250 milyon dolar servete sahip olan Serena Williams'ın teknoloji yatırımları

Serena Williams'ın teknoloji merakı 2014 yılına dayanıyor. Ünlü tenisçi, 2014 yılında kadınlar, Afro Amerikalı, Latino ve adı Silikon Vadisi’nde duyulmamış girişimciler tarafından kurulan şirketlere erken aşamada yatırım yapmak için Serena Ventures’ı kurdu.
250 milyon dolar servete sahip olan Serena Williams'ın teknoloji yatırımları

ABD'li profesyonel kadın tenisçisi Serena Williams'ın kariyerinde 23'ü grand slam turnuvalarında olmak üzere 73 tekler şampiyonluğu ve 4 olimpiyat altın madalyası bulunuyor. Williams, ulusal ve uluslararası turnuvalar, sponsor ve reklam gelirlerinden yaklaşık 268 milyon dolar kazandı. Bu sene itibarıyla 250 milyon dolar servete sahip ve en çok kazanan oyunculardan biri olan Williams, kendini teknoloji bağımlısı olarak tanımlıyor. 41 yaşındaki isim, 2017'de Reddit kurucu ortağı ve girişim sermayedarı Alexis Ohanian ile evlendi. Bundan sonra teknolojiye olan merakı daha da derinleşti. Hatta ilk tanıştıklarında Williams'ın yaptığı yatırımlar hakkında sohbet etmişler. 

Ama Williams'ın teknoloji merakı 2014 yılına dayanıyor. Ünlü tenisçi, 2014 yılında kadınlar, Afro Amerikalı, Latino ve adı Silikon Vadisi’nde duyulmamış girişimciler tarafından kurulan şirketlere erken aşamada yatırım yapmak için Serena Ventures’ı kurdu. Şirketin portföyünde SendWave, MasterClass ve Daily Harvest'in de dahil olduğu 60 şirket var. Bu senenin Mart ayında 110 milyon dolarlık yeni fon açıklandı.  Bu şirketler genel olarak finans, sağlık, spor, food-tech, Web3, kişisel bakım gibi alanlarda hizmet veriyor. 

2022 altın yılı oldu

2022, Williams'ın altın yılı olarak kayıtlara geçti. Aralık yani bu ay Olly'e yatırım yaptı. Williams, spor egzersizlerinden sonra yaşanan kas ağrılarını azaltmak için 1 milyar dolarlık bir endüstrinin parçası oldu. Bu şirkete neden yatırım yaptığını ise farklı ve taze hissettiren, heyecan verici bir şey yaratmak istediğini söyleyerek açıkladı. Özetle bu ürünü özgün bulduğunu ve bunu insanlara sunmanın karlı bir yatırım olduğunu söyledi.

Serena Williams, Aralık ayında dijital sağlık girişimi Juno Medical'in 12 milyon dolar yatırım turunda yer aldığı haberiyle gündeme geldi. Yatırım, Serena Ventures'ın yönetici ortağı Serena Williams ve Next Ventures'ın yönetici ortağı Julian Eiso liderliğinde gerçekleşti.

Yatırım turuna katılanlar arasında Vast Ventures, Empire State Development'ın New York Ventures, Genius Guild, TXV Partners, Gaingels ve önceki yatırımcılar Humbition ve Atento Capital vardı. ABD merkezli şirket, yeni gelen yatırımı iş süreçlerini geliştirmek  ve yeni pazarlara açılmak için kullanacak. Juno Medical'in toplam yatırım miktarı ise 28,4 milyon dolara çıktı.

Nisan 2020 yılında Akili Hinson tarafından kuruldu. Aslında bir tıp doktoru olan girişimci tarafından faaliyete geçirilen şirket, birinci basamak, pediatri, kadın sağlığı, uzaktan bakım hizmetlerini tek bir platformda topluyor. Pandemi döneminde Covid-19 testi sağlayan ve hasta bakımı hizmeti verdi. Şirket, önümüzdeki dönemde şirket, East Atlanta, Oklahoma, Greenwood ve Inglewood'ta yeni klinikler açmayı planlıyor.

