Apple'ın her yıl düzenlediği Dünya Geliştiriciler Konferansı'nın (WWDC) bu yıl 7 Haziran ve 11 Haziran tarihleri arasında gerçekleşeceğini ve geçtiğimiz yıl olduğu gibi yalnızca online bir etkinlik olacağını geçtiğimiz Mart ayında sizlere aktarmıştık. Merakla beklenen WWDC 2021, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Apple Keynote ile başladı.
Apple Keynote ile karşımıza çıkan iOS 15, iPadOS 15 ve macOS Monterey gibi işletim sistemleri ile ilgili detayları sizlere aktarmıştık. Bu haberimizde Apple'ın WWDC 2021'de tanıttığı güvenlik odaklı güncellemelere yakından bakacağız. Apple, etkinliğinde hem iOS hem de macOS özelinde pek çok güvenlik güncellemesini duyurdu.
iOS 15 işletim sistemi işe birlikte yeni bir güvenlik dashboard'u sunan Apple, iOS kullanıcılarının kullandıkları uygulamalar ile ilgili verileri daha rahat bir şekilde izlemelerine olanak sağlıyor. Bu dashboard sayesinde iOS kullanıcıları hangi uygulamanın hangi verileri topladığını çok daha kolay bir şekilde takip edebilecek.
Bu özelliğin App Tracking Transparency özelliğinin devamı niteliğinde olduğunu da belirtelim. iOS 15 ile sunulan dashboard sayesinde uygulamalara verdiğiniz izinleri de detaylı olarak görebileceksiniz. Bu izinler arasında lokasyon, mikrofon, kamera, fotoğraflar ve kişiler gibi bilgiler bulunuyor.
Bir diğer önemli güvenlik özelliği ise e-postalar ile ilgili oldu. Apple tarafından aktarılan bilgilere göre alınan e-postaların çoğunda gizlenmiş piksel büyüklüğünde görseller bulunuyor. Bu görseller e-posta açıldıktan sonra e-posta gönderilen kişileri takip edebiliyor ve IP adresi gibi bilgileri toplayabiliyor.
Gelen yeni güvenlik özelliği ile birlikte Apple, Mail uygulamasının takip eden görselleri engellemesine olanak sağlayacak. Hide My Email isimli özellik ise web sitelerine giriş yapabilmeniz için sahte e-posta adresleri üretmenize olanak sağlıyor. Bu özellik sayesinde üretilen e-posta adreslerine gelen e-postalar sizin gelen kutunuza düşüyor ve sitelere gerçek e-posta adresinizi de vermemiş oluyorsunuz.
Gelelim Siri için gelen güvenlik özelliklerine. Bildiğiniz üzere Siri çalışmak için internet bağlantısına ihtiyaç duyuyor. Bu durum yakın zamanda değişecek ve Siri offline olarak da kullanılabilecek. Bu özellik ile birlikte Siri'yi kontrol etmek için kullanılan sesler ve konuşmalar cihaz içinde kalacak.
FaceTime ile yapılan görüşmelerin şifrelenerek korunacağını da paylaşalım. iCloud+ ile birlikte iCloud için de çeşitli güvenlik özellikleri sunuldu. Private Relay isimli yeni özellikle birlikte Safari internet tarayıcısı içinde gerçekleşen internet trafiği daha güvenli bir hale geldi ve takip edilmesi daha da zorlaştırıldı.
Private Relay özelliği sayesinde Safari'deki internet trafiği şifrelenerek korunacak. Bu özelliğin VPN benzeri bir deneyim sunacağını söyleyebiliriz. Son olarak iCloud+ servisinin HomeKit ile entegre bir şekilde çalışacağını da ekleyelim. Kullanıcılar iCloud+ ve Home uygulaması ile birlikte depolama alanlarını doldurmadan güvenlik kamerası görüntülerine ulaşabilecek.
Türkiye İş Bankası'nın katkılarıyla size aktardığımız Apple'ın yazılımı odağına alan WWDC 2021 etkinliğine dair tüm haberlere linkten ulaşabilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap