Akıllı saat pazarının büyüklüğü tartışmalı ama Apple Watch'un liderliği değil

Akıllı saat pazarının büyüklüğü tartışmalı ama Apple Watch'un liderliği değil

Akıllı saatler hayatımıza girdi girmesine fakat ne kadar hızla büyüyen bir dikey olduğu hala belirsiz. İki önemli analiz şirketi bu konuda farklı görüşler bildiriyor. Fakat tartışmasız bir lider var; Apple Watch.

Dönem dönem çeşitli raporlarını paylaştığımız International Data Corporation (IDC) verilerine göre akıllı saat sevkiyatı sayısı (üreticilerden toptan satıcılara gönderilen paketler) son 1 yıl içinde yüzde 50 düşüş gösterdi. Geçen yılın 3. çeyreğinde 5,6 milyon olan sevkiyat sayısı bu yılın 3. çeyreğinde 2,7 milyona geriledi.

akilli-saat-satislariIDC ile aynı segmentte raporlar açıklayan Canalys ise IDC ile aynı fikirde değil. Canalys'e göre 2015'in 3. çeyreğinde akıllı saat sevkiyatı yüzde 60 artışla 6,1 milyona yükseldi. İki şirket ciddi bir karşıtlık içinde ancak Apple Watch'un en çok satan akıllı saat olduğu konusunda da hemfikirler.

Tartışmasız lider Apple Watch

Canalys'e göre ilk sıradaki Apple Watch, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46 büyüme gösterirken, IDC'nin rakamları aynı oranı yüzde 41 olarak veriyor.

Diğer yandan Canalys, Apple'ı takip eden şirketleri ve büyüme oranlarını Samsung (%18), Fitbit (%17), Garmin (%3) ve Pebble (%2) sıralamasıyla verirken IDC farklı bir sıralama veriyor; Garmin (%21), Samsung (%14), Lenovo (%3) ve Pebble (%3).

IDC, Canalys'den biraz daha karamsar olsa da akıllı saatlerin yeniden yükselişe geçmesi için yeni yıl tatili gibi önemli bir dönemin geldiğini göz önünde tutmakta fayda var. Diğer yandan tıpkı tabletlerde olduğu gibi akıllı saat satışlarının da akıllı telefon satışlarından etkilendiğini söyleyebiliriz. Canalys ve IDC en azından Apple tarafında bu durumun etkili olduğunu düşünüyor.

Önümüzdeki tatil döneminde özellikle Çin pazarında bir sıçrama olması durumunda akıllı saat satışlarının IDC için de yükselişe geçeceğini bekleyebiliriz. Ancak her şeye rağmen akıllı saatlerin, akıllı telefonlar kadar arzulanılan bir cihaz olmadığı malum. Sağlık tarafındaki yenilikçi uygulamalar ve düşen fiyatların neler getireceğini de zaman gösterecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.