değişmeyecek

Yüksek Mahkeme, Epic Games'in Apple'ın App Store kurallarını gevşetmesi yönündeki talebini reddetti.
Apple ve Epic Games davasında yüksek mahkeme kararı: App Store ödeme kuralları değişmeyecek

Hatırlarsanız, geçtiğimiz yıllarda Epic Games'in oyunu Fortnite, oyun içinde direkt ödeme seçeneği eklemiş ve bu nedenle hem App Store hem de Google Play'den atılmıştı. Tüm bu detayları ise 2020 yılının Ağustos ayında sizlere aktarmıştık. Bu olayın ardından Epic Games, şirkete dava açmış, uygulama mağazalarının bu tavrından sıkılan teknoloji şirketleri ise örgütlenerek bir koalisyon oluşturmuştu. Koalisyonda Epic Games'in yanı sıra Basecamp, Blix, Deezer,  Spotify, Match Group ve Tile da yer almaktaydı. 

Özellikle 2020 yılında gündemi epey meşgul eden App Store'da bitmek bilmeyen komisyon kavgasından 2021 yılında Epic Games galip çıkmıştı. Apple'ın Epic Games davasını kaybetmesi, uygulamalar için mağaza dışı ödeme yolunun resmen açılmasını sağlamıştı.

Tüm bu gelişmelere rağmen, Yüksek Mahkeme'nin yeni kararı, Epic Games'in galibiyetini gölgede bıraktı. Yüksek Mahkeme, Epic Games'in Apple'ın App Store kurallarını gevşetmesi yönündeki talebini reddetti. Bu kapsamda yargıç Elena Kagan, Apple'ın yönlendirme karşıtı kurallarıyla ilgili Dokuzuncu Daire Temyiz Mahkemesi'nin kararının yürütmesini durdurmayı reddetti. Söz konusu yönlendirme karşıtı kurallar, iOS uygulama geliştiricilerinin kullanıcıları alternatif ödeme yöntemlerine nasıl yönlendirebileceğini sınırlıyor. 

Dokuzuncu Daire Temyiz Mahkemesi kararı

Yazının girişinde de bahsettiğimiz üzere ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki bir mahkeme; Apple'ın Kaliforniya'nın Haksız Rekabet Yasasını ihlal ettiğine karar vermişti. Apple, geliştiricilerin, kullanıcıları App Store dışındaki ödeme yöntemlerine yönlendirmek için bağlantılar kullanmasını engelleyerek bu yasayı ihlal etmekteydi. 

Öte yandan Dokuzuncu Daire Temyiz Mahkemesi, Temmuz ayında kararın bu kısmının durdurulmasına karar verdi. Bununla beraber mahkeme, Apple'a Yüksek Mahkeme'ye başvurması ve temyiz başvurusunun kabul edilip edilmeyeceğini görmesi için 90 gün süre verdi. 

Bunun karşılığında Epic Games ise Dokuzuncu Daire'nin kararını bozması için Yüksek Mahkeme'ye baskı yaptı. Epic Games, söz konusu kararın hem tüketicilere hem de geliştiricilere zarar vereceğini ifade etti. Epic Games'in dilekçesi, Yüksek Mahkeme'nin web sitesinde reddedilmiş olarak görünmekte. Yargıç Elena Kagan, şu an için karar ile ilgili resmi bir açıklama yapmadı. Karar karşısında Apple ve Epic Games suskunluğunu koruyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.