Akıllı termostat Cosa'ya Revo Capital'dan yatırım geldi

Akıllı termostat Cosa'ya Revo Capital'dan yatırım geldi

cosa termostat  nuvia revo capital2014 sonunda tanıttığımız akıllı kombi kiti Cosa, Revo Capital'den ilk yatırımını aldı. Revo Capital, Cosa'nın geliştirici şirketi Nuvia'nın yüzde 15 hissesinin sahibi oldu.

İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Teknokenti’nde geliştirilen Cosa'nın melek yatırımcı olarak Lale Saral Develioğlu'ndan destek aldığını paylaşmıştık. Bu birliktelik Revo Capital'in öncülüğünde gerçekleşmiş ve daha önce yapılan ön protokolün sonucunda ilk yatırıma imzalar atılmış.

Aldığımız bilgiye göre Revo Capital, prototipten ticari ürüne dönüşen Cosa'nın (yani Nuvia'nın) yüzde 15 hissesini almış. Belli hedeflerin gerçekleşmesi durumunda yüzde 10 daha alma hakkını da saklı tutuyor. Değerleme konusunda ise maalesef detay paylaşılmıyor.

Satışlar ve 2015 planı

Nuvia'nın kurucuları Cem Gül ve Emre Erkin, Cosa'nın son durumu hakkında bazı bilgiler paylaştı. Kasım ayında kampanyalı fiyatla satışa çıkan ve 2015'ten itibaren 249 TL'ye satılmaya başlanan Cosa, şimdiye kadar başarılı bir satış grafiği yakalamış.

Revo Capital Cosa 2

Cosa işe yarıyor mu?

Benim de evde kullanmakta olduğum Cosa, Android uygulamasından sonra iOS uygulamasını da çıkardı ve yeni sürümle birlikte daha fazla kontrol imkanı sunmaya başladı. Nuvia, kombi kurulumunu 69 TL'ye yapıyor ama tarif edildiği şekilde Cosa'nın kombi ve internet bağlantılarını kısa sürede kendi başıma yapabildim.

Bu arada Cosa'nın her eve göre dış hava koşullarını dikkate alarak evin ısınma süresini hesapladığını öğrendim. Bu özellik sizin eve geliş saatinize göre en doğru zamanda kombinizin çalıştırmasını sağlıyor. Cosa, evinizi istediğiniz sıcaklıkta tutmak için çalışan bir cihaz ve uygun sıcaklık aralığında kombinizi kapatarak enerji tasarrufu sağlıyor. Kombinizi ekonomik modda çalıştırmanız tavsiye ediliyor.cosa termostat  nuvia revo capital

Siz telefonunuzla dışardayken, evdeki herhangi biri Cosa'nın kontrol modülü üzerindeki düğme ile evin sıcaklık ayarlarını değişebiliyor. Böylece evde normal şartlara göre üşüyen biri sıcaklığı artırabiliyor veya üşüyen biri bir üst sıcaklığa geçebiliyor Şu anda Cosa uygulamasında 3 ayrı sıcaklık değeri belirlenebiliyor.

Ben sürekli otomatik kullanımda tutmadığım için ve diğer değişkenleri (iç-dış hava sıcaklıkları) ölçemediğim için herhangi bir kıyaslama yapmak istemiyorum ama Cosa'nın yüzde 30 oranında tasarruf sağladığı test edilmiş ve onaylanmış durumda.

Benim genel kanım belli bir tasarruf sağladığı yönünde ama dediğim gibi bunun tam olarak ölçmek sanırım çok kolay değil. Genel olarak kombinizi uzaktan kontrol edebilmek, evinizin ısısını sürekli takip edebilmek zaten başlı başına verimlilik için gerekli imkanı sağlıyor size.

Türkiye'de Nest gibi akıllı bir termostat üretilmesine sevinirken, bu yatırım haberiyle geleceğe dair umutlarımızın arttığını söyleyebiliriz.

Hatırlatmak gerekirse 2013 sonunda 50 milyon dolar fonla kurulan Revo Capital şimdiye dek Onedio, Parasut, 8digits.com, Skyatlas ve FIT Solutions yatırımlarına imza atmıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.