Apple'ın Uygulama Geliştiricilerden Sorumlu Global Pazarlama Direktörü Esther Hare'den yazılımcılara tavsiyeler

WWDC kapsamında Esther Hare ile görüşme fırsatı bulmuşken, bu devasa pazara uzanan yolculukta kilometre taşlarından, yazılımcılara önerilere ve de kadın yazılımcılar özelinde desteklerine farklı konularda soruları yönelttim. 
Apple'ın Uygulama Geliştiricilerden Sorumlu Global Pazarlama Direktörü Esther Hare'den yazılımcılara tavsiyeler

Canlı bloglama ile başladığımız WWDC haftası tüm hızıyla devam ediyor. Yazılımcıların birebir seanslara ve workshoplara katılımları ile devam eden WWDC'de Apple'da Uygulama Geliştiricilerden Sorumlu Global Pazarlama Direktörü olan Esther Hare ile görüştüm. 16 yıldan fazla süredir Apple'da görev yapan Hare, ilk günden beri yazılım dünyası ile iletişime bakıyor. iPhone ile bir başka noktaya ulaşan Apple ve yazılım dünyasının ilişkisi şimdilerde bambaşka bir noktada. Yazılımın önemi ve de bu alandaki yetişmiş insan kaynağının şirketlere kattığı değer ise sadece Apple'ın diğer büyük teknoloji şirketlerinin de gündeminde. Hatta CEO atamalarında bu yönde yetkinliği olan kişilerin seçildiğini görüyoruz, çok uzağa gitmeden  ülkemizdeki büyük şirketlerde son zamanlarda gerçekleşen atamalara bakmak bile yeterli olacaktır.

Apple ile geliştiricilerin ilişkilerine yeniden dönecek olursak karşılıklı kazan kazan modelinde iki tarafın da büyüdüğü bir ekosistemi yaratan Apple, şimdiye kadar geliştiricilere 643 milyar dolar ödedi. Dahası bu büyüklükte bir rakam olmasına rağmen her yıl çift haneli büyümesini devam ettiriyor. 643 milyar doların muhatabı olan ekosistemde dikkatimi çeken rakamlardan birisi geliştiricilerin yüzde 90'ını 1 milyon ABD dolarından daha az gelir elde eden ve uygulamalarının indirilme sayısı 1 milyonun altında kalan geliştiriciler oluşturuyor.

Dünyanın herhangi bir yerinden bir sorunun çözümüne veya eğlenceye odaklanan bir uygulamayı geliştirinen karşılığını alabilmesi oldukça önemli. Buradaki fırsat ise iki noktada gizli: App Store’da dijital ürünler ve hizmetler satan küçük geliştiricilerin dörtte birinden fazlası geçtiğimiz beş yıl içinde gelirlerini ortalama en az yüzde 25 artırdı. App Store’daki küçük geliştiricilerin yüzde 80’ine yakını birden fazla ülkenin mağazasında aktif ve ortalama olarak, 40’tan fazla ülkedeki kullanıcılardan gelir elde ediyor.

Yüzde 90'dan bahsederken geri kalandan bahsetmemek olmaz Türkiye'deki oyun girişimlerinin başarıları herkesin dilinde. Bunun haricinde de mobil dünyada başarıya ulaşmış girişim sayısı her geçen gün artıyor. Tabii bu devasa pazarda Apple'a karşı eleştiriler olsa da baktığımız nokta büyük bir pazar ve bu pazar her geçen gün büyüyor.

WWDC kapsamında Esther Hare ile görüşme fırsatı bulmuşken, bu devasa pazara uzanan yolculukta kilometre taşlarından, yazılımcılara önerilere ve de kadın yazılımcılar özelinde desteklerine farklı konularda soruları yönelttim. Bu süreçte öne çıkanlar konusunda önemli birkaç aracı ve 50 bin API sağladıklarını paylaştı ama şu nokta önemliydi: App Store'un doğuşu. Dünyada herhangi bir ülkede herhangi bir kişiye bir ürünle ulaşabilmenin en hızlı yolu dememiz doğru olacaktır. 2008'de devreye giren ve o dönemde iTunes Store'dan çalışan App Store konusunda Hare, bir yazılımcının herkese ulaşabilmesini öne çıkardı. Bunun haricinde herkesin ulaşabilmesi konusuna değindikten sonra tüketici tarafında gizlilik yönüyle attığı adımları ve AR, ML, ve bu dönem için paylaştığımız Xcode. Hare'nin paylaştığı noktalardan biri ise WWDC açılış konuşmasını izlerken benim dikkatimden kaçmıştı: Shareplay ile uygulamalar daha geniş bir evrene seslenebilecekti. Bir dönemin Facebook Farmville etkisi olmasa da sürdülebilir bir büyüme yakalamak mümkün.

