OpenAI rakibi Anthropic'in arkasındaki kardeşler: Dario Amodei ve Daniela Amodei

Son dönemde sıkça adını duyduğumuz Anthropic, yapay zeka dünyasına etkileyici bir giriş yaparak insan haklarına dayalı bir yaklaşımı benimseyen bir şirket olarak yola çıktı.
OpenAI rakibi Anthropic'in arkasındaki kardeşler: Dario Amodei ve Daniela Amodei

Dario Amodei ve Daniela Amodei kardeşler yapay zekanın insan değerleriyle uyumlu bir şekilde geliştirilmesi gerektiğine duydukları inançla diğer üç ortağı Jack Clark, Sam McCandlish, Jared Kaplan ve Tom Brown ile Anthropic'i kurdu. Anthropic'ın kurucuları arasında yer alan beş isim, önceden OpenAI'da çalışmış bir ekip olarak dikkat çekiyor. Ancak ortaklar hiçbir zaman neden OpenAI'dan ayrıldıklarını tam olarak belirtmedi.

Ortakların OpenAI'dan ayrılma nedeni, daha fazla güvenlik odaklı bir yaklaşım benimsemek ve AI dünyasında benzer bir değişimi teşvik etmek istemeleri olarak yorumlandı. Bu, Anthropic'in temel değerlerine ve misyonuna yön veren bir karar olarak öne çıkıyor. Çünkü onlar için, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte yapay zekanın insan haklarına saygılı olması büyük bir öncelikti.

Yapay zeka alanında aranan ismi: Dario Amodei

İki kardeşin bu alanda çalışmaya başlamış olmaları oldukça ilginç bir detay. İkili İtalyan-Amerikan bir aileden geliyor.  Şirkette CEO olarak görev yapan 40 yaşındaki Dario Amodei, 2011 yılında Princeton Üniversitesi'nden doktora derecesi alarak mezun oldu. 

Sonrasında Skyline adlı bir şirkete yarı zamanlı yazılım geliştirici olarak çalışmaya başlayan Dario Amodei, araştırmacıların proteinlerin incelemesi için kullandığı kapsamlı bir yazılım paketi üzerinde çalıştı. Bu yazılım paketi, bilim insanlarının proteinleri analiz etmek ve incelemek için kullandığı bir araç olarak tanımlanıyor. Amodei'nin bu yazılım paketi için 14 bin satır kod yazmış. Ayrıca, aynı yazılım için 50'den fazla eğitim dokümanı hazırlamış. Bu aslında Stanford Üniversitesi'nin Tıp Fakültesi'nde yaptığı postdoktora araştırmaları için bir temel oluşturdu. 

Amodei, Kasım 2014'te Baidu'ya katıldı. Google Brain'in kurucu ortağı ve baş bilimcisi Andrew Ng gibi yapay zeka bilimcileri ve sistem mühendisleriyle ile çalıştı. Ekip, yapay zeka ve derin öğrenme alanındaki karmaşık sorunlar üzerinde çalıştı. Amodei, konuşma tanıma modelleri olan Deep Speech 2'nin geliştirilmesinde görev aldı. Amodei ayrıca laboratuvarındaki İngilizce ve Çince konuşma sistemlerinde kelime hata oranını önemli ölçüde azaltan nöral ağ yapıları tasarladı.

Yaklaşık on iki ay sonra Baidu'dan ayrılarak Google Brain ekibine derin öğrenme araştırmacısı olarak katıldı. Burada, nöral ağların yeteneklerini genişletmeye çalıştı.

Temmuz 2016'da Amodei, OpenAI'da yapay zeka güvenliği üzerine çalışan ekibi yönetmeye başladı. İki sene sonra ekibin direktörü, bir sene sonra sonra araştırma başkan yardımcısı oldu. GPT-2 ve GPT-3 gibi büyük yapay zeka dil modellerini geliştiren ekibi yönetti.

2017'de DeepMind, Dario Amodei, Paul Christiano ve Tom Brown ile OpenAI ile iş birliği yaparak yapay zeka topluluğunu bir araya getirdi. Yapay zeka sonuçlarını toplum için daha olumlu hale getirmeyi amaçladı.

Birbirinden farklı iki karakter

Şirketin başkanı olarak görev yapan 36 yaşındaki kız kardeş Daniela Amodei, University of California'dan mezun oldu. Aynı üniversitede asistanı olarak çalışan Daniela Amodei, Black Lives Matter hareketini yakından takip eden isimlerden biriydi.

