BDDK'dan bugüne kadar lisans alabilen ödeme ve e-para kuruluşları

BDDK'dan bugüne kadar lisans alabilen ödeme ve e-para kuruluşları

Türkiye'de ödeme sistemleri sektörü geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren yeni bir düzenlemeyle büyük bir değişim yaşıyor. Söz konusu düzenleme, 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Kanunu ve ödeme işlemlerine aracılık eden şirketlerin Bankacılık Düzenleme ve Denetlem Kurulu (BDDK) tarafından verilen izne tabi olmasını ön görüyor. Başta PayPal olmak üzere lisans al(a)madığı için faaliyetlerini durduran şirketler kadar sektörün yola kiminle devam edeceği en çok merak edilen konuların başında geliyor.

Şirketlerin lisans başvurularına bir süre önce yanıt vermeye başlayan BDDK'dan bugüne kadar faaliyet izni alan şirketler şu şekilde sıralanıyor.

iyzico

30 Haziran'da lisans başvurusu onaylanan iyzico'nun ödeme lisansı aldığına dair haber 15 Temmuz'da, yani bugün, Resmi Gazete'de yayınlandı. iyzico CEO'su Barbaros Özbuğutu konuyla ilgili açıklamasında BDDK’dan aldıkları lisansla birlikte Türkiye’de e-ticaretin daha hızlı gelişmesine daha yoğun bir şekilde katkıda bulunacaklarını söylüyor.

Payguru

Payguru, 2010 yılından bu yana İTÜ ARI Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren Trend Ödeme Kuruluşu'nun ödeme sağlayıcı markası. BDDK'dan ödeme kuruluşu lisansını geçtiğimiz Nisan'da alan Payguru,Türkiye’de düzenlenen U20 Dünya Futbol Şampiyonası için geliştirdiği mobil bilet uygulamasının FIFA tarihindeki ilk mobil ödeme- mobil bilet uygulaması olduğunu paylaşıyor. Girişimin geliştirdiği olduğu mobil ödeme platformunun Çin'den Güney Kore'ye, Almanya'dan İtalya'ya, İsviçre'den Rusya'ya ve İngiltere'ye kadar geniş bir coğrafyadan üye işyerleri tarafından kullanıldığı notlar arasında. Referansları arasında Turkcell, Bitaksi ve Netmarble gibi çok sayıda isim var.

Paytrek 

Paytrek, Tatil.com, Otel.com, Hotelspro.com gibi markaların sahibi olan MetGlobal Grup'un ödeme alanındaki iştiraki. Ödeme lisansını alan Paytrek'in Kurucu Ortağı Cemal Hamitoğulları, ödeme sistemlerinde uluslararası rekabet ve Paytrek ile ilgili güncel gelişmeleri geçtiğimiz Mart'ta düzenlediğimiz Eticaret16 konferansında paylaşmıştı.

Paytr

2009 yılından bu yana ödeme sistemleri alanında faaliyet gösteren Paytr son yıllarda Türkiye ve bölgede yakaladığı hızlı büyümeyle dikkat çekiyor. Web siteleri/online mağazalar için sanal POS hizmetiyle birlikte mobile özel çözümleri de var.

Moka 

Geçtiğimiz Nisan'da BDDK'dan ödeme lisansını alan Moka, akıllı mobil kart uygulaması olarak tanımlanıyor. Girişim bu uygulaması için Ocak 2015'te Keiretsu Forum İstanbul'dan 3.5 milyon TL yatırım almıştı. Amerikadaniste.com kurucusu Seyfi Erol ve işletme eğitimini Londra’dan alan Levent İlhaner tarafından, 2014'te kurulan Moka,  bireysel sadakat kartlarını dijitalleştiriyor.

N Kolay

Akitf Bank'ın iştiraki N Kolay Ödeme, nakit ihtiyaçlarının şubeye gitmeden karşılanmasını sağlayan N Kolay Kredi adında bir ihtiyaç kredisi ürünü sunuyor. Ürün N Kolay Kart ile birlikte tipik bir kredi/ATM kartı fonksiyonu da gösteriyor.

BPN

Türkiye'de acenteleri aracılığıyla para transferi sağlayan BPN, yurt dışı para transferleri için Western Union ile birlikte çalışıyor.