Kasım 2022'de herhangi bir limit olmadan herkesin istediği bütçeyle yatırım yapabileceği platform Shares'e yatırım yaptı. Bu yatırımda kendisi gibi tenisçi kardeşi Venus Williams da yer aldı. Yatırımla beraber iki kardeş 2021 yılında Benjamin Chemla, François Ruty ve Harjas Singh tarafından kurulan şirketin marka elçisi oldular. Shares'in amacı yatırım yapmayı herkes için ulaşılabilir kılmak. Yani İngiltere merkezli  şirket, Serena Williams'ın yatırım anlayışıyla örtüşüyor. Willliams bunu "yatırım gibi geleneksel alanların tamamen kapsayıcı olmasını engelleyen, fırsatlar yaratma ve giriş engellerini aşma konusunda aynı derecede etkili şirketler bulmak zor" diyerek dile getiriyor. Yapılan yatırımın finansal değeri açıklanmadı.

Ağustos 2022'de sağlıklı yiyecek alanında yer aldığı 2 milyon dolarlık yatırım turuyla dikkat çekti. Happy Viking adlı girişimin yatırım turunu Kevin Durant & Rich Kleiman’s 35V ile yönetti. Happy Viking, kendisi gibi tenis şampiyonu Venus Williams tarafından kuruldu. Bu şirket, 2011 yılında otoimmün hastalığı teşhisi konulan Venüs Williams'ın bitkisel bazlı beslenme şeklini benimsemesinden ilham aldı. Şirket, yüzde 100 vegan shake'ler üretiyor. 

Aynı ay Web3 alanına odaklanan Invisible Universe 12 milyon dolarlık yatırım turunda yer aldı. Daha önce çeşitli televizyon kanallarında animasyonlar çizen John Brennan tarafından kurulan şirketin yatırım turuna Seven Seven Six, Initialized Capital, Serena Williams, Jennifer Aniston, CASSIUS ve  Dreamers vardı. Şirket, sosyal medya ve web3 platformlarında orijinal karakter IP'si geliştiren bir animasyon stüdyosu olarak tanımlanıyor. 

Haziran ayında Williams, bu kez efsanevi koşucu Usain Bolt ile işbirliği yaptı. Dijital fitness platformu Let's Do It'in 60 milyon dolarlık yatırım turuna katıldı. ABD merkezli şirketin B Serisi yatırım turu Craft Ventures ve Headline tarafından yönetildi. Diğer katılımcılar arasında Morpheus Ventures ile mevcut yatırımcılar EQT, NFX ve Y Combinator vardı. Şirket yeni gelen yatırımı diğer pazarlara açılmak için kullanacağını açıkladı. 

Küresel ısınma konusunda endişeli

Williams, bu yılın Mayıs ayında karbon kredisi üzerine çalışan Pachama'nın 55 milyon dolarlık yatırım turuna katıldı. Future Positive tarafından yönetilen B Serisi yatırım turuna Breakthrough Energy Ventures, Plus Capital, ReGen Ventures, 20VC ve LowerCarbon Capital gibi şirketlerin yanı sıra Reddit'in kurucusu Alexis Ohanian, televizyon programcısı Ellen DeGeneres ve oyuncu Portia De Rossi gibi isimler de katıldı. Yeni yatırım sonrasında Future Positive'in kurucu ortağı Fred Blackford da Pachama'nın Yönetim Kurulu üyesi olarak atandı. Serena Williams, Eylül 2020'de 5 milyon dolarlık yatırım turunda yer almıştı. 

