Facebook, Instant Articles için analiz aracını piyasaya sürüyor

Facebook, Instant Articles için analiz aracını piyasaya sürüyor

Facebook’taki linklerin üçte biri Facebook’un kendi içinde barındırdığı Instant Articles’a gidiyor. Kendi platformunun mobil web sitelerinden daha fazla trafik çektiğini iddia eden ve buna dayanak olarak kullanıcıların yavaş yüklenen mobil sitelerden sıkılarak çıkmasını gösteren Facebook yeni aracını tanıttı.

Nielsen ile bir araya gelerek özgün yayıncıların Instant Articles üzerinden yayın yaptığında çok daha fazla fayda sağlayacağını ortaya çıkarmak üzere harekete geçen Facebook dün Instant Articles için karşılaştırma yapan analiz aracını piyasaya sürdü.

Bu araç, linklerin Instant Articles versiyonunun aldığı trafik ile mobil webden gelen trafiği karşılaştıracak. Bu noktada Facebook, yayıncıların Instant Articles’tan daha fazla trafik geldiğini görmesini umut ediyor. Instant Articles analiz aracı,  şimdilik sadece iki farklı formatta da yeteri kadar yayın yapmış olan yayıncıların kullanımına açıldı. Üstelik ilerleyen zamanlarda Facebook bu yapıya daha fazla metrik ekleyecek.

Tüm bu karşılaştırma sürecinin temelinde ise Facebook'un elindeki veriler yatıyor. Veriler, Instant Articles'ın mobil webe oranla dünya çapında daha çok tıklandığını ve okunduğunu gösteriyor.

Instant Articles tıklama ve okuma oranları

ABD ve Kanada yüzde 25, Avrupa yüzde 30, Ortadoğu ve Kuzey Afrika yüzde 80, Güneydoğu Asya yüzde 60, Latin Amerika yüzde 60, Hindistan yüzde 75 oranında daha fazla Instant Articles tıklıyor ve okuyor.

Yayıncılar Cephesi

2015 yılında Instant Article’ı piyasaya süren Facebook oldukça fazla yaptırıma sahipti. Bu nedenle çoğu yayıncıyı kaybeden sosyal ağ, kendi içinde bir yenilenmeye giderek yayıncılara sunduğu hizmeti genişletti. Yayıncıların daha fazla reklam vermesini, sayfa beğenisi ve e-posta aboneliği düğmeleri ekleyebilmesini sağlayan Facebook aynı zamanda Google AMP ve Apple News’ta da haberlerin gösterilebilmesini sağladı.

Yine de New York Times ve The Wall Street Journal'ın da dahil olduğu 2000 yayını temsil eden News Media Alliance, Google ve Facebook üzerinden yapılan yayınlardan elde edeceği geliri az bulduklarını söyleyerek, pazarlığa oturdu. Belki de tam da bu sebeple Facebook elde edeceği gelirin adil olacağını göstermek için bu analiz aracını devreye soktu. Ortaya çıkan analiz sonuçları çok olumsuz olmadığı sürece bu iki grup orta yolu bulacak gibi görünüyor. Ne de olsa yayıncıların Facebook'a Facebook'un da yayıncılara ihtiyacı var.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.