Apple, şirketin yüzde 30'luk komisyonunu ön plana çıkaran Facebook güncellemesini engelledi

App Store'un yüzde 30 komisyon sorunu bu kez Apple ile Facebook arasında bir gerginliğe sebep oldu.
Apple, şirketin yüzde 30'luk komisyonunu ön plana çıkaran Facebook güncellemesini engelledi

Spotify ve Rakuten'in şikayetleriyle başlayan App Store'da bitmeyen komisyon kavgasını ve tüm detaylarını geçtiğimiz Haziran ayında sizlere aktarmıştık. Fortnite'ın oyun içine direkt ödeme seçeneği ekleyerek Apple'ın yüzde 30'luk komisyonunu atlatmaya çalışması ve sonucunda App Store'dan atılması ile birlikte ise App Store'un komisyon kavgası daha da alevlenerek devam etti. 

Bugün ise yeni karşımıza çıkan App Store'un komisyon sorunu bu kez Apple ile Facebook arasında bir gerginliğe sebep oldu. Mobil uygulaması için yeni bir güncelleme yayınlayan Facebook, platform üzerinden direkt olarak bilet satmaya başladı.

App Store'un kuralları gereği uygulamalardan satılan her üründen şirketin yüzde oranında komisyon alması gerekiyor. Bu durumun bilincinde olan Facebook ise bilet alma ekranının alt kısmına "Apple takes 30% of this purchase" şeklinde bir ibare yerleştirdi.

Bu cümle ile birlikte gerçekleşen satıştan elde edilen gelirin yüzde 30'unun Apple'a kalacağı kullanıcılara iletilmiş oldu. Bu durumun App Store kurallarını ihlal ettiğini savunan Apple, Facebook'un "Apple takes 30% of this purchase" ibaresini kaldırdı.

Buna gerekçe olarak ise geliştiricilerin ilgisi olmayan bilgileri kullanıcıları ile paylaşmanın yasak olduğunu gösterildi. Konu ile ilgili bir açıklama paylaşan Facebook, konuyu Apple ile görüştüklerini ve tüm gelirin organizatörlere kalması için komisyon almamalarını talep ettiklerini paylaştı. Apple ile Facebook'un bu talebine olumsuz yanıt verdi. App Store'un yüzde 30 komisyon kuralı Apple'a yeni düşmanlar kazandırmaya devam ediyor. Konu ile ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.