Oyun içinde direkt ödeme seçeneği ekleyen Fortnite, hem App Store hem de Google Play'den atıldı

Oyun içine direkt ödeme seçeneği sunan Fortnite, Apple'ın kullanım şartlarını ihlal ettiği için dün gece App Store ve Google Play'den atıldı.
Oyun içinde direkt ödeme seçeneği ekleyen Fortnite, hem App Store hem de Google Play'den atıldı

Günümüzün en popüler oyunlarından olan Fortnite, Apple ve Google gibi devlere savaş açtı. Oldukça büyük bir mobil oyuncu kitlesine de sahip olan Fortnite, hem App Store hem de Google Play'de yer alıyordu. Dün mobil oyunu içine yeni bir ödeme seçeneği ekleyen Fortnite, hem App Store hem de Google Play'den atıldı.

Oyun içine direkt ödeme seçeneği sunan Fortnite, Apple'ın kullanım şartlarını ihlal ettiği için dün gece App Store'dan atıldı. Android platformu için de aynı özelliği sunan Fortnite, Google'ın kullanım şartlarını ihlal ettiği için Google Play'den de atıldı.

Kullanıcıları için oyun içinde yeni bir direkt ödeme seçeneği ekleyen Fortnite, bu seçeneği kullananlara indirim de uyguladı. Bunun temel nedeni ise bu seçenek üzerinden ödeme yapılınca Apple ve Google'a komisyon vermeye gerek kalmamış olması.

Kısacası bu ödeme seçeneğinde Apple ve Google'ın alması gereken komisyon kullanıcılara indirim olarak sunuldu. Tabii ki bu iki uygulama mağazasının da kullanım şartlarını ihlal ediyor. Eğer bu uygulama mağazalarında hizmet veren bir oyun veya uygulamaysanız, uygulama içi satın alma işlemlerinde Apple ve Google'a komisyon vermek de zorundasınız.

Tabii ki bu durumun tüm taraflar için oldukça zorlu bir süreç olacağını da ekleyelim. Bunun temel nedeni ise Fortnite'ın oldukça büyük bir kitleye sahip olması. Sensor Tower'ın paylaştığı verilere göre Fortnite sadece son 30 gün içinde App Store'da 2,4 milyon indirilme aldı. Fortnite'ın son bir ayda App Store üzerinden elde ettiği gelir ise 43,4 milyon dolar. Genele baktığımızda ise Fortnite, App Store'da bugüne kadar 133,2 milyon indirilme ve 1,2 milyar dolar gelir elde etti.

Söz konusu gelirden Apple'ın da yüzde 30 oranında komisyon aldığı düşünüldüğünde bu sürecin iki taraf için de zor geçeceğini söyleyebiliriz. Apple yaptığı açıklamada bu sorunu çözmek için Fortnite'ın geliştiricisi Epic Games ile birlikte çalıştıklarını fakat onlara özel bir anlaşma sunmayacaklarını dile getirdi.

Apple ve Google'ın mobil oyun ve uygulama pazarının tekelleri haline geldiği daha önce de teknoloji gündemini meşgul etmişti. Tam olarak bu durumu savunan Epic Games, Fortnite'ı mağazalarından kaldırdıkları için önce Apple'a sonrasında ise Google'a dava da açtı.

Sadece dava açmakla da kalmayan Epic Games, özellikle Apple'ı hedef alan "Nineteen Eighty-Fortnite" isimli bir videoyu #freefortnite etiketi ile birlikte de paylaştı. Apple, Google ve Epic Games arasında yaşanan savaş ile ilgili detayları sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.