Stripe'ın erken dönem ekibinde yer aldı. Burada işe alım yöneticiliği, ardından risk operasyonlarının liderliğini yapan Amodei, OpenAI'da Güvenlik ve Politika Başkan Yardımcısı idi. Özetle Daniela Amodei, yapay zeka güvenliği, politika, insan kaynakları yönetimi ve risk operasyonları gibi çeşitli alanlarda çalıştı. Bu nedenle, kendisi teknoloji, yapay zeka ve güvenlik konularında bilgi sahibi ve deneyimli bir profesyonel olarak tanımlanabilir.

2021'de kurulan Anthropic'in geliştirdiği chatbot olan Claude, belgeler arasında arama yapma, özetleme, yazma, kodlama ve belirli konularla ilgili soruları yanıtlama gibi çeşitli görevleri başarıyla gerçekleştirebilen bir yapay zeka asistanı piyasaya sürdü. 

Anthropic'in kurucularına göre Claude, kullanıcılarına daha güvenli bir deneyim sunuyor. Çünkü Claude'un zararlı çıktılar üretme olasılığının düşük olduğu konusunda hemfikirler. Yani istenmeyen veya yanlış bilgi sağlama riski minimize edildiği iddia ediliyor. 

Claude'un kullanıcılarla daha kolay ve etkileşimli bir şekilde sohbet etme yeteneği var. Kullanıcılar, Claude ile daha rahat ve verimli bir iletişim kurabilirler. Claude aynı zamanda daha iyi bir yönlendirme yeteneğine sahip, yani kullanıcıların taleplerini ve talimatlarını daha iyi anlıyor ve uyguluyor.

Amodei kardeşler, bu işi yapmanın maliyetli olduğunu en başından beri biliyorlardı. Bu nedenle kar amacı gütmeyen bir organizasyon gibi hareket etmenin zor olduğunu düşündüler. Bunun yerine, yapay zeka modellerine erişim sağlayarak para kazanacak bir işletme kurmayı tercih ettiler. Yani, yapay zeka teknolojisi üzerinde çalışan kişilere veya şirketlere yapay zeka modellerine erişim sunarak para kazanmayı amaçladılar. 

Güçlü yatırımcılar tarafından destekleniyor

Bu da teknoloji dünyasındaki büyük yatırımcıların dikkatini çekti. Çünkü MarketsandMarkets'ın yaptığı araştırmaya göre; doğal dil işleme sektörü yedi yıl içinde 30 milyar dolara yükselecek.

Microsoft'ın Ocak ayında ChatGPT'nin yaratıcısı olan OpenAI'a 10 milyar dolarlık yatırım haberinin ardından bu durum teknoloji dünyasındaki büyük yatırımcıların dikkatini çekti. OpenAI'ın en büyük rakibi olan Anthropic toplamda 7 yatırım turunda 1 milyar 654 milyon dolar yatırım aldı. Nisan 2022'de şirket, FTX kurucusu Sam Bankman-Fried liderliğinde 580 milyon dolarlık Seri B turunu tamamladı. Yatırımın FTX'in iflas etmesinden 6 ay önce yapıldığını hatırlatalım. 2023'ün Şubat ayında Google Cloud, Anthropic'e 300 milyon dolar yatırım yaptığını açıkladı.

Bu senenin Mart ayında Salesforce Ventures’ın duyurduğu 250 milyon dolarlık yeni fon aracılığıyla yatırım yapılan dört üretimsel yapay zeka şirketinin arasındaydı. Yaklaşık iki hafta sonra Anthropic, CahtGPT benzeri ürünü Claude'u piyasaya sürdüğü haberi ile gündeme geldi. 2022'nin sonlarından beri kapalı beta geliştirme aşamasında olan ürün herkes için açıldı. Anthropic'in Mart ayında değerlemesi 4,1 milyar dolara yükseldi.  

Anthropic Mayıs ayında Spark Capital liderliğinde Google, Salesforce Ventures, Sound Ventures, Zoom Ventures ve diğerlerinin katılımıyla 450 milyon dolarlık bir Seri C turu gerçekleştirdi. Yeni yatırımın ürün gamını genişletmek ve yapay zeka güvenlik araştırmaları yapmak için kullanılacağı açıklandı. Ağustos ayında Güney Kore'nin en büyük telekomünikasyon şirketi olan SK Telecom'dan 100 milyon dolarlık bir yatırım turu gerçekleştirdi. Bu anlaşmanın bir parçası olarak, San Francisco merkezli bu yapay zeka girişimi, telekomünikasyon şirketleri için özelleştirilmiş büyük bir dil modeli inşa edeceği açıklandı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.