Steve Wozniak, yeni girişimi Woz-U ile herkese kodlama öğretecek

Steve Wozniak, yeni girişimi Woz-U ile herkese kodlama öğretecek

Apple’ın kurucu ortaklarından Steve Wozniak, nam-ı diğer Woz, yeni eğitim girişimiyle teknoloji eğitiminde çığır açmak istiyor.

Woz-U adlı girişim genel anlamda yeni bir icat değil. Teknoloji alanında kendini geliştirmek isteyenlerin çevrimiçi ortamda dersler almasını sağlıyor. Yani Udemy’ye ve Udacity’ye benzediğini söyleyebiliriz. Ancak Woz-U’da Steve Wozniak’ın özel sosu var.

"Herkes yapabilir"

Wozniak, herkesin bilgisayar bilimleri alanında yetenek sahibi olabileceğine inanarak bu projeye adım atıyor. ‘Ben yapamam çünkü bu işler zor’ algısını kırmak isteyen Wozniak, “İnsanlar genelde teknoloji üzerine kariyer planlamaktan korkar çünkü yapamayacaklarını düşünürler. Ben yapabileceklerini biliyorum ve bunun nasıl yapıldığını göstereceğim.” diyor.

"Teknoloji eğitimi için tonlarca para ödemenize gerek yok"

Woz-U, teknoloji alanında en hızlı ve en etkili öğrenme ortamını vadetmekle kalmayıp bu alanda erişilebilir bir ücret tarifesiyle pazara giriş yapmaya hazırlanıyor. Özetle, “Teknoloji alanında kariyer yapmak için kolejlere tonlarca para ödemeniz, yıllar süren borçlara girmenize gerek yok.” diyor.

Bildiğiniz gibi ABD, özellikle yeni başkanlık seçiminden sonra işsizlik konusuna kafayı takmış durumda. Wozniak’ın durumu da bu anlamda gelecek nesillere bir destek niteliğinde. Yapay zekanın şu anda insanlar tarafından yapılan basit işleri yaparak onları işsiz bırakması ihtimaline karşı teknoloji alanında uzmanlaşmayı teklif ediyor. Şu anda Yazılım Geliştirme ve Bilgisayar Destek Uzmanı adında iki eğitim programı hazırlayan Woz-U, zamanla eğitimlerini daha siber güvenlik ve veri analitiği gibi daha ileri seviye programlarla genişletmeyi hedefliyor.

Eğitim sınıfları da kuracak

Woz-U’nun eğitimleri nasıl ücretlendireceği henüz net değil ancak kişisel eğitim programına göre bir ücret çıkarmayı planlıyor. Lise (K-12) öğrencilerini de eğitmeyi hedefleyen Woz-U, bir hızlandırma programıyla seçkin teknoloji yetenekleri geliştirmeyi hedefliyor. Gençlere sadece teknik yetenek değil, mülakat/kariyer planı konusunda da yol göstermek için hazırlanıyor.

Steve Wozniak tüm bunları hedeflerken sadece 7/24 açık bir çevrimiçi portal ile yetinmek niyetinde değil. ABD’nin farklı bölgelerinde 30 fiziki ortam inşa etmeyi hedefliyor. Yani Woz-U e-ticaretteki ‘click-to-brick’ modelini eğitim tarafında uygulamak istiyor.

Çevrimiçi eğitim girişimleri işe yarıyor mu?

Teknolojinin herkes tarafından erişilebilir olmasını kendine görev biçen Steve Wozniak’ın yanında bu kez Steve Jobs gibi bir kurucu ortak yok. Ancak Steve Jobs’ın konuya daha ticari boyutta baktığı düşünülürse Woz’un şanslı olduğu bile söylenebilir. Çünkü girişimcilik sadece kuruculara bağlı bir yolculuk değil. Her girişimin kendine has aşması gereken bazı zorluklar var ve Woz-U’nun önündeki engel 'yetiştirdiği kişilerin işe alınıp alınmaması' olacak.

Wozniak bu konuda oldukça kapsamlı düşündüğüne şüphe yok. Fakat eldeki veriler halen 4 yıllık üniversite mezunlarının işe alınma konusunda alaylılara göre daha fazla tercih edildiğini gösteriyor. Kodlama okullarından mezun olanların Silikon Vadisi’nde iş bulma şansının daha düşük olduğu bazen yüksek sesle de dile getiriliyor. Bu noktada Udacity’e bir parantez açmakta fayda var. Zira 2012’de kurulan ve 1,5 milyondan fazla kullanıcı olan eğitim platformu Google ile de anlaşarak 'nanodegree' programları düzenlemişti ve üst düzey yetenek geliştirme konusunda iddialı bir çizgide gidiyor.

Woz-U’nun Khan academy, Udemy ve Udacity gibi girişimlerle çeşitlenen eğitim uzayında nasıl bir yer edineceğini izlemeye devam edeceğiz. Detaylar için woz-u.com'u ziyaret edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.