Yapay zeka destekli ilaç keşfine odaklanan Xaira, 1 milyar dolar yatırım aldı

oresite Labs'in açıkladığına göre; bu kapsamda Xaira'nın yapay zeka biyoteknolojisi 1 milyar dolar taahüt edilmiş sermaye ile finanse ediliyor.
Yapay zeka destekli ilaç keşfine odaklanan Xaira, 1 milyar dolar yatırım aldı

Yapay zeka destekli ilaç keşif girişimi Xaira, ARCH Venture Partners ve Foresite Capital'in bir iştiraki olan Foresite Labs tarafından kuruldu ve kuluçka sürecine alındı. Foresite Labs'in açıkladığına göre; bu kapsamda Xaira'nın yapay zeka biyoteknolojisi 1 milyar dolar taahüt edilmiş sermaye ile finanse ediliyor. Kurucu ekipte Washington Üniversitesi Protein Tasarımı Enstitüsü'nden Dr. David Baker da bulunuyor.

Xaira'nın diğer yatırımcıları arasında ise F-Prime, NEA, Sequoia Capital, Lux Capital, Lightspeed Venture Partners, Menlo Ventures, Two Sigma Ventures ve SV Angel yer alıyor. 

Girişimin faaliyet alanı

Yaklaşık altı aydır gizli modda faaliyet gösteren Xaira, ürün geliştirme süreçlerinden son teknoloji biyolojik ve klinik veri üretiminden yararlanıyor. Girişim, hem dönüşümsel hem de temel yapay zeka yöntemleri araştırmasını bu veri üretimiyle birleştiriyor. 

Temel modellerdeki gelişmeler, David Baker tarafından yönetilen Washington Üniversitesi Protein Tasarımı Enstitüsü'nden geliyor. Bu modeller difüzyon modellerine benziyor. Difüzyon modellerine DALL-E, Midjourney ve Stable Diffusion gibi görüntü üreticilerinde rastlıyoruz. Baker'ın modelleri ise sanatsal görüntüler oluşturmaktan ziyade, üç boyutlu, fiziksel bir dünyada yapılabilecek moleküler yapılar tasarlamayı amaçlıyor. 

Yatırımcıların beklentisi

Xaira'nın veri tasarımında devrim yaratabileceğine inanan yatırımcılar, biyolojide üretken yapay zeka uygulamalarının henüz başlangıç aşamasında olduğuna da dikkat çekiyor. 

Xaira, ilk ilacının insan deneyleri için ne zaman hazır olacağı konusunda herhangi bir bilgi paylaşmıyor. Buna rağmen ARCH Venture Partners genel müdürü Bob Nelsen'in aktardıklarına göre, Xaira ve yatırımcıları uzun vadeli bir oyun oynamaya hazır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.