ABD'li ünlü hiphop müzisyeni Jay-Z, yaptığı teknoloji yatırımlarıyla dikkat çekiyor

Jay-Z, şimdiye kadar çeşitli alanlarda16 girişime yatırım yaptı. 2019 yılında Larry Marcus ve Jay Brown ortaklığında kurduğu Marcy Venture Partners aracılığıyla 33 yatırıma imza attı. 
ABD'li ünlü hiphop müzisyeni Jay-Z, yaptığı teknoloji yatırımlarıyla dikkat çekiyor

Asıl adı Shawn Corey Carter olan 52 yaşındaki Jay-Z, müzik kariyeri boyunca 26 milyondan fazla albüm sattı. İlk stüdyo albümü Reasonable Doubt, Rolling Stone dergisinin hazırladığı tüm zamanların en büyük 500 albümü listesinde 248'inci sırasında yer aldı.

Yukarıda da bahsedildiği gibi müzik sektörüne adını altın harflerle yazdıran müzisyen, artık iş insanı kimliğiyle dikkat çekiyor. Teknoloji alanında yaptığı yatırımlarla gündeme gelen Jay-Z, 2019 yılında 1 milyar dolarlık servetiyle Forbes'un en zengin rapçi'ler listesine girdi. Şimdiye kadar çeşitli alanlarda16 girişime yatırım yaptı. Ayrıca Larry Marcus ve Jay Brown ortaklığında kurduğu Marcy Venture Partners aracılığıyla 33 yatırıma imza attı. 

Uber'in yatırımcıları arasında yer alıyor

Ünlü müzisyen 1995 yılında kendi plak şirketini kurarak girişimciliğe başladı. Neden kendi plak şirketini kurduğunu "Müziğe başladığım ilk yıllarda plak şirketimle anlaşamadım" diyerek açıklıyor. 

Jay-Z, ilk yatırımını 2005 yılında kozmetik şirketi Carol’s Daughter’a yaptı. 10 milyon dolarlık yatırım turuna katılanlar arasındaydı. Altı yıl sonra en çok konuşulan yatırımlarından birini gerçekleştirdi. Araç çağırma servisi Uber'e 2 milyon dolar yatırım yaparak şirkete para aktaran ünlü yıldızlar arasına girdi. 

2013 yılında tırnak bakım ürünlerine odaklanan Julep adlı şirkete yatırım yapan isimler arasında yer aldı. Şirketin diğer yatırımcıları arasında Andreessen Horowitz, Maveron, Troy Carter,  Will Smith ve Jada Pinkett Smith ve Beyoncé bulunuyor. Aynı yıl yaptığı bir diğer ilginç yatırım ise bavul imalatçısı Away idi.

2015 yılında İsveç merkezli online müzik dinleme servisi Tidal'ın (WiMP Music) ana şirketi Aspiro'yu satın aldı. İki sene sonra Jay-Z, ilk albümü Reasonable Doubt’ı Tidal dışındaki tüm çevrim içi müzik servislerinden kaldırmıştı. Satın alınarak yeniden yapılandırılan Tidal'ın Apple ve Spotify’e ciddi rakip olacağı konuşulmuştu. Ama platform beklenen ilgiyi görmedi. 2020 yılında Jack Dorsey, 2020 yılında Tidal'a talip olmuştu. Mart 2021'de ise Jack Dorsey'nin şirketi Square, Tidal'ı 297 milyon dolara satın aldı.

Aynı yıl, özel jetler için rezervasyon yapmayı sağlayan bir uygulamaya yatırım yaptı. Yatırımcı, Jetsmarter adlı girişimin iki yatırım turuna birden katıldı. Şirketin yatırımcıları arasında Suudi Arabistan kraliyet ailesi üyeleri de yer alıyor. 

Kendi yatırım şirketini kurdu

Dört sene sonra Former Roc Nation CEO'su Larry Marcus ve Walden VC'den Jay Brown ile bir araya geldi. Daha çok NFT, kripto para sektörüne yoğunlaşan fonu Marcy Venture Partners 'ı kurdu. İlk fonu 85 milyon dolardı, ikinci fon ise geçen Kasım ayında kapatıldı. Bu fonun toplam miktarı 325 milyon dolardı.

Kasım 2021'de Jay-Z, Marcy Venture Partners (MVP) üzerinden metaverse ve blokzincir tabanlı ürünler oluşturmaya odaklanan bir teknoloji firması olan sLABS yatırım yaptığını açıkladı. Şirket, 24 yaşındaki girişimci Iddris Sandu tarafından kuruldu.

Geçen Mayıs ayında Jay, MVP üzerinden NFT pazarı olarak konumlanan Bitski'ye yatırım yaptı. San Francisco merkezli şirkete yapılan yatırımın miktarı 19 milyon dolar idi. Aynı ay, yatırımcı yeniden MVP üzerinden hem bireyler hem de kurumlara odaklanan bir kripto girişimi Gemini'nin, 400 milyon dolarlık yatırım turunda yer aldı. Diğer katılımcılar arasında 10T, ParaFi, Newflow Partners ve Commonwealth Bank of Australia vardı. Geçen hafta Jack Dorsey ve Jay Z New York'un dar gelirli bireylerine ücretsiz dersler veren bir Bitcoin akademisiyle gündeme geldi

Jay-Z, ünlüler dünyasında yatırım yaparken en stratejik davrananlar arasında yer alıyor. Yaptığı yatırımlarla yeni trendlerin peşinden koşan yatırımcı, her dönemde adından söz ettiriyor. Hollywood'un ünlü simaları İnternet ekosistemine yaptıkları yatırımlarla dikkat çekiyor. İki hafta önce Oscar ödüllü oyuncu Leonardo Di Caprio'nun teknoloji yatırımları karnesinde öne çıkan detaylarını yazmıştık.

Silikon Vadisi’nin ‘Hollywood Meleği' olarak tanımlanan Ashton Kutcher'in yatırımlarını incelemiştik. Hilton otel zincirinin varislerinden Paris Hilton'un Kripto, Origin ve Moonpay yatırımları, NFT koleksiyonu ve metaverse alanında yaptığı yatırımların neler olduğunu yazmıştık. Ayrıca Gwyneth Paltrow'un son iki yıl içinde yaptığı teknoloji yatırımlarıyla ses getiriyor. Ünlü oyuncu kripto para ve fem-tech yatırımlarıyla dikkat çeken yatırımlarına değinmiştik.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.