LinkedIn'de yeni gizlilik ayarları kullanıcıları spamden koruyor

LinkedIn'de yeni gizlilik ayarları kullanıcıları spamden koruyor

LinkedIn yeni gizlilik ayarlarını yayına alarak kullanıcıların e-posta adreslerindeki bağlantılarının dışarıya aktarılmasının  önüne geçti. Böylece indirilen veriler arasında yer alan e-posta adreslerinin kullanıcıları da spamlerden ve olası güvenlik ihlallerinden korunmuş oldu.

Bu olumlu adımın olumsuz yanı ise bu yeni gizlilik ayarının kullanıcılara haber verilmeden yayına alınmış olması. LinkedIn'de kurdukları ilişkileri platformun dışına taşımaya çalışan kullanıcılar, bu yeniliği resmi bir bilgilendirme ya da bildirim olmadığı için kızgınlıkla karşıladı.

İlk etapta kullanıcılardan biri tarafından farkedilen bu yeni ayar, LinkedIn tarafından da doğrulandı. Artık E-postaların Arşiv Talebinde yer almaması konusunda şirket şu açıklamayı yaptı:

Bu yeni ayarlar üyelerimize LinkedIn'deki e-posta adresleriyle ilgili daha fazla söz hakkı tanıyor. Eğer "E-posta adresimi kimler indirebilir?" başlığındaki ayara bakarsanız, daha güçlü gizlilik seçenekleri sunan detaylı ayarlar eklediğimizi göreceksiniz. Üyeler isteklerine göre bu ayarı değiştirebilecek. Bu da üyelerimize kimin e-posta adreslerini indirebileceğine dair daha fazla söz hakkı tanıyor.

Eğer siz de bu ayarı değiştirmek istiyorsanız, Ayarlar ve Gizlilik başlığından Gizliliğe giderek E-Posta Adresimi Kimler Görebilir başlığını ziyaret edebilirsiniz. Bu başlıkta yer alan Veri aktarmalarında bağlantılarınızın e-posta adresini indirmesine izin veriyor musunuz? sorusunun altında bulunan düğmenin otomatik olarak Hayır'a sabitlenmiş durumda olduğunu da görebilirsiniz.

Tüm değişiklikler sonucunda artık LinkedIn'deki hiç bir üyenin e-posta adresi, LinkedIn Arşivleme sistemi üzerinden başkalarına aktarılmayacak. Bağlantılarınız ise ayarı aksi yönde değiştirmediğiniz sürece E-Posta adresinizi profilinizde görebilecek.

Aslında 2010 yılında benzer bir hamleyi Facebook'ta yapmıştı. Google ile veri taşınabilirliği üzerine bir çatışmaya giren Facebook, kullanıcıların Gmail bağlantılarını eklemesini destekledi ancak arkadaşlarının e-posta adreslerini dışarı taşımalarına izin vermedi. Facebook gibi bir sosyal ağda e-postaların dışarı aktarılmasını engellemek oldukça mantıklı. Ancak LinkedIn'in üyelerin tanımadığı insanlarla bağlantı kurmak için kullandığı profesyonel bir iş ağı olduğunu düşündüğümüzde, bu değişikliğin gizlice yapılması dikkat çekiyor. Zira uzun süredir platformda bu verilerin dışarı aktarılmasına müsade ediliyordu.

LinkedIn son zamanlarda sosyal ağlarda yaşanan gizlilik odağındaki skandalların bir parçası olmak istemediği için bu adımı atmış olabilir. Ancak bu verilere güvenen işletmelerin gizlice yayına alınan bu yeni otomatik ayar ile birlikte hayal kırıklığına uğradığı söylenebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.