UPT

Türkiye'den yurt dışına ve yurt dışından Türkiye'ye yapılan para transferlerinin maliyetlerini ciddi ölçüde düşüren UPT ödeme kuruluşu lisansını almasıyla hizmetlerini çeşitlendirmeyi hedefliyor. Yakın zamanda nakit ödeme seçeneği için PayU ile anlaşmıştı.

Gönderal 

Yurt içi ve yurt dışı para transferleriyle birlikte fatura ödeme hizmeti de sağlıyor.

FÖY 

Fatura Ödeme Yeri markasıyla, fatura ödemelerine odaklanan FÖY masaüstü ve mobil için tahsilat uygulamaları sunuyor.

Faturakom 

Fatura ödemelerine odaklanan bir diğer şirket Faturakom, geçtiğimiz Nisan'da ödeme lisansını almıştı.

Pratik İşlem

ADSL, elektrik abonelik ve Cep TL yükleme gibi hizmetlere odaklana Pratik İşlem, Türkiye genelinde geniş bir erişime sahip. Şirketin sağladığı ödeme hizmetleri için BDDK lisansı var.

Faturamatik

Bir diğer fatura ödeme sistemi Faturamatik, BDDK'dan ödeme lisansını erkenden alanlar arasında.

Elekse

Aldığı ödeme lisansıyla fatura ödemelerine odaklanmaya devam edecek.

Vizyon Tahsilat

Fatura tahsilatları yapılmasını sağlıyor.

Bunlara ek olarak BDDK'dan lisans alan elektronik para kuruluşları da şu şekilde:

Papara

Papara uygulamalarıyla dijital cüzdan, online para transferi, fatura ödeme işlemlerine odaklanıyor. Geçtiğimiz Nisan'da Paywizard‘ın kurucusu İlker Diker, 15 Milyon TL değerleme ile Papara‘ya yatırım yapmıştı.

D Ödeme 

Hepsiburada'nın iştiraki D Ödeme, geçtiğimiz Nisan'da Hepsipay ürününü tanıtmış ve işletmelere online, offline ya da fiziksel dünyada ödeme alabilmeleri için gerekli olan altyapıyı sunmaya başlamıştı.

Belbim

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Belbim, elektronik para kuruluşu haline gelmesiyle İstanbulkart kullanımını toplu taşıma sisteminin dışına çıkarıyor.

Birleşik Ödeme

Ödeme alanında Parra adlı ürünüyle, müşterilerine kullanımı kolay bir online ödeme aracı sunuyor.

CMT

Cemete Elektronik Para şirketi Cash Money Transfer yani nakit para transferi alanında hızlı ve ucuz bir çözüm sunuyor.

Turk Elektronik Para

Param elektronik para çözümüyle birlikte, sanal POS, fatura tahsilatı ve para transferi hizmetleri veriyor.

Türkiye'de faaliyet gösteren diğer ödeme şirketleri için BDDK lisans alma sürecinin devam ettiğini ve sıraladığımız 15 şirketin listenin son hali olmadığını belirtmekte fayda var. Yenilerle birlikte listemizi güncellemeye devam edeceğiz.

Güncelleme 1: BDDK'ya lisans başvuru yapan bir diğer ödeme şirketi Paynet 17 Ağustos itibariyle lisansını aldı. 10 bini aşan kurumsal müşteriye ulaştığını belirten Paynet, kullanıcılarına sanal ve fiziksel POS, mobil uygulama, Paynet API ile muhasebe entegrasyonu gibi çözümler sunuyor. Paynet yıllık işlem hacminin 1 milyar TL'yi geçtiğini de not ediyor.

Güncelleme 2: Turkcell, 22 Ağustos itibariyle ödeme hizmetleri alanında faaliyet gösteren iştiraki Turkcell Ödeme Hizmetleri A.Ş.'nin BDDK'dan lisans aldığını duyurdu. Paycell markası birleşen Turkcell ödeme servisleri, operatör ve banka bağımsız çalışıyor.

Güncelleme 3: Mobil tahsilat uygulaması Ödeal da BDDK’dan “Ödeme Kuruluşu” lisansını aldığını açıkladı. 12 Eylül'da konuya ilişkin açıklamayı paylaşan Ödeal, Eylül 2014'te kurulmuştu ve şu anda 10 bini aşkın üye işyeri tarafından kullanılıyor. Ödeal Kurucu Ortağı Fevzi Güngör,  Haziran 2015’e kıyasla, son bir yılda günlük işlem sayısının 10 kat, cironun ise 21 kat arttığını paylaşmıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.