Bu yıl 57 yeni şirkete yatırım yapan Google Ventures'ın 2014 yılı özeti

Bu yıl 57 yeni şirkete yatırım yapan Google Ventures'ın 2014 yılı özeti

2014 yılı başında Google tarafından satın alınan Nest ve yılı 40 milyar doların üzerinde değerlemeyle bitirmeyi garantileyen Uber her ne kadar akla ilk gelenler olsa da, Google Ventures için 2014 yılı bunlardan ibaret değildi. Yatırım ve çıkışlar açısından 2014'te yeni rekorları geride bırakan Google Ventures, bu yıl portföyüne 57 yeni şirket ekleyerek toplam girişim sayısını 282'ye çıkardı.

2014 yılına dair retrospektifini yayınlayan Google Ventures'ın bu seneki yatırımlarının yaşam bilimleri ve sağlık alanına odaklanması en önemli not. 2014'te yatırımlarının yüzde 36'sını bu alanlara ayıran fonun, yaşam için gerçek değer üreten girişimlere öncelik verdiği görülüyor.

google ventures 2014 yatırım

Google Ventures'ın kanser tedavisi için büyük veriden faydalanan medikal teknoloji girişimi Flatiron Health'in Mayıs ayındaki 130 milyon dolarlık ikinci tur yatırımına öncülük etmesi bu yatırımlar arasında ilk akla gelen. Sağlık alanındaki bir diğer önemli yatırımıysa, doktor muayenesi sürecinin randevu, test sonuçları görme gibi süreçlerini dijitalleştiren One Medical'ın 40 milyon dolarlık yatırım turuna katılarak yaptı Google Ventures bu yıl.

impossible foods

Yaşam bilimleri tarafında, et, yumurta, peynir gibi hayvansal gıdaları tamamen bitkisel kaynaklarla üretmek gibi iddialı bir hedefi olan Impossible Foods'un 75 milyon dolarlık yatırım turuna katılan Google Ventures, 2014 özetinde girişimin bu yıl 40 bin ton bitkiden protein üreterek önemli bir etki yarattığını söylüyor.

2014, Google Ventures açısından portföyündeki 16 girişimin, halka arz ya da satın alma yoluyla başarılı çıkışlar yaptığı bir yıl oldu. Nest ile birlikte Google'a satılan bir diğer şirket Divide, Twitter tarafından satın alınan Namomedia ve Mitro, Cloudera'nın satın aldığı Datapad ve Dropbox'ın aldığı Loom satın alma yoluyla çıkış yapan girişimlerden bazılarıydı. 2014'te halka açılan inbound pazarlamanın öncülerinden Hubspot da yine Google Ventures destekli girişimlerden biriydi.

Desteklediği girişimlerin başarılarına da değinen Ventures'ın henüz otellerde kullanılan servis robotu Savioke, bu yıl 4 bin km yolculuk yapmış; ZenPayroll kullanan küçük işletmeler 1,5 milyar dolar tutarında maaş işlemi gerçekleştirmiş; insanlar Medium'da 550 milyon dakikalık okuma yapmış.

2014'le ilgili akılda kalan bir diğer anektod da Google Ventures'ın bu yıl Avrupalı girişimlere 125 milyon dolar yatırım yapacağını duyurmasıydı.

Google Ventures Year in Review'ın tamamını burada görebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.