Apple'ın WWDC 2021’de tanıttığı CI/CD servisi: Xcode Cloud

Apple'ın CI/CD servisi Xcode Cloud, Dünya Geliştiriciler Konferansı 2021'de tanıtıldı.
Apple'ın WWDC 2021’de tanıttığı CI/CD servisi: Xcode Cloud

Apple her yıl olduğu gibi bu yıl da 7-11 Haziran tarihlerinde Dünya Geliştiriciler Konferans’ını gerçekleştiriyor. Dün akşam sizlere canlı bloglama ile iOS, ipadOS, macOS gibi Apple ekosistemindeki yazılımlara gelen güncellemeleri paylaşmıştık. 

Son kullanıcıyı ilgilendiren konular dışında konferans içerisinde Apple ekosistemine uygulama geliştiren geliştiriciler için de yeni teknolojiler ve araçlar tanıtıldı. Bunlardan en dikkat çekeni ise Xcode Cloud oldu. 

Xcode Cloud, Xcode içerisine gömülü olarak gelecek bir CI/CD (Continuous Integration & Continuous Delivery) servisi. Xcode Cloud ile uygulama geliştiricileri bulut teknolojisinden faydalanarak geliştirdikleri uygulamaları kullandıkları cihazlardan bağımsız olarak bulutta "build" alabilecekler. Bu sayede düşük özellikteki bir mac cihazda da "build" süresi oldukça kısalmış olacak. Geliştirme süreçlerine uygun olarak tasarlanan otomatize edilmiş iş akışları ile her bir kod güncellemesinde build alınıp tüm geliştirme takımı bundan haberdar olabilecek.

Ayrıca Apple geliştirdiği paralel test özelliği ile geliştiricilere kod yazarken dahi Xcode Cloud üzerinde belirledikleri bir veya daha fazla cihaz için sürekli test alabilmesine olanak sağlıyor olacak.

Apple, ayrıca TestFlight’ı ilk defa Mac kullanıcıları için de duyurmuş oldu. TestFlight ile Xcode içerisinden alınan buildleri test kullanıcılarınıza anında gönderebilecek. Bu sayede test süreçleri daha da hızlanacak. Test kullanıcılarınızdan gelen geri bildirimler ve çökme raporlarını da Xcode içerisinde görebiliyor olacaksınız.

Bir diğer dikkat çeken yenilik de Apple’ın programlama dili Swift tarafında geldi. WWDC 2021 ile Swift’e concurrency gelmiş oldu. Bu sayede geliştiriciler artık daha hızlı bir şekilde Apple Silicon işlemcilerinin gücünden faydalanarak paralel programlama yapabiliyor hala gelecekler. 

Xcode Cloud’un önümüzdeki yıl kullanıma açılacağını, şu an beta sürecinde olduğunu belirtmiş olalım. Gelişmelerden sizleri haberdar edeceğiz.

Türkiye İş Bankası'nın katkılarıyla size aktardığımız Apple'ın yazılımı odağına alan WWDC 2021 etkinliğine dair tüm haberlere linkten ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.