Yazılımcı tarafında bir de "Daha fazla kullanıcıya ulaşmak isteyen mobil yazılımcılara neleri tavsiye edersin? diye sordum. Milyonlarca kullanıcıya ulaşmaktan öte 170 ülkeden ödeme alabildiğiniz bir platform olarak söze başladı. Kimi zaman komisyon oranları ile eleştirilse de başlangıç aşamasındaki herhangi bir mobil yazılımcı için uçtan uca bir servis olduğunun altını çizmek gerekiyor. App Store'daki uygulamaların indirilmede yüzde 50'sinin geliştiricinin bulunduğu ülkenin dışında olduğuna dikkat çekerek önerileri ise şu şekilde sıraladı:

  • Uygulamanın detaylarına hakim ol
  • Sunduğun faydayı bil
  • Uluslararası müşterilerin için kültürel kodları bil
  • Yerelleştirmeye dikkat et

Yazılımcıları konuşurken yeni yazılımcı katılımını ve kadın yazılımcıları da sordum. Özellikle Türkiye'den yakından tanıdığımız Swift Öğrenci Yarışması'na atıfta bulunarak geçtiğimiz gün tanıtılan iPad'e de gelen Swift Playgrounds'a değinen Hare bu yönde herkesin ulaşabildiği araçları sunmanın önemini paylaştı. Öğrenci yarışması gibi noktalarda sayıdan ziyade kalitenin önemine değinerek geçtiğimiz günlerde sizinle paylaştığımız TurkishKit kurucusu Emirhan'ı anlattı. Türkiye'den bir kişiyi ismen bilmesi ise oldukça sevindirici, burada bu yıl 7 kişinin kazandığını söyleyen Hare istekli gençlerin bu programın sonunda başka bir noktaya geldiklerinin altını çizdi. Bu konuda paylaştığı bir diğer önemli nokta ise bilginin paylaşımı oluyor. Gerçekten de Swift Playgrounds'a baktığımda Türkçe içeriğin karşıladığını görüyorum. Ücretsiz içerik ve uygulama ile şimdiden çocukları bu yönde geliştirmek mümkün. Öğrenim evde sürerken en değerli interaktif aktivitelerden biri olabilir.

İleride yazılımcı olmasa bile kod yazmanın, yeni düşünce biçimleri edinilmesini sağladığını da belirtmek de yarar var. Sadece çocuklarla sınırlamayabiliriz :)

Daha fazla kişinin yazılım öğrenmesi daha fazla yazılımcının var olmasının dünyayı ne kadar geliştireceğinden şüphemiz yok. Bu yönde çocukların haricinde desteklenmesi gereken bir başka taraf ise kadınlar. Webrazzi olarak her Pazartesi'ni kadınlara ayırarak onların sorunlarına ışık tutuyoruz ve başarının nasıl geldiğini göstermeye çalışıyoruz. Daha fazla kadın yazılımcı konusunda Apple'ın bir desteği var mı diye sordum. Daha fazla yazılımcı yetişmesinde en büyük engellerden biri olan çevresel faktörlerin pandemi döneminde azaldığını belirten Hare, WWDC'de de kadın yazılımcıların artışını paylaştı. Ayrıca Apple'ın bu yöndeki programı Entrepreneur Camp'ın olduğunu da paylaşalım. 

Kısa zaman dilimine bunlar sığdı umarım bir Webrazzi etkinliğinde kendisi ile daha uzun sohbet ederiz ve sizlerin sorularını da aktarırız. Türkiye İş Bankası'nın katkılarıyla size aktardığımız Apple'ın yazılımı odağına alan WWDC 2021 etkinliğine dair tüm haberlere linkten ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.