Oscar ödüllü oyuncu Leonardo Di Caprio'nun teknoloji yatırımları karnesinde öne çıkan detaylar

Ünlüler dünyasında seri yatırım yapan kişilerin başında Leonardo DiCaprio geliyor. 2020'de 260 milyon dolarlık servete sahip olan DiCaprio, şu ana kadar 26 farklı girişime yatırım yaptı.
Oscar ödüllü oyuncu Leonardo Di Caprio'nun teknoloji yatırımları karnesinde öne çıkan detaylar

Beş kez Oscar adaylığının sonunda The Revenant’taki rolüyle En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alan Leonardo DiCaprio, teknoloji dünyasında yaptığı yatırımlarla adından söz ettiriyor. Seri yatırım yapan kişilerin başında geliyor. 2020'de 260 milyon dolarlık servete sahip olan DiCaprio, şu ana kadar 26 farklı girişime yatırım yaptı. Aktör, yatırımlarına 2011'de başladı.

Çevre aktivisti aktör, Birleşmiş Milletler ile birlikte de yürüttüğü çalışmalar ve konuşmalarıyla ön plana çıkıyor. 2017'nin Temmuz ayında Leonardo DiCaprio Vakfı tarafından düzenlenen etkinlikte 30 milyon doların üzerinde para toplandı. Çevresel ayak izini radikal bir şekilde düşürmekte kararlı şirketlere yatırım yapmayı tercih ediyor. 

Geçen ay California merkezli laboratuvarda yetiştirme deri üretimini amaçlayan girişim VitroLabs'e yaptığı yatırımla gündeme geldi. Gucci, Saint Laurent ve Balenciaga gibi markaların çatı şirketi Kering de katıldı. Laboratuvarda yetiştirme deri üretimini amaçlayan girişim, sürdürülebilir modanın yükselişe geçtiği dönemde oldukça ses getirdi.

Aktörün bu yıl içinde yaptığı diğer yatırım ise 2022'nin Şubat ayında gerçekleşti. Hücresel tarım teknolojisi geliştirmeye odaklanan Wildtype adlı şirkete 100 milyon dolarlık yatırım turuna katıldı. Bu tura Jeff Bezos'un da katıldığını belirtelim. Deniz ürünleri yetiştirmek için teknoloji geliştiren şirket, Arye Elfenbein ve Justin Kolbeck tarafından kuruldu. Aynı ay çoğunluğu Remy Cointreau’a ait olan Fransız şampanya evi Telmont’tan hisse satın aldı.

En verimli yılı 2021 idi

Yatırımcının yatırımlarından en çok gelir elde ettiği yıl 2021 idi. Haziran 2021'de DiCaprio'nun yatırımları arasında yer alan ABD merkezli yeni nesil banka Aspiration'un halka açılacağı açıklandı. Banka kullanıcılarına her kart satın alımında otomatik olarak ağaç dikmeleri gibi hizmetler veriyor, kredi kartı ve yatırım ürünü sunuyor. Robert Downey Jr. da şirketin diğer yatırımcıları arasında yer alıyor. 

Eylül 2021'de ise bir diğer yatırımı elektrikli araç üreticisi Polestar, halka açılarak 21 milyar dolar piyasa değerine ulaştı. Şirket, Çinli otomobil üreticisi Zhejiang Geely Holding Group Co’ya ait. Bu, iklim değişikliği mücadelesinde karbon emisyonlarını azaltmada stratejisine paralel yapılmış bir yatırım olarak ön plana çıktı.

Ekim 2021'de İsviçre merkezli sağlık girişimi MindMaze, Albacore isimli şirketten 125 milyon dolar yatırım alarak piyasa değerini 1,5 milyar dolara çıkardı. Şimdiye kadar 300 milyondan fazla yatırım elde eden şirkete DiCaprio, 2016'da yatırım turunda yerini almıştı. Tej Tadi tarafından faaliyete geçirilen şirket, inme veya beyin travması sonrasında insanların motor fonksiyonlarını geri kazanmalarına yardımcı olmak için video oyunları tasarlıyor.

Aynı hafta 2017’de kurulan Aleph Farms’ın yatırım yaptı. L.Catterton, DisruptAD (ADQ), BRF, Thai Union, Cargill'in de yer aldığı kalabalık bir yatırımcı grubunun içindeydi. şirkete danışman oldu. Laboratuvarda et üretme teknolojileri üzerine çalışan ve Didier Toubia ve Shulamit Levenberg tarafından kurulan şirkete danışman oldu.

Food tech yatırımlarına önem veriyor

2018'de Nate Morris tarafından kurulan Rubicon'a yatırım yaptı. Şirket, işletmelere ihtiyaç duydukları zaman çeşitli atık taşıyıcılarından atıklarını toplamaları için sipariş olanağı veriyor. Değeri 1 milyar doları aşan Rubicon, şirketlerin daha fazla geri dönüşüm yapmalarını sağlıyor.

Ekim 2017 Leonardo Dicaprio tamamen bitkisel olarak üretilen vegan burgeri üreten Beyond Meat’e yatırım yaptı. 2009'da Ethan Brown tarafından kurulan Los Angeles merkezli bitki bazlı et ikamesi üreticisi Beyond Meat, Bill Gates tarafından da destekleniyor. 2019'da şirketin ABD'deki arzından kısa bir süre sonra piyasa değerinin 3 milyar doları geçti. 

Temmuz 2017'de DiCaprio farklı alanda yaptığı bir yatırımla dikkatleri üstüne çekti. Laboratuvarda üretilen ve kansız elmas olarak nitelendirilen sürdülebilir elmas üreticisi  Diamond Foundry’e yapılan 100 milyon dolarlık turun içerisinde de yer aldı.

Leonardo DiCaprio'nun farklı zaman dilimlerinde yaptığı diğer yatırımlar arasında Mobli, Cue, Zuli, Casper, Runa Tea, Neat Burger, Qloo, Waterplan, LoveTheWild ve Hippeas de yer alıyor. Girişimcilik dünyasında önemli yere sahip olan aktör, artık adını oyunculuktan ziyade yaptığı yatırımlarla gündeme getiriyor.

Hollywood'un ünlü simaları İnternet ekosistemine yaptıkları yatırımlarla dikkat çekiyor. Geçen hafta Silikon Vadisi’nin ‘Hollywood Meleği' olarak tanımlanan Ashton Kutcher'in yatırımlarını incelemiştik. Hilton otel zincirinin varislerinden Paris Hilton'un Kripto, Origin ve Moonpay yatırımları, NFT koleksiyonu ve metaverse alanında yaptığı yatırımların neler olduğunu yazmıştık. Ayrıca Gwyneth Paltrow'un son iki yıl içinde yaptığı teknoloji yatırımlarıyla ses getiriyor. Ünlü oyuncu kripto para ve fem-tech yatırımlarıyla dikkat çeken yatırımlarına değinmiştik.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.