Karbon kredileri, sera gazı emisyonu azaltımı yapan bir faaliyetin yaptığı her bir ton CO2 eşdeğer sera gazı azaltımını tebliğ etmek için kullanılan emisyon azaltımı birimler olarak tanımlanıyor. 2018 yılında Diego Saez-Gil ve Tomás Aftalion tarafından San Francisco'da hayata geçirilen Pachama, uydu görüntüleri, uzaktan algılama ve makine öğrenimindeki en son gelişmelerden yararlanarak ormanlarımızda depolanan karbonu, benzeri görülmemiş bir hassasiyetle ölçüyor ve zaman içinde ormandaki büyümesini izliyor. 

Bir sene sonra 2021'in Mayıs ayında NFT pazarı olan Bitski'nin A Serisi yatırım turuna katıldı. 19 milyon dolarlık tur, Andreesen Horowitz tarafından yönetildi. Jay Z'i de yatırım turunda yer aldı. 

Mart 2021 Serena Williams, insanların çevrimiçi alışveriş yaptıklarında Bitcoin kazanmalarına olanak tanıyan bir ödül uygulaması olan Lolli’ye yatırım yaptı. Şirket, A Serisi yatırım turunda 5 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım turuna Seven Seven Six de dahil oldu.

Impossible Food'un iki yatırım turunda da vardı

Mart 2020'de Impossible Food, 52 yatırımcıdan 1,6 milyar dolar yatırım aldığı haberi gündeme geldi. Serena Williams da  Google Ventures, Khosla Ventures, Viking Global Investors, UBS, Hong Kong milyarderi Li Ka-shing's Horizons Ventures, Bill Gates, Kal Penn, Katy Perry, Jaden Smith, Jay-Z, Will.i.am ile yatırım yapan grubun içinde yer aldı. Şirketin ürünleri Burger King, Little Ceacsars, Wendy's gibi zincir restoranlarda kullanılmaya başlandı.

Blockchain'e de ilk zamandan inananlardan

Nisan 2019'da günümüzde en önemli kripto para borsaları arasında yer alan Coinbase'e yatırım yaptı. Bu yatırım koluna oldukça güvenen Williams, üç sene sonra Bitcoin'i sektördeki lider olarak övdü ve onu “süper güçlü bir yatırım” olarak nitelendirecekti.

Serena Williams, parasını dönemin popüler alanlarındaki girişimlere yaparak değerlendiriyor. Bir yatırımcı olarak risk almaktan kaçınıyor gibi görünüyor. Ama tenis kariyerinde olduğu gibi Silikon Vadisi'nde de gücü, rekabetçi altyapısıyla dikkat çekiyor. 

ABD'de ünlülerin teknolojiye ilgisi ise oldukça üst seviyede

Jessica Alba da oyunculuktan yatırımcı ve girişimciliğe geçen isimlerden biri... 41 yaşındaki Jessica Alba, Crunchbase'in verilerine göre şimdiye kadar 6 teknoloji şirketine yatırım yaptığını yazmıştık. 44 milyon dolarlık servete sahip olan Will Smith, şimdiye kadar 19 şirkete yatırım yaptı. Şimdiye kadar 12 işe yatırım yapan ünlü müzisyen Bono, 2004 yılında müzisyen arkadaşı Roger McNamee ile Elevation Partners adlı yatırım fonunu kurmasıyla teknoloji yatırımlarını anlatmıştık. Justin Timberlake şimdiye kadar 15 girişiminin detaylarını yazmıştık. ABD'li ünlü müzisyen Jay-Z'nin yaptığı teknoloji yatırımlarını detaylı şekilde anlatmıştık. Oscar ödüllü oyuncu Leonardo Di Caprio'nun teknoloji yatırımları karnesinde öne çıkan detaylarını belirtmiştik. Silikon Vadisi’nin ‘Hollywood Meleği' olarak tanımlanan Ashton Kutcher'in yatırımlarını incelemiştik. Ayrıca Gwyneth Paltrow'un son iki yıl içinde yaptığı teknoloji yatırımlarıyla ses getiriyor. Ünlü oyuncu kripto para ve fem-tech yatırımlarıyla dikkat çeken yatırımlarına değinmiştik.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.