App Store, yeni Küçük İşletme Programı ile komisyon oranını yüzde 15'e düşürüyor

App Store Küçük İşletme Programı kapsamında yıllık 1 milyon dolardan daha az gelir elde eden küçük işletmelerin komisyon oranı yüzde 30'dan yüzde 15'e düşürülüyor.
App Store, yeni Küçük İşletme Programı ile komisyon oranını yüzde 15'e düşürüyor

Apple, bir süredir geliştirici ekosisteminde tartışmalara neden olan App Store komisyonunda geri adım attı. Bugün paylaştığı bir basın bülteniyle App Store Küçük İşletme Programı'nı duyuran Apple, komisyon oranını yüzde 30'dan  yüzde 15'e düşürüyor.

App Store küçük işletme programı kapsamında yıllık 1 milyon dolardan daha az gelir elde eden küçük işletmelerin komisyon oranının yüzde 30'dan yüzde 15'e düşürüleceğini belirtelim. 1 Ocak 2021 itibariyle yayına alınacak olan program,  küçük işletmelerin App Store'daki işlerini daha fazla büyütmelerine destek olmayı amaçlıyor. Küçük işletmeler, Pandemi ve karantina süreçleriyle dijital varlıklarını güçlendirirken, küçük çaptaki geliştirici ve girişimcilerin de App Store'daki ürünlerine daha fazla yatırım yapması kolaylaştırılıyor. 

Küçük İşletme Programı katılım şartları 

Programla ilgili tüm detaylar Aralık ayının ilk haftalarında açıklanacak. Bununla birlikte şirketin şu an için birkaç kriteri açıkladığını belirtelim. 

2020 yılında tüm uygulamaları üzerinden 1 milyon dolar gelir elde eden tüm App Store geliştiricileri ve App Store ekosistemine yeni katılan geliştiriciler komisyonun düşürülmesi için programa başvurabilecek. Programa katılan bir geliştirici 1 milyon dolarlık eşiği aşarsa, yılın geri kalanında standart komisyon oranı geçerli olacak.

Gelecekteki bir takvim yılında bir geliştiricinin işletmesi 1 milyon dolarlık eşiğin altına düşerse, bir sonraki yıl yüzde 15 komisyon için yeniden hak kazanabilir.

Küçük işletme sahiplerinin, Apple'ın kendi geliştirici araçları paketinden yararlanmaya devam edeceğini de ekleyelim. Kısacası, Apple'ın sunduğu geliştirme araçları, programlama dilleri, güvenli ödeme arayüzü ve 250 binden fazla API küçük işletmelerin erişimine açık olacak. 

Bu arada App Store'un yüzde 30'luk standart komisyon oranı ortadan kalmış değil. Standart komisyonun, Dijital ürünler ve hizmetler satan ve bir geliştiricinin komisyon sonrası kazançları olarak tanımlanan 1 milyon dolardan fazla gelir elde eden uygulamalar için geçerliliğini korumaya devam edeceğini belirtmekte fayda var. 

App Store'un aldığı yüzde 30'luk komisyon nasıl eleştirilmişti?

Spotify ve Rakuten'in şikayetleriyle başlayan App Store'da bitmeyen komisyon kavgasını ve tüm detaylarını geçtiğimiz Haziran ayında sizlere aktarmıştık. Ağustos ayında Fortnite'ın oyun içine direkt ödeme seçeneği ekleyerek Apple'ın yüzde 30'luk komisyonunu atlatmaya çalışması ve sonucunda App Store'dan atılması ile birlikte ise App Store'un komisyon kavgası daha da alevlenerek devam etti. Epic Store ile Apple arasında yaşanan çekişme, kısa bir süre içinde Apple ve Epic Games davasına dönüştü. Davada Fortnite'ın App Store'dan kaldırılabileceği fakat Unreal Engine'in kullanımının engellenemeyeceği kararı çıktı.

Aynı aylarda App Store'un komisyon sorununun Apple ile Facebook arasında bir gerginliğe sebep olduğunu da hatırlatalım. Apple, ağustos ayında App Store'un yüzde 30'luk komisyonunu ön plana çıkaran Facebook güncellemesini engelledi

Geliştirici ekosistemiyle ters düşen App Store, Eylül ayında ise uygulamaların inceleme süreçleriyle ilgili olumlu bir değişiklik yaptı. Apple'ın resmi web sitesi üzerinden yapılan açıklamaya göre uygulamaların inceleme süreci ile ilgili değişiklikler yapıldı. Paylaşılan bilgilere göre halihazırda App Store'da yer alan uygulamalar için yapılacak olan hata düzeltmeleri legal konular ile ilgili kuralı ihlalleri nedeniyle gecikmeye uğramayacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.