İkinci çeyrek verilerini açıklayan Facebook, dün borsa kapanışından sonra yüzde 20 değer kaybetti. İkinci çeyrekte şimdiye kadar en düşük büyüme hızına sahip olmasıyla dikkat çeken şirket, gelir büyümesinin de süratli bir şekilde yavaşlayabileceğini belirtti.
Bu açıklamaların öncesinde Facebook'un hisse değerinin rekor seviyede 217.50 dolar ile rekor seviyede olduğunu belirtelim. Gelirlerin açıklanmasıyla birlikte ise şirketin hisse değeri 172 dolara düştü. Bu da şirketin piyasa değerinin 123 milyar dolarlık bir düşüş yaşadığını gösteriyor. Böylece Facebook, iki saat içinde bir çok girişim ve halka açık şirketin ederinden çok daha fazla değer kaybetti.
Büyüme hızı geriliyor
Facebook'un hisse değerinin bu denli düşmesinin ardından birden fazla neden var. Bunlardan ilki Facebook'un şimdiye kadar en yavaş büyüme hızını görmesi. Geçtiğimiz çeyrekte yüzde 3.14 olan büyüme hızının bu çeyrekte yüzde 1.54'e gerilediğini görüyoruz.
Günlük büyüme hızı ise yüzde 1.44 ile aylık büyüme hızından çok daha geride. Bu noktada Facebook'un bir önceki en düşük günlük kullanıcı büyüme hızının 2017'nin dördüncüğü çeyreğinde yüzde 2.18 olduğunu hatırlatalım. Facebook günlük kullanıcı büyümesinin yavaşlığını ise satın aldığı diğer uygulamaların kullanıcı büyümesiyle kapatmaya çalışıyor. Şirketin yeni duyurduğu "uygulama ailesi kullanıcıları metriği" 2.5 milyar insan, uygulamalarından en az birini kullandığını gösteriyor.
ABD'de durağan, Avrupa'da küçülen Facebook
Şirketin bu durumu yaşamasının ikinci nedeni ise Avrupa'da kullanıcı sayısının küçülmesi, ABD ve Kanada'da ise durağanlığını koruması. Facebook Avrupa'da aylık kullanıcı sayısı 377 milyondan 376 milyona gerilerken, 2017'nin dördüncü çeyreğinden itibaren ABD'de 241 milyonda ve Kanada'da ise 239 milyonda takılı kaldı. Üstelik bu durağan bölgelerin Facebook'un en yüksek gelirli iki pazarı olarak öne çıktığını belirtelim. Şirket Kuzey Amerika'da kullanıcı başına 25,91 dolar gelir elde ederken, Avrupa'da bu rakam 8,76 doları buluyor. Şirketin dünyanın geri kalanında kullanıcı başına 1,91 dolar kazandığını düşünürsek, bu yavaşlığın ve durağanlığın şirketin en büyük problemi olduğunu söyleyebiliriz.
Gelirler daralmak üzere
Yukarıda anlattıklarımıza bağlı olarak gelirlerde düşüş yaşanması ise oldukça normal. Zaten bu durum da Facebook'un piyasa değerinde yaşadığı düşüşün sebepleri arasında yer alıyor. Her ne kadar Facebook'un bu çeyrekte gelir büyümesi konusunda yıldan yıla yüzde 42'lik bir büyüme görülse de şirketin CFO'su David Wehner önümüzdeki çeyreklerde şirketin bu metrikte bir yavaşlama yaşayabileceğini ifade etti. Bu yavaşlamanın nakit sirkülasyonu, yeni gizlilik özellikleri ve Hikayeler gibi yeni özelliklerle ilişkili olacağı da belirtildi. Sadece bu açıklama Facebook'un yüzde -7'den yüzde -20'lik bir düşüş yaşamasına sebep oldu.
GDPR ve yeni özellikler
Hatırlarsanız aylar önce Facebook'un GDPR kapsamında yaptığı tüm değişiklikleri paylaşmıştık. Verilerin gizliliği için atılan bu adım Wehner'e göre Facebook'un Avrupa'daki kullanıcı kaybının temelini oluşturuyor. Hem bu yasa hem de Facebook'un yaşadığı Cambridge Analytica krizi şirketin gizlilik kontrollerini yenilemesine sebep oldu. Bu da Facebook'un reklam hedeflemelerinde ciddi zorluklar yaşamasına sebep oldu. Bunun yanı sıra içerik erişimlerinde de ciddi düşüşler görüldü.
Bir bakıma bu durumu aşmak ve kullanıcıları platformda tutmak için Zuckerberg, bir süre önce Facebook'ta geçirilen zamanı iyileştirmek istediğini beyan etmişti. Böylece tık tuzağı haberler, kötü viral içerikler Facebook'tan kaldırılırken, pasif internet kullanımının insanları depresif yaptığı yönünde araştırmalarla da kullanıcılar etkileşime yönlendirildi. Bunun yanı sıra Facebook'un Watch Party gibi özellikler yayınlamasıyla da etkileşim artışı tetiklenmeye çalışıldı. Aslında tüm bu yaklaşım reklam gösterimi ve sitede geçirilen süreyi çok ciddi bir yükselişe götürmedi ancak Zuckerberg, bu yönde hareket etmeye devam edeceğini belirtiyor.
Hikayeler Özelliği
Facebook, Snapchat'ten kopyaladığı Hikayeler özelliğine eklediği yeni format ve özelliklerle uzun süre boyunca yatırım yaptı. Hatta şirket 2019'da Hikayeler'de yapılan paylaşımların Haber Kaynağı'nda yapılan paylaşımları geçeceğini düşünüyor. Yine de reklamverenler platformda Hikaye reklamları vermekten çekiniyor. Sonuçta Facebook Hikayeler üzerinden e-ticaret platformuna link verilemiyor ya da banner reklamlarındaki deneyim Hikayeler formatına aktarılamıyor.
Yine de Hikayeler formatı hem Facebook hem de sahip olduğu diğer uygulamalar için umut vaadediyor. Yakın zamanda Facebook Hikayeler 150 milyon günlük kullanıcıya ulaşırken, Messenger'da 70 milyon, Instagram'da 400 milyon ve WhatsApp'ta 450 milyon kullanıcısıyla Hikayeler formatı sosyal ağların en gözde özelliği olarak öne çıkıyor. Dolayısıyla Facebook'un Hikayeler reklamlarına odaklanması ve bunu uzun süredir denediği çapraz kullanıma uyarlaması halinde, gelirlerinin artması da söz konusu olabilir. Yine de şirketin etkileşim ve gösterim bakımından Haber Kaynağı'nda yakaladığı ivmeyi Hikayeler'de de yakalaması uzun zaman alacak gibi görünüyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap