Herkesin hikayelerini paylaştığı Medium'un Türkiye hikayesini konuştuk

Herkesin hikayelerini paylaştığı Medium'un Türkiye hikayesini konuştuk

Twitter kurucularından Evan Williams ve Biz Stone, insanların kaliteli içerik üretilmesini kolaylaştırmak için Medium.com'u tanıttığında takvimler 15 Ağustos 2012'yi gösteriyordu. Aradan geçen 2,5 yılda oldukça başarılı bir iş çıkaran Medium, önemli bir adres haline geldi. Biz de bir süre önce uluslararası büyümesine Türkiye'yi de dahil eden blog platformunu yeniden konuşmak istedik.

Medium'un Türkiye'deki faaliyetleri hakkında Luke Esterkyn'den aldığımız bilgiler hem Medium'un son durumu, hem de ülkemizdeki dijital içerik üretimi ve okuma alışkanlığı hakkında ipuçları veriyor.

Medium Nedir?

Bilmeyenler için kısaca anlatmak gerekirse Medium, herkesin kendi hikayelerini paylaşabildiği minimal bir blog servisi. Klasik blog platformlarının aksine herkes Medium.com altında içerik üretiyor ve yazılarını yayınlamadan arkadaşlarının incelemesine sunabiliyor. Okuyucular yazının istediği bölümüne yorum bırakabiliyor.

Medium Türkçe Ekim 2014'ten bu yana yayında

Esterkyn'in paylaştığı bilgilere göre Medium, Ekim 2014'te Türkçe kanalının yönetimi için Dil Elçisi olarak Ahmet Özkale ile çalışmaya ve İngilizce'den Türkçe'ye içerik kazandırmaya başlamış. Artan Medium Türkçe yazarlarına ek olarak Medium'un Çeviri Ağı'na katılan yaklaşık 20 kadar gönüllü de Medium'un Türkçe içeriklerinin artmasını sağlamış.medium turkiye turkce 2

En önemli metrik: TTR

Medium'daki Türkçe içerik ve kullanıcı sayısı hakkında bir bilgi paylaşmayan Esterkyn, Türkiye'de yavaş ama istikrarlı bir büyüme olduğunu ve Medium'un en çok önemsediği metriğin TTR (toplam okuma zamanı)  olduğunu söylüyor.

TTR, içeriklerin okunma oranını gösteren bir oran ve Medium'un vizyonunu temsil ediyor. Medium yazılarının başında kaç dakikalık bir okuma metni olduğu belirtiliyor. Medium yazarları da kendi blog sayfalarında okunma oranlarını görebiliyor. Yani içeriklerin gerçekten ne kadar okunduğunu öğrenebiliyor.medium yazi yaz

Evan Williams'ın Instagram'ın kullanıcı sayısını hiç hiç umursamadığını hatırlayanlar olacaktır. Williams, bir röportajında da kendisi gibi reklam verenlerin de okuma süresini önemsediğini söylüyor.

TTR sıralamasında Türkiye ilk 10'da

Greylock Ventures ve Google Ventures'ın 25 milyon dolar yatırım yaptığı Medium, yıl sonu rakamlarında yine TTR açısından bir bilgi paylaşmış ve Medium‘da 550 milyon dakikalık okuma yapıldığını aktarmıştı. Esterkyn, TTR açısından bir sıralama yapıldığında Türkiye'nin ilk 10 ülke arasında yer aldığını söylüyor.

Medium.com Mart 2014'te aylık 13 milyon tekil ziyaretçi ağırlamıştı ve geçtiğimiz Aralık ayında Evan Williams bazı güncel rakamlar paylaştı.

Medium'da ücretli bir model olacak mı?

Şahsen Medium'un bir noktadan sonra Svbtle benzeri ücretli bir model uygulayacağını düşünüyordum ama Esterkyn, Medium'un ücretli bir iş modeline geçmeyi düşünmediğini ama gelir kaynağı olarak sponsorlu içerikleri denemeye başladığını paylaştı.

Şu anda New York ve San Francisco ofislerinde 75 tam zamanlı çalışanıyla büyümeye devam eden Medium, dışardan çalışan 'Dil Elçileri'nden destek alıyor. Türkçe dışında İspanyolca, İtalyanca, Rusça ve Polonya dillerinde de içerik üretimi destekleniyor. Medium bu çeyrek içinde Japonca, Almanca ve Fransızca dillerine de el atmayı planlıyor.

140 karakterlik bir paylaşım kültürü oluşturan Evan Williams ve Biz Stone, uzun ve kaliteli içeriklerin paylaşıldığı bir platforma imza atarak bir anlamda günah çıkarıyor diyebiliriz.

Eğer hala keşfetmediyseniz Türkçe içerikler için Medium.com/turkish adresini takip edebilirsiniz. Medium'un iOS uygulaması olduğunu da hatırlatayım ve Aralık ayında Medium'da en çok tavsiye edilen 100 yazıdan biri olan 'Daha Üretken Olmak İçin Terk Etmeniz Gereken  7 Şey' yazısını okumanızı tavsiye edeyim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.