Samsung Electronics Türkiye Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen dünkü Samsung Gear S3'ün tanıtımında bazı önemli rakamlar içeren bir sunum da yapmıştı. Türkiye'nin akıllı telefon ve akıllı saat satışlarına dair veriler içeren ve dünyadaki durumu da gösteren bu verileri paylaşmak gerektiğini düşündük.
Öncelikle Türkiye'nin akıllı saat satış rakamlarını paylaşacak olursak; GFK'nın verilerine göre 2014’te Türkiye’de satılan akıllı saat sayısı 24 bin ve bu sayı iken 2015’te sadece 4 bin adet artış göstererek 28 bine çıkmış. 2016’da biraz ivme kazanan pazarın yıl sonunu 51 bin akıllı saat satışıyla kapatması bekleniyor. Dünyadaki akıllı saat satışları ise 2014'te 5 milyon, 2015'te 19 milyon olarak gerçeklemiş. 2016'nın ise 36 milyon satışla kapanması bekleniyor.
2017 yılına baktığımızda ise Türkiye için bir sıçrama yılı olduğunu söyleyebiliriz. Zira GFK, gelecek yıl ülkemizde 400 bin akıllı saatin satılması bekleniyor. Yani 2016'nın 8 katına denk çoklukta bir sevkiyat bekleniyor. Elbette Samsung da bu konuda en iddialı oyunculardan biri konumunda. Diğer yandan 2017'deki küresel akıllı saat satışı beklentisinin 75 milyon olduğunu da paylaşalım. Yani satışlar bu şekilde gerçekleşirse Türkiye, küresel satışların yüzde 0,53'ini oluşturmuş olacak. (Küresel rakamların Canalys, IDC veya Gartner'a göre farklılık gösterdiğini de ekleyeyim.)
Türkiye'de akıllı telefon satış rakamları
Akıllı telefon pazarı kıyaslamalarına baktığımızda ise Türkiye'nin daha büyük bir pazar olduğunu görüyoruz. 2013'te küresel pazaron yüzde 0,85'ine denk düşen Türkiye'deki satışların 2016'da yüzde 0,93, 2017'de ise küresel pazardan yüzde 0,94 pay alması bekleniyor.
Satış rakamlarına baktığımızda ise 2013 yılında 9 milyon akıllı telefonun satıldığı ülkemizde bu sayı 2014'te 10 milyona, 2015'te 12 milyona yükselmiş. Bu yılın geçen yıla göre 1 milyon adet daha fazla satışla kapanması bekleniyor ve pazar giderek doygunlaşırken 2017 yılı öngörüsü 14 milyon adet olarak yansıtılıyor. Küresel satışlar ise aşağıda görebileceğiniz gibi 2013'ten bu yana milyar adet seviyesinde gerçekleşiyor ve 2017'de dünyada 1,44 milyar adet akıllı telefonun satılması bekleniyor. (IDC, 2015'te 1,4 milyar akıllı telefon sevkiyatı yapıldığını paylaşmıştı.)
Giyilebilir ürünlerde küresel pazar
Tansu Yeğen, akıllı cihazların çeşitlendiği giyilebilir ürün pazarındaki rakamları da paylaştı ama o bölüm yalnızc küresel rakamları içeriyor. Dolayısıyla sadece 2017'nin 184 milyon akıllı giyilebilir cihazın satılacağı 21 milyar dolarlık pazar olacağına dair öngörüyü paylaşıp nüfus ve gayrisafi milli hasıla rakamlarına geçiş yapmak istiyorum.
Nüfus ve GSYH oranları
Resmi nüfus sayımı rakamları ve BM tahminlerine göre Türkiye, yaklaşık 79 milyon kişilik nüfusuyla dünyanın 19. büyük ülkesi ve dünya nüfusuna oranı yüzde 1,06. Aynı şekilde IMF'nin gayri safi yurtiçi hasıla sıralamasında ülkemiz 18. sırada ve GSYH oranımız yüzde 1.
Bu oranları yukarıdakilerle kıyaslayan Tansu Yeğen, özellikle akıllı saat tarafında geride olduğumuzu, pazarın büyüme kaydetmesini beklediklerini söylemişti. Bu beklentinin makul olduğu malum. Diğer yandan özellikle ekonomik ve siyasi dalgalanmaların tüketim alışkanlıklarımızı beklenmedik şekilde değiştirdiği ve değiştirebileceği de bir o kadar net.
Son olarak IDC'nin META ülkeleri arasında Türkiye'yi en çok mobil harcamaya yapacak ülkeler arasında 2. sırada gösterdiğini de ekleyelim. Keza Türkiye'deki yüksek akıllı telefon kullanım oranı ünlü yatırımcı Fred Wilson'ın İstanbul izlenimlerine de yansımıştı.
Görsel Kaynak: Pexels.com