WWDC'ye giden ilk burslu öğrenci, şimdilerde mobil uygulamaların değil yeni öğrencilerin peşinde: Emirhan Erdoğan

İki yıl üst üste WWDC'ye gitme hak kazanmış olan Erdoğan, Apple tutkusunu kurucusu olduğu TurkishKit grubunda yaptığı çalışmalarla perçinliyor.
WWDC'ye giden ilk burslu öğrenci, şimdilerde mobil uygulamaların değil yeni öğrencilerin peşinde: Emirhan Erdoğan

25 yaşındaki Emirhan Erdoğan, bundan 5 yıl önce Türkiye'yi Apple'ın Dünya Geliştirici Konferansı'nda (WWDC) Türkiye'yi temsil etti. İki yıl üst üste etkinliğe katılan Erdoğan ilk etkinliğe bir baharat firması için yaptığı e-ticaret uygulamasıyla katılmayı başardığını belirtiyor ve ekliyor: "Amacım, Apple'ın yeni teknolojilerin bir baharatçı için geliştirilecek bir uygulamada yer alabileceğini ispatlamaktı." Erdoğan, 2016-2017 yıllarında dünya genelinde 4 bin kişi arasından Apple Geliştiriciler Konferansı’na seçilen burslulardan biriydi. Konferansa ikinci kez katıldığında ise Apple’ın CEO’su Tim Cook ile uluslararası basın karşısında bir araya gelme hakkı kazanmıştı.

Erdoğan'ın Apple tutkusu, aslında ise yıllarına dayanıyor. O yaşlardan itibaren kendi uygulamalarını tasarladığını belirtiyor ve bu hikayenin nasıl başladığını şöyle anlatıyor: "Lise 2'den beri başlayan bir macera. O yıllarda Apple'ın her yıl düzenlediği konferansları büyük bir heyecanla takip ederdim. Bu konferanslarda tanıtılan yenilikleri merak ediyordum. Kendime 'Dünya nereye evriliyor, bu teknolojilerin insanlığa faydası nedir?' gibi sorular sorardım. Bir yerde bu soruları sormaktan çok, bunları harekete geçiren kişi olmak istedim. Kendi uygulamaları tasarlamaya başladım. Tamamen tasarım üzerine çalışıyordum. Uygulama geliştirme hikayesi tasarımla başlıyor. Benim bu yönüm kuvvetli. Tasarımlarıma kod yazacak kişi arayışına girdim. Ama böyle bir kişiyi bulamayınca kod yazmak da cazip geldi. Bu konuda kendimi geliştirmeye başladım. O yıllarda konferansları takip etmeye ve yeni çıkan teknolojileri kendi uygulamama adapte etmeye başladım. O dönemlerden itibaren bu konferansların en az bir tanesinde fiziksel olarak bulunmayı hedeflemiştim." 

Hayat görüşümü etkiledi

O dönem orada yer almanın kendisinde farklı duygular canlandırdığını ve dünyayı değiştiren teknolojileri üreten kişilerle bir araya gelip onlardan ilham aldığını söylüyor. Ayrıca üretilen bilginin gizli tutulmaması ve oradaki herkesle paylaşılıyor olmasına çok şaşırdığını anlatıyor ve ekliyor: "Bunun hayat görüşümü etkiledi."

Erdoğan, beş sene öncesini ise şöyle hatırlıyor: "Konferanstan bir gün önce 'Scholarship Orientation' etkinliği yapıldı. Apple mühendisleri ve Tim Cook katılmıştı. Diğer öğrencilerle bir araya geldim, onlarla tanıştım. Konferansta diğer günler konferansta neler olacağını ön bilgilendirme yapıldı. Normal şartlarda onlarla bir araya gelmek mümkün değil. Bu nadir ortamlardan bir tanesiydi benim için. Tim Cook ile tanışmanın beni çok heyecanlandırdığını hatırlıyorum. Açılış Günü'nden sonra bine yakın Apple mühendisi ve 5 binden fazla katılımcının bir arada olduğu oturumlar düzenlenmişti. Burada yeni teknolojiler anlatılmıştı. Ayrıca tasarım konusunda etkinliklere de katılmıştım. Benim için inanılmaz bir deneyimdi."

Eğitime odaklandı, yeni öğrencilerin ekosisteme kazandırılmasına çalışıyor

Emirhan Erdoğan Bahçeşehir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Kendi kurduğu Appyist şirketinde geliştirdiği uygulamaları da pazara sundu. Tüm zamanını 2016'da kurduğu TurkishKit topluluğu için harcadığını söyleyen Erdoğan, uygulama geliştirme konusunda danışmanlık vermeye devam ediyor. Tüm enerjisini neden bu topluluğa ayırdığını ise şöyle açıklıyor: "Bu işte eğitim tarafı yani bilgilerimi başkalarıyla paylaşma kısmı benim için her zaman daha ağır bastı. Turkishkit'te geçirdiğim zamanın benim için daha kıymetli olduğunu fark ettim."

TurkishKit ile öğrenme-deneyimleme-paylaşma üçlüsü arasındaki döngüyü oluşturmayı arzulayan ve gücünü farklılıklarından alan bir ekip ile Türkiye’de Apple kültürünün ait olabileceği bir topluluk yaratmayı amaçlıyor. Erdoğan, bu tarihten itibaren bu etkinliğe dair farkındalık oluşturduklarını daha fazla insanın katılması için çabaladıklarını belirtiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Bu inanılmaz ve özel bir deneyim. Özellikle Türkiye tarafından da bu durumu birilerinin yaşayıp hayatlarında bir yere koymalarını istedik. Türkiye'de önemli bir potansiyel var. Bir taraftan oraya kim giderse gitsin orada olmak bir dönüm noktası..." 

TurkishKit, Apple ekosisteminde uygulamalar tasarlamak ve geliştirmek isteyen lise ve üniversite öğrencileri için etkinlikler düzenliyor, yayımladığı Türkçe makaleler ile bilgi paylaşıyor ve oluşturduğu sanal topluluk ile aynı heyecanı paylaşan tüm şehirlerdeki öğrencileri bir araya getiriyor.

Apple'ın Dünya Geliştirici Konferansı'nda Türkiye'yi temsil edecek 7 genç yeteneğini sizlerle paylaştığımızı hatırlatalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.